Politiet: – Vi har tatt en storhallik i Oslo

<p>HJELPEMIDLER: Kondomer, glidekrem og sexleketøy var noe av det politiet fant da de slo til mot en leilighet på Oslo vest onsdag denne uken. Mannen som disponerte leiligheten er nå siktet og varetektsfengslet for omfattende hallikvirksomhet.<br/></p>
HJELPEMIDLER: Kondomer, glidekrem og sexleketøy var noe av det
politiet fant da de slo til mot en leilighet på Oslo vest onsdag denne uken.
Mannen som disponerte leiligheten er nå siktet og varetektsfengslet for
omfattende hallikvirksomhet.
Oslo-politiet mener de stanset en viktig internasjonal prostitusjonsåre inn til hovedstaden da de pågrep en norskcubaner i 30-årene denne uken.
 
Pågripelsen ble gjort i en leilighet på Oslo vest onsdag ettermiddag, og forløp ifølge politiet uten dramatikk.
Fredag ettermiddag møtte mannen til fengslingsmøte i Oslo tingrett, der han erkjente omfattende hallikvirksomhet. Norskcubaneren ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.
– Han har erkjent å ha gjort det han er siktet for. Nå ønsker han å få avviklet saken raskest mulig. Han opplever det som tungt å bli pågrepet og å være fengslet, sier mannens forsvarer, Henrik Boehlke i advokatfirmaet Hjort.
Under fengslingsmøtet var siktede tydelig preget og tok til tårene flere ganger.

– Har hatt et navn internasjonalt

Politiførstebetjent Rune Swahn ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt sier til VG at det i omfang og antall prostituerte er en av de klart største sakene de har hatt – kanskje den største.
– Vi har stanset en internasjonal prostitusjonsåre inn til Oslo. Siktede har hatt et navn internasjonalt og er blitt kontaktet av personer i flere andre land vedrørende salg av sex i Oslo, sier Swahn.
<p>BESLAGLAGT: Politiet fant et stort antall telefoner da de gikk til aksjon.<br/></p>
BESLAGLAGT: Politiet fant et stort antall telefoner da de gikk til aksjon.
 
Han forteller at halliksakene som regel bare avdekker ett eller et fåtall ofre. I den ferske saken er det imidlertid én siktet og over 50 ofre – både kvinnelige og mannlige.
Ifølge politiet har siktede disponert over 10 ulike leiligheter i Oslo sentrum og på Oslo vest, som han i hovedsak har leid gjennom utleieselskaper.

Rundt 1,5 millioner kroner

– Gitt at det på innemarkedet (prostituerte som ikke selger sex på gaten, men innendørs, journ.anm.) er 100 til 150 personer i Oslo, og siktede har hatt tre til fire leiligheter i sving samtidig med to til fem prostituerte i hver, så har det vært en betydelig del av hallikvirksomheten i Oslo, sier Swahn.
<p>STORE PENGEBELØP: Bunker med pengesedler ble beslaglagt i en av leilighetene der det skal ha foregått prostitusjon.<br/></p>
STORE PENGEBELØP: Bunker med pengesedler ble beslaglagt i en av leilighetene der det skal ha foregått prostitusjon. 
Det var Økokrim som fattet mistanke da de oppdaget flere mistenkelige transaksjoner foretatt i perioden 2012 og 2013, og mente at dette kunne dreie seg om prostitusjons- og hallikvirksomhet. Totalt dreier det seg om innskudd på rundt 1,5 millioner kroner.
– Det er uvanlig høyt sammenlignet med andre saker vi har hatt. Vi kan ikke utelukke at beløpet øker når vi etterforsker saken videre, sier Swahn.

Spanet

Våren 2014 kontaktet Økokrim Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet, som fortsatte etterforskningen.
– Frem til siktede ble pågrepet onsdag denne uken har vi blant annet benyttet oss av spaning og andre etterforskningsskritt. Underveis har vi også hatt nytte av den nye sexkjøpsloven som ble innført i 2009, forklarer Swahn.
Politiet slo til mot to av leilighetene som siktede har disponert, og han ble pågrepet i en av dem. På de to adressene oppdaget politiet også flere prostituerte.
Ifølge Swahn har siktede samarbeidet med politiet etter han ble pågrepet, og erkjente i politiavhør hallikvirksomhet som har resultert i store pengebeløp.
Norscubanerens advokat ønsker ikke å uttale seg om hans klient vil fortsette å samarbeide med politiet.

– Hjulpet til med reise og opphold

Politiet er foreløpig usikre på om siktede har operert alene eller om han har hatt samarbeidspartnere, men Swahn utelukker ikke at det vil komme flere pågripelser.
<p>FORNØYD: Politiførstebetjent Rune Swahn ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt er tilfreds med at politiet på onsdag kunne gå til pågripelse av norskcubaneren. Her ved politihuset på Grønland i Oslo.<br/></p>
FORNØYD: Politiførstebetjent Rune Swahn ved seksjon for organisert
kriminalitet i Oslo politidistrikt er tilfreds med at politiet på onsdag kunne
gå til pågripelse av norskcubaneren. Her ved politihuset på Grønland i Oslo. 
Ifølge politiførstebetjenten har siktede operert med flere ulike betalingsløsninger som har gjort at de prostituerte har kunnet disponere leilighetene til å selge sex.
– Vi mener han har møtt folk på flyplassen som har kommet hit for å selge sex. Han har hjulpet til med reiser, opphold og annonsering for de prostituerte.
Swahn forteller at en del av etterforskningen også vil innebære å undersøke offersiden av saken. Politiet har allerede vært i kontakt med flere prostituerte som har solgt sex i leilighetene som siktede har disponert, og orientert dem om hvilke rettigheter de har.
 

– Kanskje bare toppen av isfjellet

– Om vi kan avdekke menneskehandel i forbindelse med denne saken må også den videre etterforskningen vise.
– Har dere hatt kontakt med politiet i andre land i denne saken?
– Vi er i en tidlig fase i etterforskningen, så foreløpig har vi ikke det. Men i og med at vi mener han har hatt et navn internasjonalt, så kan det absolutt være aktuelt å varsle andre lands myndigheter samt kontakte Europol.
Selv om politiet nå mener å ha avslørt en sentral hallik i prostitusjonsmiljøet i Oslo, mener Swahn at dette kanskje bare er toppen av isfjellet.
– Det er nok flere halliknettverk i Oslo, men jeg tror ikke de er så stabile og har drevet i et så stort omfang over så lang tid som det vi nå har avdekket, sier han.
 

Comments