Dette er MC-gjengens kriminelle løpegutter


Det er disse ungguttene politiet frykter skal bli brukt til salg av dop og torpedovirksomhet. Foto: Steffen Zachariassen
Multikriminelle unggutter skaper frykt gjennom voldsbruk, torpedovirksomhet og salg av narkotika. - At de er etablert er helt ukjent for oss, sier politiet.

Dette er supportgruppene:

Mongols MC

Historie: Etablert i Los Angeles i 1969.
Norge: Er i ferd med å etablere seg i Trondheim.
Har forsøkt å etablere seg flere andre steder, men har møtt stor motstand fra kommuner og andre én-prosent-klubber. Det har tidligere blitt avdekket at klubbens medlemmer i Trondheim hverken har motorsykler eller førerkort. Etter interne stridigheter har alle medlemmer blitt kastet ut.
■ Lillestrøm
■ Kristiansand
■ Drammen
■ Nomad (Uten fast tilholdssted)
Har flere medlemmer rundt om i Norge. Tre medlemmer i Kristiansund og Trondheim. Disse venter på å få flere medlemmer for å kunne åpne et chapter. Pleier tette bånd til Outlaws MC.

Dette er supportcrewene:

  • Mongols - Black White Crew
  • Hells Angels - AK81
  • Bandidos - Capital Crew
  • Outlaws - Black and White Crew
Mongols MC er kjent som en av verdens mest kriminelle motorsykkelbander. Siden 2011 har klubben bygd seg opp flere steder i Norge.
ABC Nyheter har satt søkelys på klubben gjennom en rekke artikler. Et flertall av klubbens medlemmer skal ha en kriminell fortid og medlemstallet skal være økende.
Til politiets store bekymring har klubben etablert et såkalt Black White Crew – et nettverk av unge mennesker som rekrutteres til klubben.
Grupperingene skal være etablert flere steder i landet uten at politiet har klart å avdekke nettverket. Kriminalsjef i Romerike politidistrikt Mona Hertzenberg, hevder de er blitt gjort oppmerksom på etableringen de siste ukene, til tross for at miljøet skal ha hatt tilholdssted i Lillestrøm i nærmere fem måneder.
– Historien viser at medlemmene er løpegutter som utfører oppdrag for bikerne. Ofte er det jobber knyttet til vold, narkotikasalg og torpedovirksomhet, sier Hertzenberg til ABC Nyheter.

– Uakseptabelt

– Vi visste ikke om denne utviklingen før for en stund tilbake, og det viser en utvikling vi liker særdeles dårlig. All erfaring med mc-kriminalitet viser at disse crewene sørger for å oppnå status gjennom å utføre handlinger som knytter seg til vold, narkotika eller andre straffbare forhold. Det er fullstendig uakseptabelt, og en slik oppførsel vil bli håndtert deretter, sier hun.
ABC Nyheter har vært i kontakt med en rekke sentrale personer i Romerike politidistrikt. Ingen hadde opplysninger om etableringen som skjedde i januar i år, untatt kriminalsjef Hertzenberg.
– Dette er nytt for meg. Vi hadde helt sikkert visst om dette om det har skjedd. Allikevel kan vi ikke være sikre på at opplysningene som kommer frem nå ikke stemmer. I disse miljøene er det vanskelig å drive etterretning, og på den måten få informasjon, sier stasjonssjef Stein Brynhildsen ved Lillestrøm politistasjon.
Ifølge kilder ABC Nyheter har vært i kontakt med er 90 prosent av medlemmene i Black White Crew tidligere straffedømte. Medlemmene skal være dømt for grov vold, bruk av narkotika og vinningskriminalitet.
– Guttene vet hva de går til, og vi vet hvem de er. De er gutter med en lav terskel for å bruke vold, sier en kilde.

Skape frykt for merket

En sentral kilde i miljøet sier til ABC Nyheter at ungdommene brukes til å gjøre tjenester for klubben. Han ønsker ikke å stå frem med navn i frykt for represalier.
– De markedsfører klubben i bybildet. De begår kriminalitet for å assosiere Mongols-merket med frykt. Ungdommene søker tilhørighet og gjør det vi vil de skal gjøre, sier kilden.
Også andre kriminelt belastede MC-gjenger har etablert støttegrupper i Norge. De siste årene har både Outlaws, Bandidos og Hells Angels opprettet en rekke slike grupperinger.

– Handler om broderskap

ABC Nyheter har møtt fem personer med tilknytning til det belastede miljøet i Lillestrøm. De vil ikke stå frem med navn, men ønsker å fortelle sin historie.
– Black White Crew er til for å bygge et broderskap. Det skal handle om tillit, lojalitet og ære. Folk har et feil inntrykk av hvem vi er og hva vi gjør, sier de.
Grupperingen skal ha vokst kraftig siden oppstarten i januar og skal telle nærmere 20 medlemmer. Ungdommene selv hevder de ikke blir brukt til å begå kriminalitet, og ønsker å ta avstand fra bruk av narkotika.
– Vi har null-toleranse for bruk av narkotika.
– Så om en bruker narkotika, blir man kastet ut?
– Nei, i første rekke skal det holde med en advarsel om utkastelse, om ikke må vi hjelpe personen med avrusning.

Fra belastede miljøer

Flere medlemmer skal ha vært tilknyttet det våre kilder betegner som svært belastede rusmiljøer på Romerike. 
– Ingen av oss har vært Guds beste barn. Vi har tidligere hatt dårlige venner, men nå prøver vi å endre oss og å få livet på rett kjøl, sier en person som regnes som leder av gruppen.

– Tramp oss på tærne og vi slår tilbake

Det siste året har Mongols MC vært i søkelyset hos en rekke rivaliserende klubber. ABC Nyheter vet at flere klubber har gitt signaler om at klubben ikke er velkommen i Norge.
– Vi har ikke noe uoppgjort med noen. Det har vært en tøff start for Mongols i Norge, sier et medlemmer og tilføyer;
– Vi er her for å bli. Om noen «tramper oss på tærne» vil vi slå tilbake. Vi ønsker ikke krig, men forsvarer oss om noe skjer.

Comments