Talsmand for tidligere bandemedlemmer: Afpresning er meget mere udbredt

Afpresning begrænser sig hverken til København eller til restaurationsbranchen.





Tip os

Kender du til tilfælde af afpresning?
SMS: Send en sms til 1218 med teksten 'Tip' efterfulgt af din besked. F.eks.: Tip jeg har oplevet at...
MMS: Send billeder som mms til 1218 med teksten 'Tip', gerne efterfulgt af en forklarende tekst og navnet på fotografen.
MAIL: Send tekst, billeder, video og dokumenter til tip@pol.dk.
› Læs mere om vilkårene
Omkring år 1990 henvendte nogle mænd sig på en shawarmabar i starten af Strøget i København. De krævede beskyttelsespenge. Ejeren nægtede at betale, og historien lyder, at ejerne slap af med bøllerne.
Beskyttelsespenge er langt fra noget nyt fænomen - hverken i København eller på landsplan. Og det begrænser sig hverken til restaurationsbranchen eller til hovedstaden.
For eksempel fortæller brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Caféer om medlemmer i Esbjerg, der for år tilbage blev udsat for afpresning. Restauratørerne stod efterfølgende sammen og fik ifølge organisationen afværget problemet.
Mange står ikke frem
Også en række henvendelser til politiken.dk peger på, at afpresning er kriminelt fænomen, der som oftest undslipper både medier og myndigheders søgelys.
»Der er rigtig mange der betaler og ikke står frem«, siger Michael Green, der er talsmand for fra Foreningen for tidligere bandemedlemmer.
Afpresning er nemlig først og fremmest en nem måde at score penge på, siger han.
Kriminelle laver penge på alt, der kan laves penge på.
Michael Green
»Kriminelle laver penge på alt, der kan laves penge på. Og risikoen meget mindre, end hvis man går ud og sælger narko«, siger talsmanden.
Michael Green er selv tidligere rocker og kender det kriminelle miljø indefra. I dag er han talsmand for Foreningen for tidligere bandemedlemmer, der hjælper bandemedlemmer med at komme ud af det kriminelle miljø.
Den organiserede kriminalitet er uorganiseret 
Da Café Viking på Nørrebro blev forsøgt afpresset, var det folk fra den lokale bande 'Brothas', som henvendte sig og krævede, at hun skulle betale beskyttelsespenge.
Men dagen efter at Jane Birgitte Pedersen gik til kamp mod bandens krav, meldte medlemmer af Brothas ud, at det altså ikke var folk fra deres gruppe, der havde gjort det.
Men de kriminelle grupperinger er ekstremt ustrukturerede, siger Michael Green.
»Mange i den samme gruppering aner ikke, hvad de andre laver. Det gør det for egen vindings skyld. Der er ingen fælleskasse. Det er hamrende uorganiseret«, siger Michael Green.
Rovdyr lugter frygt
Michael Green roser Jane Birgitte Pedersen fra Café Viking for, at hun står frem og fortæller om truslerne mod hende. For ved at undgå at lade sig styre af frygt, fratager hun banderne en indtægtskilde, siger talsmanden.
»Rovdyrene lugter frygt, og så slår de til«, siger Michael Green.
Både politiet, kommunen og brancheorganisationen er i forbereder i øjebliket undersøgelser, der skal forsøge at kortlægge, hvor udbredt problemet med beskyttelsespenge er.
»Det er nok desværre større, end man er klar over«, siger Kirsten Hauge, direktør i brancheorganisationen Danmarks restauranter og cafeer, som forbereder en landsdækkende undersøgelse.




Comments