Kriget mot gängen har misslyckats

De kriminella mc-gängen skulle utrotas. Det var polisens löfte 2008. I stället har gängen ändrat karaktär, blivit fler och är mer svårbekämpade.

Skottlossningar på öppen gata, mordförsök och misshandel. Konflikterna mellan de kriminella gängen har de senaste åren utspelat sig på allmän plats. Corren och NT har kartlagt 35 händelser de senaste sex åren som på ett eller annat sätt är kopplat till gängkriminalitet. Polisen har inte lyckats stoppa gängen, trots löften.

Det är den 12 februari 2008. Polischefer, åklagare och ledande politiker från länets kommuner är på väg att inta sina platser i ett stort konferensrum på Garnisonen i Linköping. De ska ägna dagen åt att diskutera den organiserade brottsligheten.

Ämnet är högaktuellt. Bara några månader tidigare, den 8 september 2007, har en 31-årig anhängare till den kriminella mc-klubben Top Side i Åby utanför Norrköping sprängt sig själv till döds. Det hände vid ett misslyckat attentat mot ett annat kriminellt mc-gäng, Outlaws utanför Åtvidaberg. Polisen fruktar ett fullskaligt mc-krig.

Framtida president på plats
Utanför konferensanläggningen, som ligger mitt emot polishuset, står ett tiotal män. De bär kläder som visar att de är anhängare till ett tredje kriminellt mc-gäng, Hells Angels.  Flera av männen är medlemmar i supportergruppen Red & White Crew.

Två av männen, som har mössor med förkortningar som ska uttydas som ”All Cops Are Bastards” och ”Fuck The World”, har tidigare varit medlemmar i Top Side men har nu inlett processen mot att bli upptagna som fullvärdiga medlemmar i Hells Angels. En av männen är den blivande HA-presidenten i Norrköping, Peter Holfve.

Männen befinner sig på Garnisonen för att markera sin närvaro. Någon i gruppen filmar konferensdeltagarna. Stämningen är olustig och många av konferensdeltagarna skyndar på stegen.

Ambitiöst mål
Dåvarande länspolismästare Mats Löfving försöker att skämta bort situationen:
– Jag blir glad över att se att de är så intresserade av vad vi håller på med.

Under konferensen sätter deltagarna upp ett ambitiöst mål: inom två år ska det inte längre finnas några kriminella mc-gäng i Östergötland.

Målet kommer inte att uppfyllas.
Visserligen försvinner mc-gänget Hog Riders från Linköping när kommunen väljer att köpa klubblokalen och jämna den med marken. Men Norrköping får snart en fullvärdig Hells Angels-avdelning. Samtidigt finns det tecken som tyder på att andra kriminella grupperingar är på väg att etablera sig i länet på allvar.

Exakt två år senare, den 12 februari 2010, hålls ett nytt möte. Denna gång är inga representanter från media inbjudna att delta och denna gång syns inte heller några anhängare till kriminella gäng till.

Ny typ av gäng
De ambitiösa målen lyser med sin frånvaro. Robert Kalmendal, chef för polisens narkotika- och underrättelseenhet, meddelar bara kort efteråt att det inte längre finns något uttalat mål att få bort de kriminella mc-gängen:– Nu är inriktningen att arbeta mot nyckelpersoner i kriminella nätverk och då handlar det inte bara om mc-gäng.

Den svenska gängkartan håller på att ritas om. De kriminella mc-gängen, med Hells Angels och Bandidos i spetsen, finns visserligen kvar. Men de har börjat få konkurrens från en annan typ av gäng. I Östergötland är denna utveckling tydlig. Det handlar om unga män, många med bakgrund i Mellanöstern, som sluter sig samman i förortsgäng och gatugäng.

– Den grova organiserade brottsligheten har blivit mer svårdefinierad. Man får förhålla sig till gängbegreppet lite mer nyanserat än tidigare. Det innebär inte att vi har tappat fokus på mc-miljön. Den är en del av ett större sammanhang.

Orden är Conny Dahls. Han är biträdande operativ chef vid polismyndigheten och sitter även med i det operativa råd som på nationell nivå bestämmer vilka insatser som ska göras mot den organiserade brottsligheten. Mer om Conny Dahl senare.

Black Cobra, som ursprungligen bildades i Danmark, får sitt första fäste i Skåne 2005. Fem år senare har gänget, vars medlemmar snabbt får rykte om sig för att vara brutala i sin aggressivitet, spridit sig till flera orter i Mellansverige.

Krögare misshandlas
Sommaren 2010 bildas gänget M-16 i Linköping. Medlemmarna, som har täta band med Black Cobra, bygger snabbt upp ett våldskapital för att sprida skräck. På sensommaren misshandlas en krögare i Linköping svårt.

Polisen lyckas, åtminstone tillfälligt, sätta stopp för våldspiralen när en medlem i M-16 väljer att hoppa av och berätta om gängets verksamhet. Senare döms sex män med koppling till M-16 till fängelse för en rad brott.  Det ska visa sig bli en av få konkreta framgångar för polisen i kampen mot gängen.

