Bislett-drapet: Han er skutt og ligger nede. Han er min beste venn, kan du komme med en gang?


Bislett-drapet: Han er skutt og ligger nede. 

Han er min beste venn, kan du komme med en gang?

** Tiltalte erklærer seg ikke skyldig i drapet på Einar Opsahl (35)
** Aktor: Drept i basketak etter drosje-misforståelse

SKUTT I HODET: Einar Opsahl (innfelt) ble skutt og drept på drosjeholdeplassen utenfor restauranten Tasty Thai på Bislett i juni i 2011. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / Privat
SKUTT I HODET: Einar Opsahl (innfelt) ble skutt og drept på drosjeholdeplassen utenfor restauranten Tasty Thai på Bislett i juni i 2011. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / Privat
Publisert 14.08.12 - 09:50, endret 14.08.12 - 11:23 (VG NETT)
  • Skriv ut artikkelen
OSLO TINGRETT (VG Nett) Tiltalte Noppadol Wanthaphirom (30) innrømmer delvis å ha oppbevart narkotika og ammunisjon, men nekter straffskyld for det brutale Bislett-drapet.

VG Nett følger

Det var 18. juni i 2011 at 35 år gamle Einar Opsahl ble skutt og drept i Oslo Sentrum, etter at han ifølge politiets teori henvendte seg til feil bil og havnet i krangel med blant andre tiltalte Noppadol Wanthaphirom (30).
TILTALT: Noppadol Wanthaphirom er tiltalt for drapet på Einar Opsahl på en drosjeholdeplass på Bislett i Oslo natt til lørdag 18. juni 2011. Foto: Privat
- Ved rundkjøringen er det en drosjeholdeplass i Pilstredet der det sto noen biler. I forbindelse med at Opsahl forsøker å kapre det han tror er en piratdrosje så oppstår et basketak. En mann dro plutselig frem en pistol og skjøt ham i hodet, sa statsadvokat Håvard Skallerud da rettssaken startet i Oslo tingrett tirsdag morgen.

Bakgrunn:Pekt ut av kamerat som Einar Opsahls drapsmann

Ba desperat om hjelp

Han spilte så av nødsamtalen en av Opsahls kamerater ringte inn rett etter skytingen.

- Han er skutt! Vi har en skutt person på Bislett rundkjøring, roper vennen.

I bakgrunnen høres flere stemmer og tydelig kaos.

- Ikke legg på, sier operatøren.

- Jeg legger ikke på. Han er skutt og ligger nede. Han er min beste venn, kan du komme med en jævla gang, sier vennen.

- Hvor er han skutt?

- I hodet. Jeg tror han er skutt i hodet.

- Er han som har skutt på stedet?

- Han har kjørt av gårde i en bil. Einar! Einar! Nei, jeg får ikke kontakt med ham.

I bakgrunnen kan man høre flere personer prøve å hjelpe Opsahl. Andre sier de ikke tror 35-åringen faktisk er skutt og situasjonen er hørbart svært kaotisk.

Opsahl døde samme natt av skadene.

Erklærte seg ikke skyldig

Tiltalte Wanthaphirom møtte opp i retten i dress og skjorte, og nikket høflig til dommerne og aktor da han kom inn i rettssal 117 i Oslo tinghus. Han har sittet i varetekt siden han ble arrestert 21. juni i fjor.

Wanthaphirom erklærte seg ikke skyldig i det brutale drapet på Opsahl, men erkjente delvis straffskyld for oppbevaring av store mengder narkotika og for to forskjellige brudd på våpenloven.

Han oppga yrket sitt som student på spørsmål fra dommer Ellen Meinich Martens.

Skapte kritikerrost brettspill

Einar Opsahl blir av familie og venner beskrevet som en filosofisk og svært sympatisk mann. Han jobbet med det kunnskapsbaserte brettspillet «Macht» som har fått ros av kritikerne siden det kom ut i april i år.

Opsahl bodde i en leilighet på Majorstua og var på vei hjem fra en bytur med to gode venner, da han i ett-tiden gikk forbi to parkerte biler på en drosjeholdeplass i Pilestredet.

Tiltalte hadde vært på en tilstelning på restauranten Tasty Thai, rett ved holdeplassen, med flere av de viktigste vitnene i saken.

- Det er uklart hvorfor de samlet seg der. Rett før drapet begynner folk å dra fra resturanten. Tiltalte forlater stedet med to andre. De kan knyttes til to biler som sto i taxilomma. En hvit leiebil og en mørk bil som tiltalte selv satte seg i, sier aktor Skallerud.

Det er fortsatt uklart hva som i løpet av de neste minuttene fører til at Opsahl blir brutalt drept.

- Vitneforklarinene spriker, men vi mener Opsahl henvendte seg til den hvite leiebilen. Han tror det er pirattaxi og det blir bråk. Han havner i tumulter med føreren av den hvite bilen. Det er funnet DNA fra ham under tommelfingeren til Opstahl, forteller Skallerud.

