De tar regningen for terror og hvitvasking


– De tar regningen for terror og hvitvasking

Norske banker og finansinstitusjoner betaler regningen for stadig nye internasjonale lover og regler.


Direktør Kjell-Ola Kleiven i analyseselskapet Risk Information Group (RIG) sier til HegnarOnline at norske banker og finansinstitusjoner betaler regningen for stadig nye internasjonale lover og regler.
Nå står flere nye direktiver og bankreguleringer for tur. Først i rekken er nytt EU-direktiv innen hvitvasking (det fjerde i rekken). Direktivet er ventet fra EU denne høsten.
–Siden 9/11 har det vært en aksept internasjonalt for skjerpede rutiner mot hvitvasking, terrorfinansiering og organisert kriminalitet. De fleste tiltak som er iverksatt for å demme opp for slike aktiviteter har naturlig nok blitt lagt på bank og finansnæringen, sier Kleiven til HegnarOnline.
Kleiven har hentet inn tall fra finansnæringen som viser at det er investert hundretalls millioner kroner bare i norsk bankvesen for å tilpasse seg internasjonale og nasjonale regelverk. Investeringene er gjerne gjort i rutiner og programvare, samt informasjonstjenester som skal bidra til etterlevelse av lovkrav for en mer transparent bankverden.
Motivasjonen for innføring av nye regler er i følge Kleiven todelt. På den ene siden er kampen mot terrorisme et politisk verktøy som løftes frem ved ny lovgivning. På den andre siden finner vi kampen mot organisert kriminalitet og ikke minst skatteunndragelser.
Kleiven tror vi vil se en ny investeringsboom som følge av kommende direktiv.

Comments