Mafiamiljø i Hells Angels


Det var ikke MC-klubben som var tiltalt i den seks uker lange straffesaken i Nord-Troms tingrett i vinter, men alle de åtte på tiltalebenken har tilknytning til klubben.
Tingretten mener at det ikke er tvil om at de tiltaltes medlemskap eller relasjon til Hells Angels (HA) har hatt betydning for hvordan narkotikakriminaliteten har vært planlagt og organisert. Ved denne vurderingen har retten lagt vekt på at det innen HA er en struktur og et hierarki bestående av president, menige medlemmer, prospects og hangarounds.
Hierarkiet gjenspeiles i hvilke oppgaver som utføres og hvem som bestemmer hva i klubben. Retten legger til grunn at hovedtiltalte, Ove Jørgensen Høyland (50) er president i Osloklubben, og sammen med en annen har han vært talsmann for HA på landsbasis.
Dette står i sterkt kontrast til hva Høyland selv forklarte i retten. Her reduserte han sin egen rolle til menig medlem uten noen lederposisjon.

Klubbhuset var sentralt

Retten legger imidlertid til grunn at klubbhuset til HA Oslo i Strømsveien var et sentralt møtested da de tiltalte planla sin kriminelle virksomhet. Høyland var alltid til stede.

Rettskommentator Inge D. Hanssen
Opplegget var etter rettens oppfatning avansert og nøye planlagt. De impliserte benyttet ulike telefonnumre og kodespråk. Det var et mønster i den kriminelle aktiviteten, hvor tilknytningen til Hells Angels var sentral.

Kriminell gruppe

Retten konkluderer derfor med at seks av de åtte på tiltalebenken utgjorde en organisert kriminell gruppe og dømmes etter den såkalte mafiaparagrafen. Denne paragrafen ble tatt inn i straffeloven i 2003 som et tiltak mot organisert kriminalitet. Lovbestemmelsen gir retten hjemmel til å doble straffenivået, dog ikke ut over fem års straffeskjerpelse.
Gruppens hovedformål var å frakte narkotika fra Oslo til Nord-Norge. I løpet av den perioden tiltalen omfatter, har retten funnet det bevist at gruppen sto bak frakt av minst 22 kilo hasj og minst 12 kilo metamfetamin.

Les også

Ove Jørgensen Høyland (t.v.) må i retten i dag svare for befatning med store mengder metamfetamin og hasj. Her sammen med Eirik Jensen, som har ledet Oslo-politiets gjengprosjekt.

Åtte dømt i Hells-Angels-saken i Tromsø1

Dømt for grove narkotikalovbrudd.
Ove Jørgensen Høyland og den 41 år gamle lederen av HAs Tromsøavdeling har hatt de ledende rollene. Høyland har spilt en mer tilbaketrukket og mindre synlig rolle, 41-åringen spilte rollen som organisator og planlegger i Nord-Norge. Høyland er dømt til ni års fengsel. 41-åringen fikk syv år og seks måneder. De øvrige tiltalte fikk fengselsstraffer mellom noe over to år til ti år og seks måneder.

Inndrar sykler

Høyland må dessuten tåle såkalt utvidet inndragning. Ved utvidet inndragning kan alle formuesgoder inndras, med mindre Høyland kan sannsynliggjøre at eiendelene er kjøpt på lovlig måte, betalt med hvite penger.
Etter rettens oppfatning har ikke Høyland klart å overbevise retten om dette. To stk. Harley Davidson motorsykler blir derfor inndratt.
Dermed blir MC-presidenten uten sykkel.

Comments