Økning i antall støtteklubber knyttet til MC-gjengene

Antall støtteklubber knyttet til de kriminelt belastede MC-klubbene har økt i Norge. – Vi har ikke lykkes med å stanse rekrutteringen, erkjenner Kripos.
 
De siste årene har antall kriminelt belastede MC-klubber økt i Norge. Politiet er svært bekymret og har jobbet tett opp mot miljøet for å hindre rekruttering.

Nå melder NRK at flere ungdommer knytter seg til gjengene gjennom såkalte «street crews».

ABC Nyheter har tidligere rettet fokus på hvordan ungdommer rekrutteres inn i miljøet for å begå kriminalitet.

På Østlandet ble motorsykkelklubben Mongols i fjor etablert på Brårud på Romerike. Etter intensivt kamp fikk politiet klubben til å flytte ut fra lokalet.

Les også: Dette er MC-gjengens kriminelle løpegutter

Bygger seg opp

Til politiets store bekymring hadde klubben i løpet av få måneder etablert et såkalt «Wrecking Crew» - bestående av rundt ti ungdommer – rett bak ryggen på dem.
– Vi visste ikke om denne utviklingen før for en stund tilbake, og det viser en utvikling vi liker særdeles dårlig. All erfaring med MC-kriminalitet viser at disse crewene sørger for å oppnå status gjennom å utføre handlinger som knytter seg til vold, narkotika eller andre straffbare forhold. Det er fullstendig uakseptabelt, og en slik oppførsel vil bli håndtert deretter, sa kriminalsjef i Romerike politidistrikt, Mona Hertzenberg, til ABC Nyheter i sommer.

En sentral kilde i miljøet uttalte til ABC Nyheter at ungdommene benyttes for å gjøre tjenester for klubben. Han ønsket i sommer ikke å stå frem med navn i frykt for represalier.
– De markedsfører klubben i bybildet. De begår kriminalitet for å assosiere Mongols-merket med frykt. Ungdommene søker tilhørighet og gjør det vi vil de skal gjøre, sa kilden.

Les også: Slik skremmer Hells Angels sine rivaler

Utvikling i Norge

I miljøet rundt Hells Angels i Telemark har politiet den siste tiden sett en økt rekruttering av unge menn. Leder for avsnittet for organisert i Telemark, Skule Worpvik, er bekymret over rekrutteringen.
– Det er ikke noe vi ønsker at skal skje. Vi vil være på dem for å få dem på bedre tanker, og har ligget på miljøet i lang tid i lang tid, sier Worpvik til NRK.

Også i Kristiansand er man bekymret over utviklingen. Siden i vår har motorsykkelklubben Mongols bygget seg opp i byen og knyttet til seg nærmere ti unge personer.
– De prøver å befeste sin posisjon i byen. Det er vanskelig å si hvor stor gruppa er, men det er personer med kriminelt rulleblad, eller som har vært borti politi på en eller annen måte, som er med i gruppa, sier etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon til ABC Nyheter.

Les også: Vil dømme MC-medlemmer etter mafiaparagrafen

– Vet hva de går til

Ifølge kilder ABC Nyheter har vært i kontakt med er 90 prosent av medlemmene i Mongols' støttegruppe «Wrecking Crew» tidligere straffedømte. Medlemmene skal være dømt for grov vold, bruk av narkotika og vinningskriminalitet.
– Guttene vet hva de går til, og vi vet hvem de er. Dette er gutter med en lav terskel for å bruke vold, sier en kilde.
Politiet innrømmer at de ikke har klart å hindre etableringen av ungdomsgjenger som kan knyttes til de kriminelt belastede MC-klubbene.
– Det er en situasjon vi har vært var for lenge. Vi er klar over at vi ikke har lykkes med stoppe rekrutteringen, det må vi være ærlige på. Men vi har i alle fall begrenset ekspansjonen, det må vi kunne si. Særlig når det gjelder Hells Angels, sier fungerende avdelingsleder i Kripos, Eivind Borge til NRK.

Les også: Mongols-medlemmer tiltalt for ran og grov vold

– Har lyst til å kjøre motorsykkel

Talsmann i Hells Angels Norge, Rune Olsgaard, avviser at deres supportgrupper driver med kriminalitet. Han mener de hjelper til på fester og andre arrangementer. Konfrontert med at medlemmene ikke har MC-lappen uttaler han at de ønsker å ta dette.
– Det er flere som driver og tar førerkort nå, og har lyst til å kjøre motorsykkel. Noen av dem har bare lyst til å henge med oss, det er ikke et krav om at du har motorsykkellappen for å gjøre det. Dette er folk som hjelper til på arrangement, på samme måte som det er på andre fester og store arrangement, sier Olsgaard.

Comments