Det brutale rocker-liv: Magt-fordelingen, tøjet og reglerne

Hells Angels er den største rockerklub i Europa. (Arkivfoto: Jens Dresling)
 
e står bag brutal kriminalitet og blodige konflikter. I den mest magtfulde gruppering er kvinder og sorte ikke velkomne. Og det koster tusindvis af kroner at blive medlem.
 
Alligevel bliver der flere og flere af dem - grupper af rockere - og det bekymrer Europol, det europæiske politisamarbejde.
 
Men hvad er det, der venter unge mennesker, som drages ind i det brutale rocker-miljø? Hvilke regler bliver de underlagt? Hvorfor er rygmærket så vigtigt for dem? Og hvad betyder det overhovedet?
Dét har EKSTRA tidligere skrevet en række artikler om - og herunder bringer vi dem, for overblikkets skyld, samlet.
 

Magtfordelingen

Antallet af internationale rockerklubber, der slår sig ned og åbner afdelinger i Europa, er stadig stigende og ifølge politiet bekymrende. 
 
Selv om Hells Angels med afdelinger – såkaldte chapters – i 27 europæiske lande fortsat er Europas største klub, må englene i dag dele territorier med endnu flere grupper end tidligere. 
 
Bandidos og Outlaws har begge afdelinger i 12 europæiske lande, mens de i dansk sammenhæng nyere klubber Satudarah og Gremium har åbnet chapters i henholdsvis otte og ni lande. 
 
Rockergrupperne skyder således frem på tværs af Europa i et tempo, som Europol – det europæiske politisamarbejde – har beskrevet som 'bekymrende'.
 
 
 
Blodige konflikter
Flere rockergrupper medfører ifølge Europol pr. automatik de værste former for kriminalitet, og risikoen for nye, blodige konflikter stiger proportionalt med antallet af grupper.
 
Det siger pressemedarbejder Søren Pedersen fra Europol, der blandt andet har til opgave at holde øje med og styr på udviklingen i forhold til organiserede kriminelle.
– I slutningen af 2012 advarede vi mod udviklingen, fordi vi oplevede en kraftig tilvækst af nye chapters. Næsten to år efter er situationen mere eller mindre den samme. Vi ser en masse nye chapters skyde op rundt om i Europa, siger Søren Pedersen.
 
Ifølge Europols tal er antallet af europæiske chapters alene i grupperne Hells Angels, Bandidos og Outlaws steget fra 299 til 561 på blot ni år.

Nyeste klub i Danmark: United Tribuns Forever

Som den nyeste klub i Danmark har den tyske rockergruppe United Tribuns Forever i januar åbnet en afdeling i Aabenraa i Sønderjylland. United Tribuns Forever har flere afdelinger i Tyskland, hvor de flere gange har været i konflikt med blandt andet Hells Angels.

Ifølge Michael Ask, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), betragter man United Tribuns Forever som en gruppe på lige fod med de andre rockergrupperinger i Danmark.
– United Tribuns Forever er en forholdsvis ny gruppering, som minder om Satudarah og Gremium.

De er forankret i det sønderjyske område, og man må formode, at de primært vil sætte sig på den geografiske del af Danmark, siger han.

På Facebook-siden ’United Tribuns Denmark’ afviser den nye gruppe, at de skulle være en kriminel gruppering. Gruppen kalder sig i stedet et broderskab, der har stor fokus på kampsport og bodybuilding.

Svært at skelne
Michael Ask fortæller, at det efterhånden er blevet svært at skelne mellem bander og rockergrupper. Derfor er politiets indsats mod rockere og bander beskrevet i en samlet rapport fra Rigspolitiet.
– Flere bander er begyndt at tillægge sig nogle af de ting, som man kender fra rockerne, herunder veste og andre symboler, som viser, hvilken gruppe man hører til, siger Michael Ask.