M-16:s framfart i Linköping och senare även i Motala och Norrköping skapar oro i kriminella kretsar. Ytterst handlar konflikten om vilket gäng som ska få kontroll över narkotikamarknaden. Personliga motsättningar, som förstärks av att flera i den kriminella miljön byter gängtillhörighet och lojalitet, driver på utvecklingen.

I mars 2011 drabbar anhängare till Black Cobra och det rivaliserande gänget Asir samman i Skäggetorp. Tre polispatruller skickas till platsen och flera varningsskott avlossas. När situationen ser ut att ha lugnat ner sig ger sig Asir-anhängarna på en oskyldig joggare i tron att de har fått tag i en motståndare.
Attacken leder senare till att tre män med koppling till Asir döms till långa fängelsestraff. En av dem är Süyar Gürbüz, som just nu avtjänar sitt straff på Kumlaanstalten.

Samtliga frias
Samma månad blir en man knivskuren i en lägenhet på Bråbogatan i Norrköping. Lite senare samma kväll blir även en man skjuten i benet inne i centrala Norrköping. Polisen sätter dessa händelser i samband med varandra. Fyra män anhålls, men släpps i brist på bevis. En av den är en 38-åring som då utpekades som ledare för Black Cobra. Man misstänkte även att denna händelse har kopplingar till gänguppgörelser i Linköping.

Black Cobra och M-16 ser ett tag ut att ha kopplat ett fast grepp om Östergötland. På några få år har gängen rekryterat medlemmar i Linköping, Norrköping och Motala. Men det dröjer inte länge förrän de bägge allierade gängen hamnar i nya konflikter med andra gäng.

Den 28 juni 2011 utbryter skottlossning utanför krogen Deli i Norrköping. Denna gång drabbar Black Cobra samman med anhängare till det kriminella mc-gänget Outlaws. Det rättsliga efterspelet blir turbulent och stämningen i Linköpings tingsrätts säkerhetssal är uppjagad.

Resultatet av den rättsliga processen blir tämligen magert. Tingsrätten friar samtliga åtalade. I hovrätten döms en man med koppling till Black Cobra till fängelse i fem år för dråpförsök.

Konflikten trappas upp
Länspolismästare Mats Löfving är bekymrad när han möter journalister efter tingsrättsdomen:
– De har ett eget rättssystem. Och de vill inte, vare sig de är misstänkta för brott eller drabbade av brott, sitta i en domstol och berätta saker.

Händelsen vid Deli visar att intensiteten i konflikterna mellan olika gäng trappas upp. Nu används inte bara knivar och andra tillhyggen. Nu används dessutom skjutvapen.

Som om inte det räcker så försöker flera personer, utan att lyckas, att ta sig in i en sprängkista i ett grustag i Finspång. I sprängkistan finns 2,5 ton dynamit. Inbrottsförsöket sker på uppdrag av en medlem i Outlaws. I utredningen finns uppgifter om att dynamiten skulle användas för att spränga ett konkurrerande gängs lokal i Norrköping.

28 april 2012 är det dags igen. Skottlossning sker på öppen gata i Norrköping, bara några meter från en uteservering där gäster sitter och äter.  En gammal ekonomisk tvist efter en krogaffär visar sig ligga bakom.  Det är bara tillfälligheter som gör att det inte blir dödlig utgång. Gärningsmännen döms senare till fängelsestraff för dådet.

Kamp om narkotikamarknaden
I Linköping används ett automatvapen när personer som tros ha kopplingar till Black Cobra attackerar den nyöppnade baren New York Legends. Den 11 juni 2012 avlossas minst fjorton skott mot sportbaren. Polisutredningen kör snart fast.

Samma sommar, i mitten på juli, sker ett mordförsök i centrala Norrköping. Två gängmedlemmar i Outlaws kommer till en lägenhet och det slutar med slagsmål och att en 24-åring blir knivskuren i bröstet. Kniven är ytterst nära att träffa rätt i hjärtat.

Hösten 2012 syns tecken på att Black Cobra hamnat i konflikt med ett annat kriminellt gäng i Linköping. Det andra gänget är ett mer utpräglat gatugäng där flera av medlemmarna är släkt med varandra.

Gänget har under en tid vuxit sig starkt i stadsdelen Berga i Linköping. Som så många gånger förr tror polisen att konflikten bottnar i kampen om narkotikamarknaden. Men det finns även inslag av personliga motsättningar. Black Cobras framträdande roll ses inte med blida ögon i vissa kretsar. En poliskälla säger:
– Jag har intrycket att det finns grupperingar i Linköping som hört och sett tillräckligt från Black Cobra och är beredda att ta fängelsestraff för att få bort dem från stan.
Satsning misslyckas
Inte heller polisen har legat på latsidan under tiden som Black Cobra etablerat sig på allvar. Redan under hösten 2011 inleder Aktionsgrupp öst en aktion för att försöka komma åt gängets medlemmar. Aktionsgrupp öst är en av totalt åtta liknande grupper i Sverige som ska kunna sättas in var som helst i landet för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Enligt en källa begär Aktionsgrupp öst, som har 20 poliser till sitt förfogande, hjälp av polismyndigheten i Östergötland och under en period av 18 månader är totalt cirka 50 poliser och civilanställda involverade i arbetet.

