Hjelp til bandemedlemmer


Hjelp til bandemedlemmer

Thomas Sommerset
04.07.2012 08:3604.07.2012 09:15


Hør lyd: TBM i Norge
Foreningen for Tidligere bandemedlemmer, TBM er nå etablert i Norge.

Hjelp ut
TBM ble startet av danske Michael Green, som var med i Hells Angels i 15 år og to år i Bandidos. Han jobber med å hjelpe andre til å slutte i klubbene, som ifølge politiet er kriminelle organisasjoner.

Green mener de kan gjør en god jobb, og at det i dag er for vanskelig å komme seg ut av klubbene, fordi folk ikke har noe annet å gå til.

-Så står man dessverre uten sin omgangskrets, sosiale nettverk og forretningsforbindelser. De har nærmest ingen identitet. Det dreier seg om å få bygget et nytt nettverk med mennesker som har vært i samme situasjon, sier Greeen til P4 Nyhetene.

Han sier videre at mange kommer i et vakuum når de forlater en klubb, og at det fort ender med at de går inn i en annen klubb.

Flere land
Foreningen har som mål å jobbe på tvers av landegrensene i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland med blant annet midlertidig flytting av folk som er utsatt for trusler.

-Det har kommet en pen del henvendelser etter at vi startet opp, hvor vi kan si at folk er nysgjerrige på den hjelp og det nettverk vi har nå. Når de hører om oss, kan det gjør dem mer trygge til å komme seg videre, sier Green.

Han har sonet en lengre dom for narkotikalovbrudd, og startet organisasjonen mens han satt i fengsel.

Vil være i fred
TBM har ikke noe mål om å jobbe aktivt for å få flest mulig ut av klubbene. Det handler bare om å ha et tilbud til dem som ønsker seg ut. TBM mener de kan ha en tillit og forståelse, som det offentlige hjelpeapparatet ikke kan tilby. De er også opptatt av at de som forlater klubber skal gjøre det uten å tyste på tidligere kamerater.

-Dette er folk som kun ønsker å leve i fred, trekke seg tilbake og ha et stille og rolig familieliv, sier Green.

Deres norsk TBM-kontakt forklarer overfor P4 Nyhetene at han foreløpig ikke å snakke med pressen av hensyn til egen sikkerhet.

Comments