Hells Angels var efter 1980’ernes blodige opgør med Amager-gruppen Bullshit alene i det danske rockerlandskab. Og da Bandidos etablerede sig i 90’erne førte konflikter imellem de to grupper til det, der omtales som den store nordiske rockerkrig.
 
I 1997 indgik HA og Bandidos en fredsaftale, som blandt andet indebar, at der ikke måtte være andre såkaldte en-procent-grupper i Danmark end dem selv. Tilstrømningen af nye grupper i Danmark kan dermed opfattes som et brud på fredsaftalen. 
 
Ifølge Christian Klement, der er ansat ved Justitsministeriets Forskningskontor og forsker i rockere og deres kriminalitet ved Københavns Universitet, kan man ikke udelukke, at de nye grupper fører til nye konflikter.
– Når man ser på fredsaftalen, er det nærliggende at tro, at hverken Hells Angels eller Bandidos er interesserede i at se nye grupper i Danmark, i hvert fald officielt. Når der så kommer nye grupper, udfordrer det dem selvfølgelig. Lige nu ser det ikke ud, som om at der kommer en stor konflikt, men man kan ikke udelukke det på længere sigt, siger han til Ekstra Bladet.
 
Accept frem for konflikt
Ifølge Michael Ask, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), har Hells Angels og Bandidos accepteret, at der er kommet nye grupper til landet.
– Der er vores indtryk, at de veletablerede rockergrupper ikke synes, at de nye grupper er en fantastisk god ting, men de har accepteret det. Alternativet er en stor konflikt, og de ved, at det kun vil skade dem selv, fortæller han. 
 
Ved tidligere lejligheder har det vist sig, at der ikke skal meget til, før låget ryger af tønden hos klubberne. Sidste vinter udkæmpede Hells Angels og Satudarah en seks dage lang konflikt, hvor medlemmerne af de to klubber jagtede og overfaldt hinanden. 
 
Indtil 2013 var det kun Hells Angels og Bandidos, som opererede i Danmark. Men siden da er der gået inflation i rygmærkerne. 
 
I november 2014 åbnede den hollandske rockergruppe Satudarah MC et klubhus i Bagsværd og senere en ny afdeling i Glostrup på den københavnske Vestegn. I februar i år åbnede tyske Gremium MC, der i hjemlandet sættes i forbindelse med våben, narko, prostitution og andre former for kriminalitet, en afdeling i Haslev.
 
Senest har den tyske rockergruppe United Tribuns Forever i januar åbnet en afdeling i Aabenraa. 
Ifølge Michael Ask fra NEC er de nye rockergrupper ikke ensbetydende med mere kriminalitet i Danmark. 
– Markedet for organiseret kriminalitet er nogenlunde det samme, som det har været i mange år. Til gengæld er det blevet spredt mere imellem de enkelte klubber, fortæller han.
* * *

Europas fem største rocker-grupper

Hells Angels MC
(Arkivfoto: Polfoto) 
 
Hells Angels er med 230 chapters fortsat den største rockerklub i Europa. Klubben blev stiftet i Californien i 1948, men kom først til Danmark - som det blot femte europæiske land - i 1980.
Hells Angels udgøres stort set udelukkende af hvide mænd - kvinder og sorte er ikke velkomne. Klubben har beviseligt gjort sig i stort set alle typer af alvorlig kriminalitet.
 
Bandidos MC
(Arkivfoto: Polfoto) 
 
Bandidos har udviklet sig til at være den næststørste rockerklub i Europa. Bandidos havde også sit udspring i USA - nærmere bestemt Texas i 1966.
 
Gruppens motto er 'we are the people our parents warned us about', hvilket de ifølge Europol lever op til med tung, organiseret kriminalitet.
 
I Danmark blev Bandidos for alvor kendt, da de stødte sammen i 'den store nordiske rockerkrig', der kostede adskillige mennesker livet, og som gjorde gader og stræder i Skandinavien usikre i flere år.
 
