Hells Angels MC


Hells Angels Motorcycle Club (HAMC) er en motorsykkelklubb etablert i Fontana, California, i 1948, der den lokale avdelingen – eller chapteret – fortsatt er aktiv. Navnet hentet klubben fra filmen Hell's Angels, regissert av Howard Hughes om det engelske Royal Flying Corps fra første verdenskrig. Det er anslått at MC-klubben har over 2 500 medlemmer og prospects (offisielt prøvemedlem) i over 200 lokalavdelinger (charters) i 22 land over hele verden.

Innhold

 

Norske HA Charters

Norges første charter var HAMC Trondheim, som ble opprettet i august 1992. Pr 2011 har HAMC chartere i følgende norske byer: Trondheim, Hamar, Oslo, Skien, Stavanger, Tromsø, Drammen og Bergen.[1] I tillegg er flere klubber tilknyttet HAMC som prospects og hangarounds (vennskapsklubb).

Kriminalitet

To medlemmer fra HAMC California


HAMC var selve symbolet på den «lovløse» (outlaw) biker-motkulturen1960-tallet. Det amerikanske føderale politiet FBI antar at Hells Angels innkasserer mer enn 1 milliard amerikanske dollar i året på sin verdensomspennende narkotikatrafikk, prostitusjon og hvitvasking av penger, en sum som bestrides av gruppen selv, som også mener at handlinger begått av enkeltmedlemmer ikke kan anføres mot organisasjonen. Det hevdes at det er vanskelig for politiet å infiltrere HAMC fordi det overlates til de nyeste rekruttene å utføre kriminelle handlinger.
HAMC hevder at medlemsmassen stort sett består av lovlydige borgere som er blitt ofre for medienes sensasjons-jag. Men de presenterer likevel seg selv som en 1 % Club, en frase som ble introdusert da American Motorcyclist Association hevdet at 99 % av alle MC-førere er lovlydige. FBI og Criminal Intelligence Service Canada anser klubben som en «outlaw motorcycle gang» (kriminell motorsykkelklubb). Følgelig er det å være medlem i seg selv en kriminell handling i Canada. I provinsen Quebec hevder politiet at HAMC kontrollerer mye av den organiserte kriminaliteten i provinsen. Dette støttes av kriminologer som mener at det kan myndighetene selv ta mye av ansvaret for etter en politikk fra 1970-tallet som tok sikte på å bekjempe mafiaen i Montreal med det resultat at HAMC fikk anledning til å vokse seg dominante i vakuumet som oppsto. I årene siden 1994 har gjengkriger i provinsen krevd mer enn 100 menneskeliv (inkludert en forbipasserende som ble drept av en bilbombe), 84 bombeangrep, 130 tilfeller av brannpåsettelse, og 9 savnede personer.
I Norge mener også Kripos at HAMC er en kriminell motorsykkelklubb.[2] Utlendingsdirektoratet (UDI) har i et rundskriv hevdet at det foreligger hjemmel for pågripelser og bortvisninger av personer i 1 %-motorsykkelmiljøet.[3] I 2011 ble 25 personer pågrepet da HAMC -medlemmer og sympatisører kom for å delta på fest i Rogaland. Flere av dem utvist fra landet.[4] I 2011 ble den antatte leder av HAMC i Norge funnet skyldig i trusler, ran og grove narkotikaforbrytelser, og dømt til fire år og ni måneders fengsel. I en annen sak samme år ble han dømt for grovt heleri og skattesvik + flere mindre forhold. For dette ble han dømt til ett år og tre måneders fengsel.[5] I følge tall fra Kripos i 2012 er 120 Hells Angels-medlemmer er domfelt over 400 ganger, for tilsammen nærmere 1 000 brudd på straffeloven. Domfellelsene gjelder blant annet grov vold, voldtekt, alvorlige narkotikaforbrytelser og trusler.[6]

Rolling Stones-konserten i Altamont

Et av de mer voldsomme innslagene i HAMCs historie skjedde under en konsert med Rolling Stones i Altamont, California, i 1969. HAMC-medlemmer var blitt leid inn som vakter for en kompensasjon som er hevdet å inkludere øl til en verdi av 500 USD. Under låta Under My Thumb oppsto det klammeri foran scenen. Klammeriet endte med at HAMC-medlemmet Alan Passaro stakk i hjel Meredith Hunter som hadde trukket fram en pistol. Passaro ble senere frikjent fordi drapet skjedde i selvforsvar.

