STÅR FRAM: - Jeg har vært overbevist muslim og sterkt troende fra 1997 til 2006, og har blant annet møtt mange unge og eldre som har vært innblandet i terror, sier Morten Storm som ble vervet av PET.
STÅR FRAM: - Jeg har vært overbevist muslim og sterkt troende fra 1997 til 2006, og har blant annet møtt mange unge og eldre som har vært innblandet i terror, sier Morten Storm som ble vervet av PET.  © TV 2 Danmark

Tidligere Bandidos-medlem ble hemmelig agent

Agent hevder dansk politi deltok i terroristjakt.


Det danske sikkerhetspolitiet PET var direkte involvert i jakten på en av verdens mest ettersøkte terrorister, Anwar al-Awlaki, før han ble drept av USA i Jemen i fjor, skriver avisen Jyllands-Posten.
PET hadde i samarbeid med CIA fått utplassert den danske agenten Morten Storm så nærme Awlaki at det var mulig på spore opp al-Qaida-lederen der han befant seg sør i Jemen.
– Jeg kunne hjelpe CIA og PET med å spore opp Anwar slik at amerikanerne kunne sende en drone mot ham, sier Storm, som står fram i Jyllands-Postens søndagsutgave.
Avisen har fått tilgang til et lydopptak gjort 7. oktober i fjor på et hotell i Helsingør. Her omtaler en CIA-agent Awlaki-operasjonen som en felles operasjon for PET og CIA, og legger til at Morten Storms bidrag var så viktig at hans person er kjent i Det hvite hus.
Søndagens avsløring av den tidligere PET-agenten har vakt stor oppmerksomhet i Danmark.Søndagens avsløring av den tidligere PET-agenten har vakt stor oppmerksomhet i Danmark.© TV 2 Danmark
Var overbevist muslim og sterkt troende
CIA-agenten sier imidlertid også at det ikke var den omtalte felles operasjonen mellom PET, CIA og Storm som konkret førte til drapet på Awlaki, men en annen CIA-aksjon som pågikk samtidig.
Morten Storm var i mange år en ytterliggående islamist, som kom og gikk i jihad-miljøer i både Danmark og i utlandet.
Anwar al-Awlaki ble drept i et amerikansk droneangrep i Jemen i fjor.Anwar al-Awlaki ble drept i et amerikansk droneangrep i Jemen i fjor. © NTB scanpix
– Jeg har vært overbevist muslim og sterkt troende fra 1997 til 2006, og har blant annet møtt mange unge og eldre som har vært innblandet i terror, sier han til Jyllands-Posten.
Hadde undercover-firma
Som 21-åring var han Bandidos-medlem, og i 1997 endret han totalt sin livsstil, skriver dendanske avisen. Han konverterte til islam, og ble vervet av det danske sikkerhetspolitiet i 2006.
Hans utstrakte reisevirksomhet som agent gjorde det umulig for ham å være vanlig lønnsmottaker, og han etablerte derfor et firma som dekke for sin virksomhet. Ifølge Jyllands-Posten har PET kjent til dette, og han har over flere år mottatt store pengebeløp fra PET.
Den tidligere PET-sjefen Hans Jørgen Bonnichsen sår imidlertid tvil om Storms rolle, og sier ifølge tv2news.dk at agenter alltid har en tendens til å overvurdere deres egen rolle.
VAR HEMMELIG AGENT: Danske Morten Storm står i dag fram i Jyllands-posten og forteller om sine oppdrag som hemmelig agent for Politiets Efterretningstjeneste (PET).VAR HEMMELIG AGENT: Danske Morten Storm står i dag fram i Jyllands-posten og forteller om sine oppdrag som hemmelig agent for Politiets Efterretningstjeneste (PET). © TV 2 Danmark
SF-politikeren Karina Lorentzen som leder Folketingets rettsutvalg oppfordrer nå PET til å forklare seg offentlig, og gi sin versjon om PETs deltakelse i terrorjakten på Anwar al-Awlaki, skriver Jyllands-Posten.
PET-sjefen Jakob Scharf skriver i enpressemelding at sikkerhetspolitiet verken kan eller vil bekrefte opplysningene, og viser til at bruken av kilder i det operative arbeidet må holdes hemmelig. Scharf avviser at PET bidro i terrorjakten på al-Awlaki.

Comments