Outlaws MC
 
(Arkivfoto: Polfoto) 
 
Under navnet American Outlaws Association blev gruppen dannet helt tilbage i 1935 i Illinois. Hells Angels er ærkefjenden, hvilket understreges af det populære Outlaws-udtryk ADIOS (Angels Die in Outlaw States, red.).
 
Med 133 chapters i Europa er klubben blandt de allerstørste, selv om de stadigvæk ikke er til stede i Danmark.
 
Gremium MC
(Arkivfoto: Polfoto) 
 
Klubben, der for nylig har slået en biks op i Danmark, hører til blandt de største kriminelle rockergrupper i Europa med sine 111 chapters.
 
I modsætning til de andre, store grupper er Gremium stiftet i Tyskland - i Mannheim tilbage i 1972.
Og det er fortsat i Tyskland, at gruppen er størst repræsenteret.
 
Halvdelen af klubbens chapters ligger således fortsat i Tyskland, men på det seneste har gruppen ekspanderet - blandt andet i Skandinavien.
 
Satudarah Maluku MC
(Arkivfoto: Polfoto) 
 
Den hollandske rockerklub har 60 chapters i Europa - heraf ligger 34 i moderlandet. Gruppen er til stede i Danmark med to chapters - Satudarah MC Northside i Bagsværd og Satudarah MC i Glostrup.
Gruppen blev dannet i Moordrecht i 1990 - primært af indvandrere eller deres efterkommere fra den tidligere hollandske besiddelse Molukkerne, der nu tilhører Indonesien.
* * *

Tøjet

Mærkerne på vesten er sindssygt vigtige. Du må aldrig tabe dine mærker.
Sådan siger Tony Thompson, der er engelsk journalist og forfatter, og som har undersøgt bandekultur i Vesten i de sidste 20 år. Han fortæller at de broderede budskaber på motorcyklisters lædertøj har en enorm intern betydning.
 
- Der var en skudepisode i Storbritannien i 2007, hvor et medlem af Hells Angels lå døende på motorvejen, og inden politiet nåede at komme, ræsede andre HA’ere dertil og tog hans mærker for at være sikre på, at de ikke blev snuppet af nogle andre, siger Tony Thompson.
Ekstra Bladet har været i kontakt med medlemmer af de store danske klubber Bandidos og Hells Angels. De giver på samme måde udtryk for, at lædervestens mærker er uhyre vigtige signaler, som binder medlemmerne sammen i et broderskab.
 
OvervågetTony Thompson forklarer, at mærkerne, der ofte skal virke intimiderende, bliver nøje overvåget. Motorcykel-klubberne udgør nemlig en subkultur, der har øjne overalt.
- Hvis du starter en klub med dine venner, og I bruger det klassiske design - en overbue, en underbue og et logo - så vil du i løbet af få timer blive stoppet af MC-klubmedlemmer, der fortæller dig, hvis det ikke er okay, det du har gang i, siger Tony Thompson.
 
For eksempel skal man passe meget på med at kopiere eller efterligne rygmærker, som allerede er taget. Tony Thompson fortæller, at den strenge kontrol betyder, at du nogle steder i verden kan komme grueligt galt af sted, hvis du træder allerede eksisterende bander over tæerne.
- Jeg kender en amerikansk præst, der designede et rygmærke til sin jakke. Der var et kors i midten med hans navn over og bynavn under. I løbet af et par dage blev han angrebet, tæsket og havde brækket adskillige knogler, fordi han ikke havde spurgt om lov fra den lokale klub, siger Tony Thompson.
 
SejrstrofæerSelv om de farverige rygmærker ikke altid giver mening for omverdenen, har de stærke betydninger i biker-miljøet.
- I slåskamp vil bandemedlemmer ofte stjæle mærker fra rivalen og hænge dem på hovedet i klubhuset for at markere en sejr. Og det er altså en meget stor vanære for den ydmygede klub, siger Tony Thompson.
 