Vietnam-krigen

Under Vietnam-krigen i 1960-årene, tilbød HAMC sine tjenester til de amerikanske styrkene i utlandet. Selv om de aldri fikk lov til dette, ble tilbudet fra HAMC oppfattet som et svik mot alle dem som idoliserte biker-motkulturen. De mente HAMC inngikk en allianse med myndighetene. Seks medlemmer av The John Brown Brethren, en liten, voldelig gruppe anti-krigsaktivister, angrep HAMC i San Francisco og drepte fire medlemmer.

Tidslinje [rediger]

Hells Angels i New York
  • 1935: Outlaws dannes i Illinois
  • 1948: Hells Angels stiftes i San Bernardino av flygerveteraner.
  • 1957: Oakland-chapteret dannes av Sonny Barger og har siden vært HAs moderklubb.
  • 1961: Auckland i New Zealand får sitt charter og blir dermed første utenlandske avdeling, lenge kjent som The lost eller Forgotten chapter
  • 1966: Bandidos dannes i Texas. De første bandekrigene i USA bryter ut mellom HA og Outlaws, med drap i Chicago, New York og Florida
  • 1969: Første chapter av HA etablert i London
  • 1972: HAMC får verdenspatent på varemerket Hells Angels
  • 1975-80: HA starter smugling av amfetamin fra Mexico, men begynner snart å lage den selv
  • 1979: Stor FBI-aksjon mot HA i California, følges opp gjennom flere år
  • 1980: MC Union i København opptas som første nordiske motorsykkelklubb i HA
  • 1984: Maskinpistol-drapet på «makrellen» fra Bullshit MC skaker opp Danmark, HAs «Jønke» på flukt
  • 1988: Nær 50 HA-topper blir straffedømt for kriminelle forhold i USA
  • 1992: Trondheimsklubben Rowdies tas opp i HA og blir Norges første HA charter, HAMC Trondheim
  • 1994: Strid mellom HA-klubber og Bandidos-tilhengere krever først et liv i Sverige, deretter i Finland.
  • 1995: Stor politirazzia mot Bandidos-prospectklubben Rabies i Oslo. Våpen og mindre mengder marihuana beslaglagt.
    • Bandidos-president Mikael Ljunggren blir skutt og drept på E4 i Sør-Sverige.
  • 1996: Det norske Bandidos-medlemmet Lars Harnes skutt og alvorlig såret på Fornebu. Angivelig hevn for at Rabies-folk har kastet dynamitt inn på eiendommen til HA-prospectklubben MC Norway i Strømsveien 222.
    • Bandidos-medlemmet Uffe Larsen skutt og drept på Kastrup.
    • I Finland såres Bandidos' nest-president Jarkko Kokko i skyteepisode og dør tre uker senere.
    • Panser og granatangrep mot HA både i Sverige og Danmark.
    • Samme sommer blir dansk Bandidos Jan «Face» Krogh Jensen skutt og drept i Nedre Eiker, første MC-dødsoffer i Norge.
  • 1997: Outlaws' Europa-president Tore «Henki» Holm Hansen skutt i foten, hans franske livvakt i brystet, av menn fra Untouchables i Oslo.
    • Juni: Bilbombe mot Bandidos-huset i Drammen, kvinne drept.
    • Følges av offentlig «fredserklæring» mellom HA og Bandidos.
  • 1998: HA-leder i Oslo, «Rotta» Alsaker, dømt for skytingen på Fornebu i 1996.
  • 2001: To personer med tilknytning til Screwdrivers MC på Hamar tilstår å ha utført Drammenaksjonen og fem andre blir dømt. Nylig ble rettssaken mot en av dem deklarert ugyldig av Den europeiske menneskerettsdomstol grunnet inhabil dommer.
  • 2005: Morten «Diesel» Dahl fra TNT forlater HMCA Trondheim etter flere år som pressetalsmann for klubben.
  • 2011: Renegades MC i Bergen blir «HAMC Bergen».

Referanser [rediger]

Eksterne lenker [rediger]

Commons-logo.svgCommons: Kategori:Hells Angels – bilder, video eller lyd

Comments