HA-topp dømt for organisert kriminalitet


Under rettssaken i Tromsø stilte den antatte Hells Angels-lederen
Ove Jørgensen Høyland seg hoderystende til tiltalen.
 
Mennene er dømt til mellom to og ti års fengselsstraff, i tillegg er store pengebeløp beslaglagt, samt flere motorsykler og en mengde mobiltelefoner.
Dommen fra Nord Troms tingrett påpeker at narkotikaforbrytelsene var godt organisert, og at organisasjonen Hells Angels hadde en sentral rolle:
«Retten legger til grunn at gruppens tilknytning til motorsykkelklubben Hells Angels har spilt en sentral rolle ved organisering og gjennomføring av narkotikaleveransene», heter det i dommen.

Erkjente ikke straffskyld

Ingen av de antatte hovedmennene erkjente straffskyld da rettsaken startet.
Tre av mennene lenger ned på rangstigen i Hells Angels innrømte delvis straffeskyld, men kun for forhold der de var tatt på fersk gjerning.
Den antatte lederen av Hells Angels i Norge, 50 år gamle Ove Jørgensen Høyland fra Oslo, ble dømt både for grov narkotikakriminalitet, og for deltakelse i en organisert kriminell gruppe. Den såkalte mafiaparagrafen er rettet mot bakmenn. Han fikk ni års fengsel, og to av hans motorsykler er inndratt til fordel for statskassen.
Under rettssaken benektet Jørgensen Høyland all befatning med tiltalen. Han hevdet Hells Angels hadde flat struktur og demokrati. I retten opplyste 50-åringen at han ikke hadde fast inntekt, men livnærer seg som pengeinnkrever og konfliktløser. Ifølge han benytter både private firma og det offentlige Hells Angels for å løse opp i uenigheter. En slik bistand koster ca. 100.000 kroner.

Vil anke dommen

Høyland reagerte sterkt på dommen, og han vil anke dommen i sin helhet.
- Min klient har hele tiden hevdet at han er uskyldig. Han er svært skuffet over resultatet, og kjenner seg ikke igjen i det som fremkommer mot ham i dommen, sier forsvarer Espen Johansen til Aftenposten.no.
Kommunikasjonskontroll var en sentral del av den seks uker lange rettssaken i Tromsø. Fem transporter av narkotika fra Oslo til forskjellige steder i Nord-Norge er fulgt, og politiet har avlyttet ca. 35.000 telefonsamtaler og sett på ca. 24.000 SMS-er. Under rettssaken ble hver tur nøye gjennomgått, der man knyttet de enkelte aktørene sine telefoner til basestasjoner, og dermed kartla ferden nordover.

Kodespråk

Flere av de tiltalte har operert med en rekke forskjellige telefonnummer, og har ofte skiftet til nye SIM-kort. De visste at de var avlyttet, og pratet til tider et nærmest uforståelig språk.
Politiet har kartlagt hvordan de enkelte aktørene kontaktet hverandre, og i dommen påpeker  retten vekt på at det er benyttet et spesielt kodespråk.
Når en av de nå dømte prater om å frakte gule stoler, så mener både påtalemyndighetene og retten at det dreier seg om amfetamin. Når de tiltalte i retten pratet om å frakte vognkort, så var det penger man snakket om.
Sjåførene fikk ca. 20.000 kroner for å kjøre en tur mellom Oslo og Tromsø. I Tromsø var et mottakerapparat klart. Man møttes på avkjørsler langs hovedveien, og på bensinstasjoner. En slik omlasting ble filmet av overvåkningskamera og ble et sentralt bevis i retten.
I løpet av de fem transportene som politiet har kartlagt ble det fraktet minst 22 kilo hasj og minst 12 kilo amfetamin.

Telefonavlytting

Da aktørene fikk mistanke om at politiet var på sporet av de, ble to av de mest aktive distributørene sendt på ferie til Spania og Thailand.
Under rettssaken hevdet de tiltalte at slike møter var tilfeldige, og at det de utvekslet var klær samt utstyr til et planlagt tatoveringsstudio. At man kjørte bil fra Oslo til Tromsø for å overlevere ett vognkort ble framstilt som normalt.

I dommen går det klart frem at retten ikke fester lit til de tiltaltes forklaringer. I dommen går det frem at slike møter overhode ikke var tilfeldige, og ved hjelp av telefonavlytting har påtalemyndighetene klart å knytte de åtte til grov narkotikakriminalitet.

Den omfattende politietterforskningen virvler også opp flere andre narkotikasaker rundt om i landet, der medlemmer eller sympatisører av Hells Angels er involvert. I dommen er både mulige leverandører og mottakere nevnt, flere var vitner i straffesaken, og flere andre er allerede dømt for lignende forhold.
De åtte tiltalte er alle menn, og har ulik tilknytning til Hells Angels. Alle er tiltalt for brudd på narkotikalovgivningen, straffelovens §162- 1., 2. eller 3. ledd, og de seks første etter straffelovens § 60 a, «mafiaparagrafen», for organisert kriminalitet.

Ove Jørgensen Høyland (50), bosatt i Oslo. Utpekt av politiet som leder av Hells Angels i Norge.
Politiet hevder han er sentral bakmann for distribusjon av narkotika.
Påstand om fengselsstraff i ni år og seks måneder.
Inndragning: To iphone, to Harley Davidson motorsykler og 30.250 kroner som er beslaglagt.

Mann (41), HA-medlem fra Troms.
Politiet hevder han er sentral i narkotikaomsetningen mellom sør og nord.
Påstand om fengselsstraff i ni år
Inndragning: 300.000 kroner som er beslaglagt, og kr 191.729 som politiet har tatt hefte i.

Mann (49) fra Østlandet. Var prospect da han ble pågrepet, nå fullverdig HA-medlem.
Påstand om fengselsstraff i 11 år.
Politiet hevder han har organisert og utført distribusjon av narkotika.
Inndragning: kr 50.000 og fire mobiltelefoner

Mann (34) fra Harstad. Tidligere medlem av lokal MC-klubb med tilknytning til HA.
Påstand om fengsel i ni år.
Politiet hevder han står sentral i narkotikaomsetningen, og transport sør-nord
Inndragning: ca. 460.000 kroner, samt to datamaskiner og syv mobiltelefoner.

Mann (47) fra Østlandet. Hevder å ikke ha tilknytning til HA.
Påstand om fengsel i syv år.
Politiet hevder han er narkotikakurer sør-nord
Inndragning: 55.000 kroner politiet mener er utbytte, samt to mobiltelefoner.

Mann (40) fra Østlandet. Hevder han ikke har formell tilknytning tl HA.
Påstand om fengsel i fire år og ni måneder.
Politiet hevder han er narkotikakurer mellom sør og nor
Inndragning: Kr 15.000 og en mobiltelefon.

Mann (24) fra Troms. Hangaround i HA, nå status som prospect.
Påstand om fengsel i tre år og åtte måneder.
Politiet hevder han er narkotikakurer
Inndragning: 159.000 kroner, to mobiltelefoner, to digitale vekter.

Mann (38) fra Troms. Hevder han ikke har formell tilknytning til HA.
Påstand om fengsel i to år og ti måneder.
Politiet hevder han er narkotikakurer sør-nord
Inndragning: 23.600 kroner som er beslaglagt.
 
 

Comments