Ud over det klassiske rygmærke i tre dele har MC-medlemmer også forskellige firkantede mærker på forsiden af lædervesten, der kan have varierende betydninger, men som du heller ikke skal sløse med.
- Hvis du mister dine mærker, er du i meget store problemer, du bliver måske endda smidt ud af klubben. Du skal virkelig have kæmpet imod med dit liv for at have en undskyldning, der duer, siger Tony Thompson.
* * *

Fra gardiner og hynder til rygmærker og læderveste

Annette Villumsen synes, at HA'ernes rygmærke er flot - men det betyder ikke, at hun er enig med dem. (Foto: Jonas Olufson) 
 Annette Villumsen synes, at HA'ernes rygmærke er flot - men det betyder ikke, at hun er enig med dem. (Foto: Jonas Olufson)
 
Annette Villumsen lever af at brodere. I en systue i Fuglebjerg, en lille sjællandsk by, forbinder hun hver dag step-, satin- og outline-sting. Men hendes sortiment er ikke just juleduge og vægtæpper; hun er nemlig leverandør af læderveste, rygmærker og frontflashes til MC-klubber i hele landet.
- Det er kun i de sidste par år, jeg har været så målrettet. Jeg synes, det er superfedt. Hver dag. Og man hvis man virkelig vil det, så bliver man jo god. Se nu denne her. Den er skideflot, siger Annette Villumsen, der er 52 og bor med et af sine tre børn på etagen over systuen.
 
Hun hiver en spritny lædervest ned fra en pyntet bøjlestang bag sig. Den er i skinnende sort læder med indlagte stykker af krokodilleskind langs siderne og et flettet læderbånd i bunden. Annette Villumsen stryger sin nyeste kreation med en bestemt hånd.
- Jeg har en mening om det, jeg laver. Det skal se ordentligt ud. Jeg synes f.eks. også, at HA’ernes rygmærke er skideflot - arbejdsmæssigt. Men det er jo ikke ensbetydende med, at jeg er enig med dem, siger Annette Villumsen.
 
Et fuldt program for design af eget rygmærke, skræddersyet lædervest og mærker koster samlet 11.000 kroner hos systuen AnnBro, hvor Annette Villumsen især får bestillings-ønsker om kranier og vikinger.
 
(Foto: Jonas Olufson) 

Uskrevne regler for lædervesten:
- Hver klub har sit regelsæt om farver, veste og brug af mærker.
- Det er ret vigtigt at ramme de rigtige farver, når et nyt medlem skal have syet rygmærke. Det er nemlig ærgerligt, hvis du fejlagtigt kopierer andre klubber, eller de nemt kan kopiere dig.
- De mærker, der sidder foran på vesten kan både have betydning for din rang i klubben, men kan også være købemærker med forskellige budskaber på.

Egentlig ikke til kranierHun har en klar mening om sit håndværk og syr i gennemsnit én vest om ugen hele året.
- Det hele skal hænge sammen. Farver, mærker og vest. Der skal være harmoni. Og jeg siger til kunden, hvis jeg ikke synes, at det ser pænt ud. Lommer udvendigt er for eksempel ikke godt. Og selv om jeg egentlig ikke er til kranier, så bliver de tit flotte alligevel, siger Annette Villumsen.
Annette Villumsen fandt sin niche for flere år siden.
- På et tidspunkt døde mine sønners far, og jeg røg på bistand. Jeg skulle finde et job, og det har jeg aldrig været god til. Men jeg var god til at sy, så jeg begyndte at lave hynder og gardiner og alt muligt. Og så har det bare udviklet sig, siger hun.
 
