Da lyden av Harley varslet død


Da lyden av Harley varslet død

Vi ante det komme. I måneder før det skjedde, gjenkjente vi lyden av Harley Davidson. Da de svære syklene dundret gjennom bygatene var det nesten som lyden av mitraljøse, et varsel om brutalitet og død.
Forvarselet kom for min del gjennom et tilfeldig møte våren 1996. Bandidos-vestene var blitt mange i bybildet, og på hjørnet av Bragernes torg og Engene satt det en langhåret mann på sin Harley. Distinksjonene på skinnvesten tydet på at han var en leder i Bandidos. Derfor ble jeg nysgjerrig, og da han tok av seg solbrillene, var jeg med ett sikker: Michael Lerche Olsen. Jeg hadde møtt ham før. En gang hadde han kastet meg på dør i klubbhuset til Hells Angels i utkanten av København, da jeg var der for å skrive om den såkalte «rockerkrigen» som herjet Køben på 1980-tallet. Da var han president i Hells Angels som var på vei til å utrydde den rivaliserende MC-klubben Bullshit, blant annet gjennom maskinpistolmordet på Bullshits leder, «Makrellen». Men hva gjorde Lerche i Drammen, ti år senere?
Svaret kom 16. juni 1996. Da ble et dansk Bandidos-medlem skutt og drept ved avkjøringen til Steinberg på E134. Han var neppe målet. To meter foran ham kjørte Lerche, den danske HA-presidenten som skiftet side, ble leder av svenske Bandidos, og med ett utgjorde en trussel for sine gamle venner i Hells Angels. Ett år senere sprang bomben i Konnerudgata, og Lerche Olsen kom seg ut av ruinene i bare underbuksa. Ryktene hadde lenge gått i Hells Angels: Lerche ville legge et av Bandidos’ hovedkvarterer til Drammen. Ja, han var til og med blitt observert på boligvisninger i området. Den tidligere spesialpedagogen som var blitt gangster, ville slå seg ned som småbruker i Drammensregionen.
Ikke så galt at det ikke er godt for noe. Bandidos-bomben som drepte en sakesløs kvinne og med ett forvandlet idylliske Nybyen til en brennende krigsskueplass, endret MC-krigen. Voldsspiralen ble for ekstrem, selv for kyniske bakmenn for organisert kriminalitet. Lerche flyttet til Sør-Sverige, der han fortsatt bor, og det planlagte hovedkvarterer ble boliger for besteborgere. Det jeg likevel husker best fra dagene etterpå, var en rasende statsminister Thorbjørn Jagland. Da han så krateret i Konnerudgata, utbrøt han: «Satans mordere!», et begrep lånt av Olaf Palme. Vi lovet oss selv den gangen at noe lignende ikke skulle skje igjen. Det har det heller ikke. Lyden av Harley er annerledes nå.

Comments