Mens 35-åringen sloss med mannen i den hvite bilen, mener påtalemyndigheten at tiltalte gikk ut av den svarte bilen med et våpen i hånden.

- Situasjonen eskalerer. Jeg vil føre bevis for at tiltalte går ut og skyter Opsahl i hodet, før de forlater stedet i full fart. Den hvite bilen kjørte nedover, den svarte oppover, mens en tredje mann sprang fra stedet, sier aktor.
AKTOR: Håvard Skallerud fører saken mot den 30 år gamle drapstiltalte. Her under forberedelsene til første dag av rettssaken. Foto: NTB Scanpix

Uklart hendelsesforløp

Hele hendelsen var over på få minutter, og det er fortsatt store forksjeller i hva vitnene sier skjedde.

Begge de to kameratene til Opsahl skal etter planen vitne i løpet av rettssakens første to dager.

Wanthaphirom nektet å forklare seg i drapssaken fra 23. juni i 2011 til 31. juli i år. Han skal nå ha innrømmet at han var på stedet, men hevder det var en urelatert person som skjøt Opsahl.

- Det kan bekreftes at han var på stedet og var vitne til drapet, som ble begått av en person fra en tredje bil. Politiet har ikke oversikt over hvor mange biler som var på stedet, eller hvor mange personer som var der. Åstedsvitner vil være viktige i denne saken, sier forsvarer Morten Engesbak i sin innledning.

Han sier politiet for tidlig bestemte seg for å sikte Wanthaphirom og ikke har jobbet bredt nok etter det.

- Det er også et tema at tiltalte har blitt truet av miljøet, sier Engesbak.

Politiet og forsvarerne er enige om at tiltalte etter skytingen kjørte til utestedet Bør og Børsen. Der viser overvåkningsbilder at han ankommer stedet og hvordan han var kledd.

- Ga våpen til venn

Etter det skal han ha reist til en leilighet, der han møtte flere av personene som var på restauranten på Bislett før drapet.

Aktor mener å kunne bevise at han der dusjet, skiftet klær og ga fra seg et våpen til en annen person:

- Jeg vil føre bevis for at tiltalte overleverer et våpen til et av vitnene. Det er ikke funnet senere. Det er borte. Det vil også bli ført bevis for at han dusjet, og hvorfor vi mener han gjorde det.

- Vi vil også føre bevis for at han innrømmet at han drepte Opsahl der, sier Skallerud.

Wanthaphirom skal selv forklare seg tirsdag ettermiddag.

Tiltalte er straffedømt 11 ganger

Få dager etter drapet pågrep politiet fem personer i en leilighet i Oslo. De mente flere av de pågrepne var vitner til drapet, og at en av dem hadde vært involvert i basketaket mens en av de andre skjøt.

- Politiet jobbet i miljøet og spurte hvem som kunne ha gjort noe slikt, sier aktor Skullerud i retten.

I leiligheten ble det funnet en bukse med blod fra Einar Opsahl, og det ble også funnet store mengder narkotika.

SPERRET AV: Politiet har plombert døren inn til leiligheten som viser tydelig spor etter politiaksjonen natt til tirsdag. Foto: Espen Braata
Blant de pågrepne var også Noppadol Wanthaphirom, som altså senere ble siktet og tiltalt for drapet. Buksen med blodet blir knyttet til ham, og en kamerat skal ha pekt ham ut som drapsmannen.

Wanthaphirom nekter for å ha noe med drapet på Opsahl å gjøre.

Han kom til Norge som 18-åring og er straffedømt elleve ganger for alt fra narkotika og heleri til ran, pengeutpressing, trusler med skytevåpen og andre varianter av vold. Under en ransakelse i 2007 fant politiet en maskinpistol på soverommet hans.

- Drapsmannen så annerledes ut

Begge vennene av Opsahl har beskrevet gjerningsmannen som en med asiatisk utseende og med halvlangt, mørkt hår. Politiet har også brukt en tegner til å lage en fantomtegning av en mann med den nevnte beskrivelsen på bakgrunn av de to kameratenes forklaring.

Den drapssiktede 30-åringen har relativt kort piggsveis, noe forsvarer Morten Engesbak har gjort et poeng av på flere av fengslingsmøtene. Han mener også å ha vært et helt annet sted på drapsnatten.

- Min klient har ikke endret utseende siden drapsnatten, noe politiet heller ikke bestrider. Og det bekreftes dessuten også av overvåkningsvideoen fra Bør & Børsen, har forsvarer Engesbak tidligere sagt til VG Nett.

Drapsofferets kamerater har også vært igjennom en fotokonfrontasjon. Ingen av dem har plukket ut drapssiktede blant de tolv bildene de er blitt forelagt.

Politiet har uttalt at de mener det ikke må legges for mye vekt på fotokonfrontasjonen, som vil bli tema i retten allerede på onsdag.

Comments