Oslopolitiet snakker bort gjengvolden

København herjes av blodig strid mellom kriminelle gjenger. I Oslo har det vært få gjengkonflikter på åpen gate siden skytingen på Aker Brygge i 2006.



En ny rapport fremhever Oslo-politiets dialog med Hells Angels og andre gjenger som en suksessfaktor.
Fravær av kriminalitet gir ikke stort mediefokus, slår seniorrådgiver Roger Stubberud og overbetjent Eirik Jensen i Oslo-politiet fast.
De har skrevet Oslo-politiets gjengrapport, og mener jevnlig dialog med gjengene helt opp til ledernivå, har avverget mange farlige sammenstøt. De mener gjengkontakten også gjør jobben tryggere for politispanerne i møte med de kriminelle.

Høyt konfliktnivå

I Danmark er konfliktnivået høyt mellom MC-kriminelle og innvandrerbander. En stor delegasjon fra norske kommuner som huser MC-gjenger, var i fjor i København for å lære av dansk gjengbekjempelse, i regi av KS. Der møtte de Kim Kliver, sjefen for det danske nasjonale senter for etterforskning. Han var avvisende til dialog med gjengene.



Les også


Skutt MC-leder så maskert attentatmann

Ingen er pågrepet etter at 43-årig MC-leder ble skutt i ryggen.
Dialog med disse kriminelle miljøene skal skje foran en dommer i rettssalen, sa han, ifølge Det kriminalitetsforebyggende råds nettside.
Stubberud og Jensen sier at Oslopolitiet bruker nødvendige maktmidler i konkrete kriminalsaker mot gjengmiljøene, men danskenes oppskrift er fjern fra Oslopolitiets dialogmetode. De mener politiet er tjent med å snakke med kriminelle, og at sak skilles fra personbehandling
-  Metoden er tuftet på norske forhold. Brorparten av organisert kriminalitet har sitt utspring i Osloregionen. Dette bør være av interesse for kommuner med gjengproblemer.
De har erfaring fra dialogmøter med MC-gjenger og andre gjenger.

Krigstrøtte etter MC-konflikt

-  Et kjernepunkt er kartlegging av gjengene før det tas kontakt. Noen ganger må det skje noe dramatisk, som da MC-gjengene åpnet for dialog etter den nordiske MC-krigen sent på 1990-tallet. Gjengene var krigstrøtte. De ønsket fred.
I dialogmøter tar både gjengledere og politiet opp gryende konflikter. Gjentatte ganger har dette forhindret voldelige sammenstøt. Det avtales hvordan politifolk og gjengmedlemmer skal opptre ved ransaking og kontroll. Politiet stiller krav MC-gjengene må innfri før besøk av utenlandske gjester til jubileer og møter.
-  I en rekke land er situasjonen så spent mellom politiet og MC-gjengene at selv den minste kontroll krever stor politiinnsats. Vår avtale med MC-gjengene sparer store ressurser. Få politifolk kan pågripe et HA-medlem blant hundrevis på fest, noe som ville være utenkelig mange steder i og utenfor Norge.
I dialogmøter luftes også klager mot politiet, som at et gjengmedlem ble ransaket på restaurant i påsyn av sine barn. Stubberud påpeker at også politifolk skal vise folkeskikk. Rapporten konkluderer med at etablerte gjenger i Oslo har fjernet seg fra en utbredt voldelig kriminalitet i det offentlige rom.
-  Politiets viktigste oppgave er å skape trygghet for befolkningen, men gjengmiljøene i Oslo har et betydelig voldspotensial. Situasjonen kan endre seg om det dukker opp utfordrere. 

Comments