 Men resultat blir inte det önskade. Enligt källor grips några personer för mindre brott. I övrigt har man endast lyckats kartlägga ett antal personer i kretsen kring Black Cobra. Internt inom polisen talas det om ett misslyckande. Från officiellt håll råder tystnad.

Den 30 juni förra året sker en ny sammanstötning mellan gängen i Linköping. Ett 40-tal personer från Black Cobra och det så kallade Bergagänget är inblandade i ett våldsamt bråk på Arbetaregatan i stadsdelen Tannefors. Skott avlossas med pistol.

"Känns tröstlöst"
Poliser som ska utreda det inträffade ställs snart inför det vanliga problemet. Ingen av de inblandade har någon som helst lust att berätta vad de varit med om.
– Det känns tröstlöst ibland, säger en luttrad polischef när det står klart att ingen person kan åtalas för bråket i Tannefors.

Black Cobra, Asir, Bergagänget, Hells Angels, Outlaws… Listan över gäng som verkar i Östergötland börjar bli lång. I augusti 2013 får Linköpingsborna lära sig namnet på ännu ett gäng. Två män med koppling till det nybildade gänget
Gipsy Bloods kommer till Correns redaktion och kräver i hotfulla ordalag att en artikel om en pågående narkotikarazzia ska tas bort från tidningens webbsida.

Det dröjer heller inte länge förrän en av de utpekade ledarfigurerna i Black Cobra, 33-åringen, åter är misstänkt för ett allvarligt brott. Den 12 november 2013 anhålls han som misstänkt för grovt narkotikabrott. Även en 38-årig man, som tidigare pekats ut som ledare för Black Cobra i Mellansverige, anhålls för samma brott. Men bevisningen är svag. Den 22 november släpps bägge männen ur häktet.

15 september 2013 sker en skjutning på Trozelligatan i Norrköping som skulle kunna vara hämtad från en hårdkokt maffiafilm. En skytt glider upp vid en bil och skjuter en man i bröstet och kör sedan från platsen.  Enligt uppgift klarar sig den beskjutne tack vare den skyddsväst han bär under jackan.

Ändrar strategi
Under senhösten 2013 hamnar Black Cobra i en ny våldsam konflikt med ett kriminellt gäng. Kampen om narkotikamarknaden i Örebro leder till flera skottlossningar och den 8 december skottskadas en man på en bar i Kumla. Mannen har enligt polisen koppling till Black Cobra. 
Black Cobra är utan tvekan det gäng som förekommit flitigast i medierapporteringen om gängkriminalitet i Östergötland. Samtidigt finns det uppgifter som tyder på att personerna i kretsen kring Black Cobra ändrat strategi. Vissa poliser som vi talat med menar att gängmedlemmarna inte gärna använder gängets namn som kriminellt varumärke längre.

Samtidigt ses en utveckling där flera personer i kretsen kring gänget börjat intressera sig för en annan typ av brottslighet. Narkotikabrott och grova våldsbrott kan resultera i kännbara fängelsestraff. Bedrägeribrott, som till exempel olika former av identitetsstölder i syfte att ta banklån i andra personers namn, är ofta svårutredda och straffen är inte lika avskräckande. 

Försvåra och förhindra
År 2008 hade polisen som mål att få bort de kriminella mc-gängen inom två år. Två år senare var målsättningen mer blygsam. Då handlade det om att inrikta arbetet mot nyckelpersoner i kriminella nätverk. Att Östgötapolisens ledning fortfarande ser allvarligt på situationen framgår tydligt av myndighetens verksamhetsplan. I den återfinns följande formulering:

”Etableringen av konstellationer som sysslar med grov organiserad brottslighet har ökat i länet under det senaste året, liksom konflikter mellan de olika konstellationerna.”

Så vad har polismyndigheten satt upp för mål nu? Vi ställer frågan till länspolismästare Ulrika Herbst.  Men hon hänvisar till Conny Dahl, biträdande operativ chef vid polismyndigheten i Östergötland.
– Det finns ett nationellt mål som vi delar. Och det är att försvåra, uppdaga och förhindra nyrekrytering. Vi riktar oss inte bara mot en viss gruppering. Det här måste ske varje dag och i varje situation.

Hur vill du beskriva situationen i Östergötland?
– Det finns andra län, som är både mindre och större än Östergötland, som har större problem. Men att säga att vi inte har problem med de här grupperingarna vore att inte tala sanning.


Bakom granskningen står:
Charlotta Friborg
Mikael Pihlblad
Maria Soomro
Joakim Blomqvist
Jens Tärning
Héctor Barajas
Petronella Uebel
Nils Olauson
Thomas Möller
Hans Frominder
Fredrik Quist
Petra Wetterström
Johnny Gustavsson
Anders Nilsson
Jenny Eriksen
Ingemar Norgren
 

Comments