Tester mafiaparagrafen




Hele åtte personer, mange av dem tilknyttet Hells Angels, er tiltalt for alvorlig narkotikakriminalitet og etter straffelovens 60a, den såkalte «mafiaparagrafen».
Det betyr at politiet mener å kunne bevise at de tilhører et felles organisert kriminelt nettverk eller gruppe. Flere av dem risikerer opp mot 20 års fengsel.
Hittil har ingen HA-medlemmer blitt dømt etter «mafiaparagrafen», til tross for at det har vært forsøkt.

Erkjenner ikke straffskyld

Det største enkeltbeslaget er ifølge tiltalen et parti metamfetamin på minst 9,5 kilo.
- Min klient erkjenner ikke straffskyld i henhold til tiltalen. Jeg mener at bevisbildet er særdeles fragmentert, særlig opp mot at det er tatt ut tiltale opp mot paragraf 60a, sier Randulf Schumann Hansen, som forsvarer en av de andre hovedtiltalte i saken, til NRK.
- De mener å kunne bevise at dette er en organisert kriminell gruppe. Der er det selvfølgelig stor uenighet mellom påtalemyndigheten og undertegnede, sier forsvareren.


Påstand om nettverk

Tiltalen har vært inne hos Riksadvokaten. Påtalemyndigheten mener å bevise at de åtte tiltalte, med ulike roller og med ulik tilknytning til Hells Angels, har fungert som et nettverk som har organisert narkotikahandel gjennom hele landet fra Oslo til Tromsø, via Trøndelag.
De største beslagene skal ha vært på minst 9,5 kilo metamfetamin og minst 20 kg hasj.
Forsvarer Randulf Schumann Hansen mener politiet skal få problemer med å bevise at det har foregått ulovlig organisert narkotikahandel.
- Min klient erkjenner ikke straffskyld i henhold til tiltalten. Men jeg registerer at den nå er tatt ut, så da får vi få en lang og bred sak i Tromsø, sier Hansen.
Knut Smedsrud, som forsvarer en av de andre hovedtiltalte i saken, mener politiet har en tynn sak.

«Trussel mot samfunnet»

TRUSSEL: - Vi mener at vi har et godt bilde av Hells Angels og hvilken trussel de utgjør mot det norske samfunnet, sier Eivind Borge, fungerende avdelingsleder i Kripos.
Foto: NRK
Kripos ønsker ikke å kommentere tiltalen, som ikke ennå er offentlig, men sier generelt at de mener Hells Angels utgjør en av de største truslene mot det norske samfunnet.
- Det er narkotika, vold og trusler, og de er også involvert på vinningssiden. Det ser vi ut fra domfellelser, sier Eivind Borge, fungerende avdelingsleder i Kripos, til NRK.
- Hvordan kan dere vite at Hells Angels utgjør en slik trussel?
- Det er gjennom arbeidet vi gjør med analyser. VI har gjennomgått alle Hells Angels' medlemmer med hva de er registrert for, hvilke forhold og domfellelser de har. Ut fra det mener vi at vi har et godt bilde av Hells Angels og hvilken trussel de utgjør mot det norske samfunnet, forklarer Borge.

- Paragrafen har ikke fungert

Uavhengig av utfallet i denne saken er flere i justissektoren enige om at mafiaparagrafen må revideres og kanskje endres.
- Den har ikke fungert etter intensjonene, fastslår Morten Løw Hansen ved Kriminalavdelingen i Oslo politidistrikt overfor NRK.
I stortingsmelding nr. 7 fra 2010, om kampen mot organisert kriminalitet, tar justisdepartementet initiativ til en evaluering av straffelovens paragraf 60a og 162b.
- Arbeidet er i gang, og det er etter påtrykk fra politiet overfor Riksadvokaten og Politidirektoratet, forteller Hansen.
Den nåværende «mafiaparagrafen» har vist seg å ikke være egnet for å få domfellelser, ifølge Hansen.
- Lista ligger muligens litt for høyt, slik paragrafen er i dag, påpeker han.

Comments