Avviser alt i retten

TATT: Den ene av de som nå må møte i retten, ble tatt i en
politiaksjon på Bergshøgda.
 
Den utpekte lederen av Hells Angels i Norge nektet straffskyld for alle beskyldninger om narkotikaforbrytelser da han skulle forklare seg i Nord-Troms tingrett mandag.
Ove Jørgensen Høyland (50) avviste enhver kjennskap til beskyldningene om narkotikasmugling og beslag i saken. Han er sammen med sju andre med tilknytning til Hells Angels tiltalt for organisert narkotikahandel.
I alt 9,5 kilo metamfetamin og 20 kilo hasj er beslaglagt i saken, men også dette nektet Høyland kjennskap til.
– Det er politiets påstand, og jeg mener på det sterkeste at jeg ikke har noe med dette å gjøre, sa han i retten ifølge Nordlys.

Enormt bevismateriale
Rettssaken startet mandag klokken 10 i et toppsikret tinghus i Tromsø. Det er satt av seks uker til det som er en av de mest omfattende narkotikarettssakene i Nord-Norge.
Tiltalen mot de åtte ble tatt ut av Statsadvokaten i Troms i september i fjor. Politiet mener de har drevet et narkotikanettverk som har smuglet hasj og amfetamin langs en rute fra Oslo til Nord-Norge. Flere av de tiltalte risikerer mellom tre og tjue års fengselsstraff.
Politiet sitter på et enormt bevismateriale og er ifølge NRKberedt på å legge fram opptil 24.000 tekstmeldinger og 30.000 samtaler i retten.
I sitt innledningsforedrag sa statsadvokat Hugo Henstein at mange av de avlyttede samtalene var ført i koder. Påtalemyndigheten mener terminologi fra tatoveringsutstyr egentlig er koder for narkotika.
Ove Jørgensen Høyland husket derimot lite og ga få svar på statsadvokat Hugo Hensteins spørsmål.

Enkeltmennesker
Statsadvokaten understreket i sitt innledningsforedrag mandag at det ikke er Hells Angels som klubb som står på tiltalebenken.
– Det er et viktig poeng at det er enkeltindivider som er tiltalt, ikke noen klubb. Tilknytningen til denne klubben er likevel nødvendig å belyse en del av bevisførselen. Tiltalte har relasjon til klubben, og flere møter har skjedd på klubbhus, sa Henstein.
Blant de tiltalte er den 50 år gamle lederen av Hells Angels i Nord-Norge. Hans forsvarer Knut Smedsrud var i sitt innledningsforedrag også opptatt av å understreke at det er snakk om enkeltmennesker. (©NTB) (©NTB)
Slo til i Furnes
2. november i fjor slo væpnet politi til og pågrep en mann i klubbhuset til Hells Angels i Furnes.
Lensmann Terje Krogstad i Ringsaker bekreftet den gangen at personen som ble pågrepet på bergshøgda er en av de åtte tiltalte i saken. Det var sivilkledd spesialpoliti på stedet under pågripelsen. Mannen er ikke medlem av klubben, men oppholdt seg av en eller annen grunn der.
Politiet mener denne mannen er en av kurerene som har fraktet store mengder narkotika fra Østfold, der han bor, til Nord-Norge.
Disponerte rom
Etter pågripelsen sendte Hells Angels HA en kommentar til pågripelsen som lød slik:
«Politiet kom i dag med en arrestordre på en person som oppholdt seg i vårt klubbhus. Denne personen ble pågrepet og kjørt bort, politiet reiste videre etter å ha sett gjennom rommet vedkommende hadde til disposisjon.»
Det er grunn til å presisere at ingen medlemmer av Hells Angels MC Hamar ble siktet eller pågrepet i tilknytning til aksjonen. Det er ingen opplysninger i tiltalen som involverer Hamar-klubben.
Storaksjon
Politiet mener en Oslo-bosatt mann i 50-årene, som er fengslet i denne saken, har en lederrolle for Hells Angels i Norge nå. Ytterligere to eller tre av de åtte tiltalte er medlemmer av Hells Angels.
Politiet har brukt betydelig med etterforskingsressurser på saken, og det ligger utstrakt bruk av spaning og telefonavlytting bak gjennombruddet og narkotikabeslagene.
 

Comments