Polisen: "Sweden Rock fick extrabevakning mot mc-gängen"

Efter mordet på en mc-ledare i Bergamåla fick polisen tips om att stämningen mellan mc-gängen på Sweden rock festival skulle bli mer spänd än någonsin det här året. Därför satte man in extra bevakning.
Polisen befarade att vanliga festivalbesökare kunde råka illa ut.
Kommenderingschefen Jan Hansson menar att utan extra bevakning hade det kunnat sluta illa:
– Det jag kan känna i ryggmärgen är att det hade blivit någon form av konfrontation mellan olika klubbar. Och då kan även tredje man råka illa ut, självklart är det så.
Hotbilden förstärkt
Redan tidigt i våras nåddes Blekingepolisen av uppgifter om att hotbilden runt hårdrocksfestivalen i Sölvesborg var högre i år. Spänningarna mellan olika kriminella mc-gäng efter mordet på Outlaws-ledaren i Bergamåla hade vuxit under hela våren. På festivalen förväntades både Hells Angels, Bandidos och Red and white crew dyka upp – vilket de också gjorde.
Polisen gick emellan
Poliser med erfarenhet av mc-gäng från både Västra Götaland och Skåne kallades in för att hjälpa till med bevakningen. Polisen fick vid flera tillfällen gå emellan gängen, menar Jan Hansson.
– Vi går som någon form av levande sköld mellan dem och runt omkring. Bevakar och ser till att de inte hittar på några brott. Oaktat det så hände det ju några misshandlar där nere från de här fraktionerna.
Vill ha nollvision
Mc-gängen fanns på campingen och inte inne på Sweden rocks festivalområde. Men det hindrade inte att polisen hindrade flera så kallade show of force. Ett show of force är när ett gäng samlas till exempel utanför entrén till festivalen och sedan går in utan att betala. Allt för att visa sin makt för motståndarna.
– Vi vill alltså sätta nollvision på den brottsligheten de kan tänkas bedriva, och då vill vi vara med från början och även stoppa i det lilla,  säger Jan Hansson.

Comments