Frykter skyting på åpen gate


HØYT SPENNINGSNIVÅ: Det ulmer blant gjengene i Oslo og
politiet frykter oppgjør i offentlige rom. Her etter drapet på
Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed i januar 2009.

Politiet og Kripos ser med bekymring på utviklingen i Oslos underverden.

OSLO: Det har oppstått nye fraksjoner i gjengmiljøet i Oslo, noe som igjen har ført til økt spenningsnivå og flere voldelige hendelser, som drapsforsøk, drap og skyting i det offentlige rom.

Dette ifølge Kripos-rapporten «Den organiserte kriminaliteten i Norge.
Blant disse er for eksempel drapet på en 30 år gammel mann tilknyttet gjengmiljøet på Ensjø i august i fjor.
Kripos forventer et økt antall gjenger, og at dette forsterker faren for voldelige konfrontasjoner i det offentlige rom.
– Dette vil øke gjengenes behov for beskyttelse og sannsynligvis forsterke rekrutteringen. Trusselnivået anses som høyt, med stor sannsynlighet for skyteepisoder i det offentlige rom, heter det i rapporten.
LES OGSÅ: – Det går tikkende bomber rundt i Oslos gater

Ulike konstellasjoner

Det økte spenningsnivået bekreftes av Christian Bækkevold, fagleder for gjengkrim i Oslopolitiets avsnitt for organisert kriminalitet og spesielle operasjoner.
– Spenningsnivået blant gjengene er høyt, så høyt som det har vært på mange år. Vi klarer å forebygge og avverge en god del hendelser, men vil aldri klare å avverge alt når det er personlige konflikter det er snakk om, sier Bækkevold.
Dagens situasjon i gjengmiljøet omtales av Kripos som uoversiktlig, med skiftende konstellasjoner, og ikke to polariserte fraksjoner som står mot hverandre.

Vet hva som rører seg

Voldshendelsene gjennom 2012 som har økt spenningsnivået kan knyttes til både til etablerte gjengmiljøer (som B-gjengen og Young Guns), men også mot flere av Oslos ungdomsmiljøer som ligger og vaker i grenselandet mellom et lokalt ordensproblem og en etablert gjeng.
Et av disse ungdomsmiljøene har tilknytning til Søndre Nordstrand.
Politiet ser med bekymring på utviklingen, men mener de har god kontroll over hvem som er med og hva de driver med.
– Vi har god oversikt over det som beveger seg i Oslos underverden, sier Christian Bækkevold.

Ikke en gjeng

Politiet på Manglerud er godt kjent med ungdomsmiljøet i Søndre Nordstrand, men vil ikke gå så langt som å kalle dem en gjeng.
– Vi har ikke grunnlag for det. Det er enkeltpersoner som har snust opp mot gjengmiljøet i Oslo, sier stasjonssjef Janne Stømner ved Manglerud politistasjon.
Hun forteller videre at politiet jobber tett opp mot ungdomsmiljøet i Bydel Søndre Nordstrand.
– Vi jobber bevisst mye med ungdom og er i miljøet også når det ikke skjer ting. Vi er på ungdomsklubber og snakker med ungdommen for å skape tillit, ha en dialog og få informasjon om hva som rører seg, sier Stømner.
Stasjonssjefen mener politiet har grei oversikt over miljøet. Hun er ikke bekymret for utviklingen i ungdomsmiljøene.
– Det er enkeltindivider hos oss som i andre deler av byen, men vi er ute der og jobber godt opp mot miljøene, Janne Stømner.

Utenlandske gjenger

De etablerte gjengene i Oslo opererer også på resten av Østlandet og forsyner i stor grad resten av landet med narkotika.
Kripos ser på de etablerte MC-gjengene (1%-klubbene som Hells Angels og Bandidos) som den største trusselen. Disse etterfølges av litauere som gjerne knyttes til narkotikakriminalitet, tyveri av kostbare biler og smugling av sigaretter og alkohol.
Også vietnamesere, polske nettverk og rumenske nettverk opererer i Norge med alt fra smugling og skimming til narkotika og lommetyverier.
Kripos mener at gjengmedlemmer i større grad en tidligere er involvert i tradisjonell forretningsvirksomhet, blant annet transportselskaper, bilpleiefirmaer, restauranter og dagligvareforretninger.

Ikke like attraktivt

Politiet jobber for å hindre rekruttering til gjengene. De har også en del tilbud og muligheter til dem som ønsker å hoppe av fra gjengmiljøene.
– Det er viktig at de da tar kontakt med oss på org.krim eller sitt lokale politikammer. Vi har et ønske om å hjelpe alle og har en rekke virkemidler avhengig av person og situasjon, forteller Bækkevold.
Han forteller at gjenglivet ikke er like glamorøst som det blir fremstilt på film.
– Vi opplever at mange ønsker seg ut fordi det er belastende over tid. Noen lykkes med å komme seg ut på egen hånd eller ved at de soner lange dommer og på den måten distanserer seg fra miljøet, sier Bækkevold.

Comments