Ammitzbøll: Medlemmer af bander skal i fængsel til de er gamle og rolige

Debatten 08. november 2012 kl. 20:00 på DR2

Ifølge flere af politikerne bag det nye forlig om kriminalforsorgen, er mange pædagogiske tiltag spildt på hærdede kriminelle så som bandemedlemmer, og det eneste der virker, er strengere straffe.
Liberal Alliances retsordfører Simon Emil Ammitzbøll var meget klar i spyttet, da han diskuterede fængselsstraffe og deres virkning i Debatten på DR2:
- Vi taler om, at nogle af de her bandemedlemmer har udøvet vold, de har udøvet trusler og lavet grove forbrydelser mod en række ofre. Og det gør de jo ikke, hvis de sidder 15 år i et fængsel. Undskyld mig, hvis der er tale om forhærdede bandekriminelle, kan de for min skyld få lov til at være 15 eller 20 år i et fængsel. Og så er de blevet så gamle, når de er færdige med deres straf, at så er de blevet mere rolige, argumenterede han.

Grovfilen virker
Den nye flerårige fængselsaftale, som regeringen i går indgik med Enhedslisten, Liberal Alliance og de Konservative, indeholder blandt andet en etablering af 200 nye fængselspladser, hvoraf 48 pladser målrettes negativt stærke indsatte i Statsfængslet Østjylland, det såkaldte rockerfængsel.
Ammitzbøll understreger netop, at han hellere vil have et bandeproblem i fængslerne end på gaderne, og det synspunkt deler han med justitsminister Morten Bødskov (S):
- Jeg har det sådan, at et af de største kriminalitetsproblemer vi har i Danmark, nemlig rocker og bandeproblematikken. Der er der én vej, og det er grovfilen. Det er det eneste de forstår.

Fængsler er en rugekasse

Men den nye aftale indeholder udover mere disciplin og flere pladser i fængslerne også initiativer, der skal give bedre uddannelsesmuligheder for fanger og bedre resocialisering.
- Vi skal selvfølgelig blive bedre til at sikre, at der ikke kommer så mange tilbage til fængslerne igen. Og det er vores nye aftale også et bevis for, at vi gerne vil opnå, siger Bødskov.
Men ifølge det tidligere indsatte bandemedlem og nu talsmand for foreningen Tidligere Bandemedlemmer, Michael Green, løser det ikke problemet med de bandemedlemmer, der egentlig gerne vil ud af banderne, men som bliver presset og truet i fængslerne:
- Det eneste, de kan gøre for dem, er at sætte dem i isolation. Så det kommet til at virke som en dobbeltstraf. Og hvad glæde har et bandemedlem af et exit-program, når han har 8 år tilbage at afsone? Det virkelige problem er, at der bare bliver rekrutteret nye bandemedlemmer i fængslerne - det er en rugekasse.

http://www.dr.dk/DR2/D/Debatten/Udsendelser/2012/11/20121025221603.htm

Comments