Rutineret MC-syerskeAnnette Villumsen kører selv motorcykel, og en dag var der en der spurgte hende, om hun ikke kunne lave et mærke.
- Så lavede jeg sådan nogle små nogle, de kørte med dengang. De blev pissegrimme, men det var egentlig meget sjovt, og så tog vi til Skagen til et kæmpe MC-træf. Så stod vi der og syede små mærker og navne på læderveste og drak en masse bajere. Det var skide-hyggeligt, siger Annette Villumsen.
 
Hun blev fanget af at sy læderveste med det hele og er langsomt blevet en rutineret MC-syerske. Hun tager ikke længere til træf for at reklamere, for det behøver hun ikke. Hun har rigeligt at lave og et godt rygte hos MC-klubber over hele landet.
- Der er vanvittigt mange klubber, også de små med ti mænd, der synes, at det er skidesjovt, at de bor i samme område og kører motorcykler og har samme interesser. Så laver jeg vestene til dem, siger Annette Villumsen.
 
For nylig kørte Annette selv i pigeklubben Naughty Sisters. Men hun synes ikke, at lædervesten klædte hende.
- Tænker du nogensinde over, at du måske broderer til folk, der muligvis er kriminelle?
- Næh. Jeg er syerske, og jeg er glad for det, jeg laver. Det er ikke mig, der gør mennesker kriminelle. De må selv om, hvad de gør og signalerer, siger Annette Villumsen.
* * *

Reglerne

Normalt er livet inden for murene i rockerklubben Hells Angels særdeles ukendt for offentligheden.
Men den tyske eks-rocker Kassra Z. løfter dog nu lidt af sløret for, hvordan tingene foregår i de mange klubhuse verden over – ikke mindst i forbindelse med de håbefulde ’prospects’, oftest unge opkomlinge, der gerne vil være fuldgyldige medlemmer af klubben.
 
Detaljerne om nogle af de mange, hemmelige regler er faldet i et interview med tyske Bild, og hverken over for politiet eller over for magasinet er der sparet på noget.
 
Ingen sorte Indledningsvist er der således ifølge den 26-årige eks-rocker et par krav, som man skal leve op til for overhovedet at kunne komme i betragtning til de tyske afdelinger.
 
For det første skal man være en mand, og for det andet skal man helst ikke være alt for mørk i huden. Sorte mennesker kan således ifølge reglerne aldrig blive andet end såkaldte ’supportere’.
I tillæg til dette skal medlemmerne af Hells Angels være fyldt 21 år, skal have kørekort til motorcykel og kunne tale og forstå engelsk
 
Hvis ovenstående krav ikke er et problem, og man har mindst et par nuværende medlemmer, der siger god for en, er der et helt specielt forløb, som alle potentielle medlemmer skal gennemgå.
Hangaround Til at begynde med skal den interesserede kandidat igennem en mindst tre måneder lang periode som såkaldt ’hangaround’. Perioden giver det potentielle medlem mulighed for at bevise sit værd over for de fuldgyldige medlemmer – blandt andet ved at gøre klubhuset rent, løbe ærinder, hente mad og fylde brændstof på motorcyklerne.
’Hangarounden’ skal desuden betale 110 euro om måneden (omkring 820 kroner, red.) i kontingent og anskaffe sig en motorcykel – nærmere bestemt en Harley Davidson.
I denne periode må de potentielle medlemmer ikke deltage i møder, og de er heller ikke velkomne på de officielle klubfotos. Ligeledes må de heller ikke bære emblemer eller udstyr, der indeholder Hells Angels’ logo.
 
Prospect Går den første prøveperiode godt, skal rockerlærlingen derefter i mindst et år være såkaldt ’prospect’ – en titel, der også skal fremgå af beklædningen – dog stadig ikke med officielle Hells Angels-logo.
I denne periode skal prøvemedlemmerne besøge de forskellige afdelinger og hilse på de andre medlemmer. Ligeledes skal man vise sine 'brødre' respekt i fængslet.
 
