15 år av fred och... nya konflikter


15 år av fred och... nya konflikter

ULF KRISTIANSSON. På tisdag är det på dagen 15 år sedan danskarna Jim Tinndahn från Bandidos och Bent Svane Nielsen från Hells Angels skakade hand. Därmed var det som kallades "Det stora nordiska mc-kriget" över.
Det tog drygt tre år, kostade tolv liv, 96 skadade och slutade... oavgjort.
Hur har det blivit? Är det lugnt?
Ja och nej. Det är lugnt i Helsingborg mellan de båda klubbarna, men det pyser och jäser lite överallt runt om i Sverige och ibland resulterar det i att det bildas nya gäng som skaffar sig västar. BFL, Syndicate Legion, Rock Machine, Mongols, Outlaws...
Inte sällan är det män som lämnat sfären kring någon av de stora klubbarna som går in i eller skapar de nya. Det skapar en aggressiv brygd där gamla personliga motsättningar kryddas med uppfattningen att nya 1-procentklubbar varken accepteras eller tillåts växa sig stora.
Det blir konflikter.
Och det är nog i det ljuset man ska se det brutala överfallet på Svineri MC när den klubben arrangerade en familjefest i maj i år.
Olika och av varandra oberoende källor säger att medlemmar i Svineri MC umgicks med eller träffade medlemmar från Outlaws Prospective Chapter i Ronneby. Attacken kan då vara ett straff men också ett budskap till andra mc-klubbar: Håll er borta från Outlaws!
Ronneby-Outlaws hade två månader tidigare fått sin ledare mördad i ett bakhåll och tre män med kopplingar till Hells Angels supportergrupp Red & White Crew dömdes för mordet.
I juni i år mördades en annan Outlaws-medlem i sin lastbil på Hallandsåsen. Två män från Red & White Crew greps men släpptes vid häktningsförhandlingen.
Outlaws MC har på olika sätt utsatts för hård press och det är framförallt Hells Angels-sfären som ligger bakom detta. När det gäller överfallet på Svineri MC är 18 av de 19 männen som åtalats med i antingen Hells Angels, Red & White Crew eller HA:s supporterklubb Red Devils.
Situationen nu påminner om den som fanns för fem år sedan. Outlaws MC förde en anonym tillvaro i Sverige, men när dess supportergrupp BFL snabbt växte sig stark gjorde Hells Angels och Bandidos gemensam sak och krossade dem.
När Outlaws MC, som är en stor och etablerad internationell klubb, återigen försökte växa sig starka i Sverige fanns det förhoppningar om stöd från Outlaws-klubbar från andra länder. Man hoppades till och med att Bandidos skulle stå på deras sida mot Hells Angels eftersom Outlaws och Bandidos har en stark relation i Tyskland.
Men inget av det hände. Svenska Outlaws stod ensamma.
Klubbarna är internationella men problemen förblir oftast nationella. Därför är det inte så konstigt att hells Angels och Bandidos i Sverige lever i fred, medan man har betydligt frostigare relationer i till exempel Danmark och Tyskland.
Så sent som natten till i går kraschades en stulen lastbil rakt in i Bandidos klubbhus på Amager i Köpenhamn och polisen utesluter att det var en olycka.
Att klubbhuset skulle attackeras var väntat, för när Bandidos för en tid sedan bestämde sig för att öppna ett klubbhus på Amager var det närmast en förlämpning mot Hells Angels som betraktar Amager som sitt.

Comments