Det anonyma mc-kriget syns i Helsingborg


Det anonyma mc-kriget syns i Helsingborg

I dag ställs tre män inför häktningsdomaren i Helsingborg, misstänkta för mord på en medlem i mc-gänget Outlaws. På tisdag inleds en hårt bevakad mordrättegång som handlar om mord på en annan Outlaws-medlen.





HELSINGBORG. Det anonyma kriget i bikervärlden börjar synas i Helsingborg. Häktningsförhandlingarna i dag handlar om mordet på en lastbilschaufför uppe på Hallandsåsen.
Mannen var medlem i Outlaws MC.
Rättegången som startar på tisdag handlar om ett mord på en lokal ledare för Outlaws i Blekinge, men det finns ingen domstol där som klarar kraven på säkerhet. Därför flyttas den 12 dagar långa rättegången till Helsingborg.
Alla som ska besöka Helsingborgs tingsrätt under rättegångsdagarna blir kontrollerade av polis innan de släpps in. Och de som sedan ska besöka den aktuella rättegången kommer att tvingas gå igenom ytterligare en säkerhetssluss.
Dessutom kommer ståljalusier att hindra rusningar eller angrepp mot rättssalen. Slutligen kommer Helsingborgs tingsrätt att omringas av poliser.
Det pågående och anonyma mc-kriget syns nu för första gången på allvar i Helsingborg. Det är inte som på 1990-talet då Hells Angels och Bandidos låg i konflikt med varann.
Då handlade det om två aggressiva och starka klubbar som angrep varandra. Konflikten spred sig från Helsingborg till Danmark, Norge och Finland. På tre och ett halvt år mördades tolv personer. Det genomfördes också över 70 mordförsök.
Klubbarna insåg till slut att ingen kunde vinna över den andra och slöt fred.
Situationen är en annan idag. Hells Angels med sina supporterklubbar är större och starkare än Outlaws. Den allvarliga situationen i Sverige har heller inte spridits till några andra länder.
Det mest sannolika är att Outlaws för andra gången tvingas ge upp sina planer på att etablera sig i Sverige. Interna stridigheter, två mord och ett allt hårdare tryck från Hells Angels får medlemmar att hoppa av Outlaws.
Polisen är försiktig med sina kommentarer kring konflikten. Ett tydligt exempel på det är när polisen informerade om att fyra män gripits för mordet på en Outlaws-medlem på Hallandsåsen för två veckor sen.
– Vi pratar om individer, inte grupper. Och vi vill inte nämna något om motivet till mordet, sa spaningsledaren Kenth Pehrsson vid torsdagens presskonferens.
Timmarna innan hade polisen slagit till mot både Hells Angels och deras supporterklubb Red Devils i jakten på bevis i mordutredningen. Mot klubbhus, bostäder och arbetsplatser.
HD har varit i kontakt med personer från båda grupperingarna och de bekräftar konflikten.
– Det finns betydligt fler händelser än de som blivit kända i media och av polisen, säger en person från Outlaws-sfären.
Han beskriver en klubb i upplösning, där medlemmar inte litar på varandra. Där det tjafsas om pengar och skulder, där grupptryggheten och glädjen försvunnit.
– Det är helt annorlunda i Norge och Tyskland. Där är vi starka, där ställer medlemmarna upp för varandra. Och det som händer här hade aldrig kunnat ske i de länderna.
I Sverige har Outlaws utsatts för en lång rad attacker. Medlemmar har överfallits på krogar, blivit misshandlade, beskjutna och i två fall har det också slutat med mord. Samtidigt har klubbens interna bekymmer resulterat i att folk hoppat av eller blivit utkastade.
Att det är Hells Angels med sina supportergrupper som attackerar Outlaws är ingen hemlighet. En viktig del i den här "krigföringen” är nämligen att visa styrka. Den allra tydligaste maktdemonstrationen kom i samband med att den mördade Outlaws-ledaren begravdes i Blekinge.
– Vi var ju fler på plats än de själva var, säger en person i Hells Angels-miljön.
Det kom cirka 80 personer till begravningen. På ett torg i närheten samlades samtidigt 100 män som på en given signal tog av sig sina jackor och blottade sina västar med märken som visade att de tillhörde Hells Angels och Red & White Crew.
För människor utanför de här kretsarna är det ett besynnerligt, nästan löjligt beteende. Men i bikermiljön var det en tydlig styrkedemonstration.
– Jag tror de lyckades i sitt uppsåt att visa vilka som är störst, sa polisintendent Jan Hansson i Blekinge i en kommentar efter händelsen.
Det uppmärksammade angreppet mot Svineri MC utanför Kalmar är också en del av konflikten mellan Hells Angels och Outlaws.
Enligt uppgifter från bikermiljön handlade det om en straffexpedition eftersom Outlaws bjudits på fest hos Svineri MC. Det är dock osäkert om det var klubben som bjöd in Outlaws eller om det var enskilda medlemmar i den som tog initiativet.
Attacken mot Svineri MC var samtidigt ett sätt att frysa ut Outlaws från bikergemenskapen, för alla klubbar i Sverige vet nu att det är farligt att umgås med Outlaws.
Vad är då problemet med att Outlaws finns i Sverige? Skulle man inte bara kunna strunta i det?
– Det fungerar inte riktigt så, säger en i Hells Angels-miljön och tillägger:
– Men jag förstår att det inte så logiskt för utomstående.
Det som upplevdes som ett problem var att Outlaws dök upp platser och i områden där Hells Angels redan fanns. Samt att de satsade på att värva mycket folk och snabbt bli en stor klubb. Ungefär samma scenario som för drygt fem år sedan. Ingen brydde sig om Outlaws så länge det var en liten klubb i Mellansverige, men när Outlaws växte och började ta plats reagerade Bandidos och Hells Angels och angrep dem.
Outlaws försvann, men dök upp ganska snart igen. Hösten 2010 

ville man starta en avdelning i Ystad och då inträffade det första 

stora och kända angreppet mot dem. En grupp från Outlaws satt på en restaurang i Ystad när de attackerades av ett större gäng.
Etableringen blev aldrig av och sedan dess har Outlaws jagats nästan var de än befunnit sig.
– Vi hoppades att vi skulle få stöd av Bandidos, säger en i Outlaws-miljön.
Tanken är överraskande eftersom Bandidos för fem år sedan var delaktig i att klubben då försvann.
– Men i Tyskland har Bandidos och Outlaws bra relationer och umgås.
Men konflikten i Sverige stannar i Sverige. Relationerna i Tyskland betyder inte så mycket här.
Outlaws hade för övrigt fram till för några veckor sedan en väldigt anonym avdelning i Helsingborg, en lokal i en källare i närheten av både Bandidos och Hells Angels klubbhus.
Men den är stängd och enligt uppgifter har någon eller några av dem som var med där inte bara lämnat Helsingborg utan också klubben.
I dag sitter 35 personer från Hells Angels-miljön häktade som misstänkta för eller dömda för brott som är direkt relaterade till den här konflikten. Vilket innebär en ekonomisk ansträngning klubbarna.
– De tar ju hand om dem som sitter inne, säger en person i miljön.
De ska ha fickpengar och sedan har de ju månatliga utgifter som är svåra att betala när de sitter inlåsta. Dessutom kan de inte bidra med sina månadsavgifter till klubbarna.

Comments