»Ingen gider være gangster«


»Ingen gider være gangster«


Mens Jacques Royal kører igennem de motorvejsforbundne, belastede forstæder vest for København, fortæller han lidt om trafikken. Chaufføren i den overhalende bil er rocker, drengene på bagsædet af bilen, der holder i lyskrydset i Høje-Taastrup, er bandemedlemmer, og inde bag »de vægge er der en hashklub«.
Jacques Royal tror dog, at en tvungen plads på skolebænken vil være den værste straf for mange af de unge, fordi »de får sig en tænker.«
Jacques Royal har som pædagogisk konsulent set det meste. Han har sine rå erfaringer fra forstadskøbenhavns mindre pæne sider. Og det fornemmer man, når han med en embedsmands indsigt og en gadedrengs attitude forklarer, hvorfor uddannelse er den helt rigtige vej at gå for mange af de unge, som er havnet på et sidespor, og som han til dagligt forsøger at hjælpe til en bedre tilværelse.
»De her bandemedlemmer, som jeg har med at gøre, de har intet at falde tilbage på. Intet! Derfor er uddannelse en måde at bygge noget op, så man får inspiration til at gå i den rigtige retning,« forklarer Jacques Royal.

Unge skal inspireres

De kriminelle unge har ambitioner. De ser muligheder og perspektiver som alle andre. Kriminaliteten har perspektiver, men det har uddannelse også, og Jacques Royal tror, at de unge selv vil være med på at vælge uddannelse frem for fængsel.
»Der er velvilje. Det er der. Men den er betinget af, at uddannelsen er kort. Man skal huske på, at mange af de her unge ikke kan overskue at stå op om morgenen. Begynder man så at tale om skolegang i tre eller fem år, så vælger de måske fængslet, for det har de fleste af deres venner prøvet, så de ved, hvordan det foregår.«
Jacques Royal mener, det er vigtigt at få tændt en gnist i de kriminelle unge, så de kan se mulighederne og det job, der kan vente på den anden side af en uddannelse.
»Ud over uddannelse burde man også kunne sende dem ned til en håndværker eller en mekaniker eller en VVS-mand. Mange af de unge vil gerne på teknisk skole, men teori og bøger dræber dem, og så kunne mesterlære være noget for dem, for de har brug for, at der bliver skabt noget inspiration,« forklarer han.

Skolebænken er en slem straf

Mange af de kriminelle unge på Vestegnen finder desuden en del af deres identitet i at bryde loven, men et strafophold målt i matematik- og dansktimer giver ikke point på den konto.
»Med et uddannelsesophold fjerner man også noget af det her med, at man er sej, fordi man skal ind at brumme,« siger Jacques Royal:
»Man er mafia, og man er gangster, men det er i virkeligheden de færreste, der synes, at det er sjovt.«

Comments