Gick till attack med påkar på familjefesten


19 män åtalas för den brutala misshandeln på familjefesten på mc-klubben i Smedby utanför Kalmar.19 män åtalas för den brutala misshandeln på familjefesten på mc-klubben i Smedby utanför Kalmar.
Gick till attack med påkar på familjefesten

De 19 männen ska ha stormat in på familjefesten på mc-klubben utanför Kalmar i våras och gett sig på festdeltagarna med kofötter, påkar och basebollträn.
Nu åtalas de misstänkta för grovt rån, grov skadegörelse och grov misshandel.

På onsdagsförmiddagen lämnade kammaråklagare Åsa Adolfsson in åtalet mot de 19 männen till Kalmar tingsrätt. Männen, som är i åldrarna 21-59, åtalas misstänkta för bland annat grovt rån, grov skadegörelse och grov misshandel.

Beväpnade med påkar

Enligt stämningsansökan ska männen, som alla är medlemmar i Hells Angels eller dess undergrupper Red & White Crew Och Red Devils, ha stormat in på festen i Smedby på kvällen den 5 maj och gett sig på flera manliga festdeltagare. Förutom knytnävsslag och sparkar så slogs festdeltagarna även med kofötter, påkar, basebollträn och andra tillhyggen. Männen ska även ha tvingat av festdeltagare deras skinnvästar och en blev av med sin jacka. Männen stal även en plånbok, cirka 905 kronor i kontanter och en mobiltelefon. Det blev dessutom hel del skador på inredningen i lokalen. Värdet på den skadade egendomen har beräknats till cirka 50 000 kronor.

"Synnerlig råhet"

Åklagare Åsa Adolfsson bedömer våldet mot en av männen som "livsfarligt". Han fick bland annat skallskador samt en underarmsfraktur. "Gärningsmännen har visat synnerlig råhet, genom att tillsammans varit ett mycket stort antal personer som plötsligt och chockartat angripit ett 40-tal personer som haft en fest av familjekaraktär med kvinnor och barn närvarande", skriver åklagaren i stämningsansökan.
18 av männen åtalas för grovt rån, grov skadegörelse och grov misshandel och en av dem för medhjälp till brotten. Samtliga nekar till brott. Bevisningen är dock stark. Bland annat har de överfallna festdeltagarnas blod påträffats på de misstänktas kläder. Polisen har även hittat vägbeskrivningar till mc-klubbens lokal i en väst tillhörande en av de åtalade.
17 av de 19 misstänkta männen har vid det här laget suttit häktade i över fyra månader. De sitter på olika häkten runtom i landet. Under utredningens gång har ett 100-tal vittnesförhör hållits och sammanlagt har ett 30-tal poliser från fyra polismyndigheter jobbat med fallet.

Comments