Bandidos har flyttat


Motorcykelklubben Bandidos bekräftas nu ha lämnat sina lokaler i Knislinge och Kristianstad. Polisen har länge motverkat organisationens verksamhet vilket nu har gett resultat.

Det är svårt att fastställa exakt när Bandidos lämnade området. Enligt polisens informatör Ewa-Gun Westford är det en process som har pågått en längre tid.

– Vi är inte bekväma med deras kriminella verksamhet. Vi har kontrollerat och bevakat dem länge och antagligen stört dem med vårt arbete.
 
Polisen har bland annat kontrollerat fester, haft tillsyn och gjort en del lagförda ärenden gällande motorcykelklubben.
 
Enligt en källa till Kristianstadsbladet har mc-klubben inte lyckats etablera sig i området. Av den anledningen har Bandidos krävt att de skulle lägga ner eller eventuellt gå med i avdelningen i Malmö.
– Det finns säkert ett informellt regelverk i dessa kretsar och kanske är det så att det är åtaganden som de inte har lyckats med. Är det så nöjer vi oss med den förklaringen, säger Ewa-Gun Westford.
 
Är ni från polisen stolta över ert arbete?
– Stolthet är ett rätt starkt ord att använda. Vi har varit idoga och har vi kunnat bidra med lagföringsåtgärden är vi nöjda.
 
Vad får detta för konsekvenser?
– De här individerna kommer säkert att finnas kvar. Det är ju när man bildar kriminella nätverk som stör som man inte är välkommen. Vad det kommer betyda återstår att se, men som motorcykelklubb finns den företeelsen inte kvar. De kanske drar vidare, vem vet.
Finns det risk att organiserad brottslighet kommer ta tillfället i akt och försöka etablera sig när Bandidos nu lämnat?
– Det är sådant som man aldrig kan svara på. Vi bedriver ett arbete med att försöka motverka alla typer av kriminell organiserad brottslighet. Nu när de inte finns kvar återstår bara att se vad som händer.

Bandidos
Motorcykelklubben Bandidos bildades i Texas, USA 1966. Klubben etablerade sig i Sverige 1995 och har sedan dess haft avdelningar på många svenska orter.
Deras slogan är ”We are the people our parents warned us about”. Gängets färger är rött och guld.
Tidigare har Bandidos hyrt en källarlokal i Kristianstad. När de hyrde ett hus i Norra Åsum år 2010 valde kommunen att köpa huset för att sedan säga upp kontraktet.

Comments