Vitne ville advare 23-åringen om HA-planene

Vitne ville advare 23-åringen om HA-planene

SKI: Psykiaterne Schack Lystrup og Hans Jørgen Nyrerød følger nøye med under vitneforklaringene i sal tre i Follo tingrett, der Drøbak-drapet 27. september i fjor rulles ut i all sin brutalitet og galskap. Psykiaterne skulle etter planen legge frem sakkyndigrapporten i dag, men fremleggingen er utsatt til onsdag.



To menn på 23 og 39 år, samt en kvinne på 24 år, står tiltalt for drapet. Alle tre bærer med seg en historie med rus og psykiske problemer.

En eller flere av dem kan bli dømt utilgregnelig. Det innebærer at de slipper fengselsstraff og blir overført til psykisk helsevern.
Hells Angels

Et sentralt spørsmål i vurderingen om hvorhvidt de to mennene var tilregnelige i gjerningsøyeblikket, er om de hadde en tilknytning til Hells Angels eller ikke.

Flere av vitnene har fredag og mandag fortalt at spesielt 39-åringen skal ha følt seg truet av Hells Angels i lang tid. I dagene før drapet skal han ha snakket om at de var ute etter å ta ham.

39-åringen skal også ha hevdet at han var spion og jobbet for offentlige myndigheter, samt at han hadde blitt utsatt for attentat flere ganger.

– Jeg vet ikke hva som er sant eller ikke, fortalte et familiemedlem i retten i dag.

Også 23-åringen hadde forestillinger vitnet reagerte på. Nyttårsaften for to år siden var de to på vei til Oslo.

– Han innbilte seg at rakettene var en velkomst for oss, uttalte vitnet.
Ville advare medtiltalt

Like før drapet skjedde, skal vitnet ha snakket med 39-åringen. Han var da svært oppspilt og virket ruset. Ifølge vitnet skal han ha gitt uttrykk for at han ville tvinge sin nevø til å gjøre noe alvorlig, til å ta livet av et HA-medlem.

Vitnet fortalte i retten at han var på tur til 23-åringen for å advare ham og få ham til å holde seg unna onkelen et par dager. På turen fikk han en jobbtelefon som gjorde at han måtte gjøre vendereis.
Erkjenner ikke straffskyld

Etter at retten var satt forrige onsdag, erkjente kvinnen delvis straffskyld for legemsbeskadigelse med døden til følge. De to mennene erkjente seg ikke skyldig etter tiltalen.

Rettssaken går over seks dager. Onsdag vil statsadvokat Leif Morten Eide legge ned aktoratets påstand.

Comments