Det potentielle medlem skal desuden betale et engangsbeløb på 720 euro (omkring 5400 kroner, red.) for at blive ’prospect’ – og endnu et engangsbeløb på 1500 euro (omkring 11.200 kroner, red.), hvis man har ’held’ til at blive fuldgyldigt medlem. I så fald skal samtlige afdelinger have besked på mail.
 
Bus og tog er forbudt Foruden ovenstående regler for kommende rockere gælder, at det er forbudt for alle medlemmer og kommende medlemmer af den tyske del af Hells Angels at køre i bus eller tog. Ligeledes er det ifølge de nedskrevne regler noget nær forbudt at drikke alkohol – dog med undtagelse af lukkede arrangementer som årsfester.
 
Det er desuden forbudt at bruge moderne smartphones, kun gamle telefoner kan benyttes, da de er langt sværere for politiet at aflytte. Samtidig er det forbudt at tale om klub-relaterede ting over telefonen, og andre medlemmers navne må ikke tages i anvendelse, når man bruger telefonen.
 
For alle medlemmer gælder også, at det er strengt forbudt at tale med politi eller retsvæsen – også selv om det enkelte medlem har været offer for en forbrydelse.
 
Høje bøder Hvis medlemmer eller ’prospects’ forbryder sig mod disse regler, kan de blive suspenderet og dermed skal de betale en bøde på 500 euro (omkring 3700 kroner, red.). I givet fald skal medlemmet aflevere vesten, T-shirts og alle andre rocker-relaterede objekter.
 
Overtrædelsen af reglerne bliver desuden meddelt til alle klubber i verden på mail. Hvis man er suspenderet i længere tid end et år, bliver man smidt helt ud.
 
Endnu værre er det dog, hvis man eksempelvis bliver taget med fingrene i klubkassen eller skifter til en anden klub. Af reglerne fremgår det således, at man med det samme skal smides ud i såkaldt ’bad standing’. Det betyder, at ens billede skal sendes til samtlige klubbers medlemmer. Det står så frit for dem at gøre præcis, hvad de vil, hvis de løber ind i dem.
 
Eks-rockeren Kassra Z. anses id ag for at være i overhængende livsfare, og derfor befinder han sig nu i et vidnebeskyttelsesprogram et hemmeligt sted i Tyskland. Hans afsløringer har været med til at opklare adskillige forbrydelser.
* * *

Politi: Samme regler i Danmark

Selv om oplysningerne om det strenge kodeks i Hells Angels kommer fra den tyske del af rockergruppen, så kan det fint overføres til de danske afdelinger.
 
Det forklarer Michael Ask, politiinspektør hos Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), der især beskæftiger sig med rocker-bandekriminalitet.
- Oplysninger stemmer meget godt overens med det, vi ved. Men reglerne i Hells Angels bliver også udstukket internationalt, så i den forstand er reglerne de samme i hele verden, forklarer han til Ekstra Bladet.
 
Selv om nogle af reglerne kan virke en smule firkantede, så holder man stadig mange af dem strengt i hævd, forklarer Michael Ask videre.
- De fleste af reglerne bliver i høj grad stadig taget seriøst – specielt optagelsesritualerne. Andre regler er man lidt mere large med. For eksempel ser man nu medlemmer, der skifter fra Hells Angels til Bandidos og omvendt, og det at være i bad standing er ikke lige så problematisk, som man tidligere har set.
 
Ifølge Michael Ask hænger opblødningen af noget af regelsættet sammen med den udvikling, Hells Angels har gennemgået de senere år.
- Det er nok ikke helt skævt at sige, at det mest er de ældre medlemmer, der holder fast i mange af disse regler og traditioner. De unge er ikke helt lige så optagede af dem. Derudover giver det også sig selv, at det store flow af medlemmer, der kommer og går – eksempelvis fra støttegrupper som AK81 – gør det svært at holde fast i reglerne.
Michael Ask understreger dog, at enkelte af beløbene for at blive medlem kan være en smule mindre i Danmark.

Comments