Rekordmange utlendinger utvises


Rekordmange utlendinger utvises

Harald Jacobsen (Foto: Simen Follesø Røiseland)
– Det er ingen hemmelighet at det er en stor andel utenlandsk, organisert kriminialitet som hersker i vårt område, sier Harald Jacobsen ved Salten politidistrikt.
Foto: Simen Follesø Røiseland
Ved utgangen av august vil politiet i Salten ha utvist 20 utenlandske kriminelle fra Norge. Det er over dobbelt så mange som i fjor.
– Det er ingen hemmelighet at det er en stor andel utenlandsk, organisert kriminialitet som hersker i vårt område, sier Harald Jacobsen ved Salten politidistrikt.
Særlig fra Øst-Europa er kriminalitetsraten høy, og bare til nå i år har 735 utlendinger blitt straffedømt i Norge. Det er en økning på nærmere 30 prosent fra samme tid i fjor, der det tilsvarende tallet var 569.

Dobler utsendinger fra Salten

I Salten foregår det nå flere straffesaker mot asylsøkere, og Jacobsen ser derfor for seg at rundt 20 asylsøkere vil være utvist fra Salten i løpet av august. I hele fjor var det kun åtte straffedømte utlendinger i politidistriktet som måtte forlate landet.
– Vi har et strekt fokus på dette arbeidet, og det er nok årsaken til at tallet har økt så betydelig, sier Jacobsen.
For utlendinger må det foreligge en fengselstraff på tre måneder eller mer for at politiet har rett til å vise dem ut av landet, mens utlendinger med oppholdstillatelse kan være dømt til opptil to års fengsel uten å bli kastet ut.
– For straffedømte med oppholdstillatelse har de rett til å sone to tredjedeler av straffen i Norge, før de føres tilbake hjemlandet. Det gjelder i utgangspunktet i alle tilfeller, men vi er avhengig av at vedkommene har et identifiksjonsdokumenter som kan vise til hvor de skal sendes, forteller Jacobsen.

– Godt samarbeid med politiet

Mottaksleder ved Tverlandet asylmottak Are Schanke Andreassen er fornøyd med samarbeidet med politiet har med mottaket, og mener de følger godt opp.
– Politet er ofte på besøk, både for å fortelle om seg selv og ha en god kommunikasjon med asylsøkerne.
– De er gode til å informere og det holdes jevnlig samlinger hvor beboerne blir informert om norske lover regler og hva brudd på dem medfører, forteller Andreassen.
Politibetjent Harald Jacobsen understreker at det er de kriminelle asylsøkerene som er topprioritet når det kommer til utkastningsaker.
– Innvandrere som begår kriminalitet er de vi fokuserer på å få ut av landet, lenge før asylsøkere som bare har et endelig, negativt vedtak mot seg.

Comments