Vapenjakt på Malmöskolor

Malmö. I går hittade polisen flera vapen på gamla lärarhögsskolans område. Skolorna spärrades därför av och höll stängt under fredagen.
Avspärrningarna vid skolorna hävdes strax efter klockan 14 då samtliga poliser även lämnade platsen.

I dag på morgonen tog polisen beslutet att stänga Heleneholmsskolan, Munkhätteskolan och Musikhögskolan. Bilar och poliser vid varje entré stoppade dem som ville in.

Beskedet berörde  1 300 elever,  750 gymnasieelever, 400 grundskoleelever, 40 elever med särskilda behov och 100 elever i förskolan.

– Vi vill säkerhetsställa tryggheten för personal och elever och utesluta att det finns fler vapen på skolområdet, säger Jimmy Modin på polisens ledningscentral.

Hur många vapen hittade ni i går?
– Det vill jag inte gå in på. Jag vill inte heller berätta var vi hittade dem.

Men det var mer än ett vapen?
– Ja.

Finns det någon hotbild mot någon av skolorna?
– Inte vad jag vet.

Vad gör ni nu?
– Vi har specialutbildad personal med vapenhundar på plats och har spärrat av ett stort område.

Rektorerna på Munkhätteskolan fick tidigt besked om polisinsatsen. De och en del annan personal var på plats utanför skolan vid sjutiden på morgonen. Lärare ringde elever och turades om att stå utanför skolans entré.
– Vi fryser och delar ut informationsblad, sa en inte så talför kvinna till Sydsvenskan.

Personalen hade fått besked att hänvisa frågor till polisen eller stadsdelen.De barn som inte kunde vara hemma skulle hänvisas till Aurahallen alldeles intill skolområdet. Där fanns den personal som för tillfället inte stod vid skolans entré.

En stund efter klockan 9 kom Henric Kahlmeter, barn- och ungdomschef i stadsdelen Fosie:
– Vi har inga barn här. Nu ska jag bara skicka hem personalen.

En elev oroade sig för inläsningen inför ett prov i nästa vecka. Med böckerna kvar i skolan över helgen skullde det bli knepigt.
– Det tar vi igen på måndag, sa Carina Adelsgård, rektor för Munkhätteskolans klasser 7-9.

Rektorn på Heleneholmsgymnasiet Peter Pripp satt upptagen i krismöte på fredagsmorgonen. Eleverna fick besked om den inställda skoldagen via sms

Comments