Lokker unge til bandekrig med falsk facebook-gangster


Gadebanderne har taget de sociale medier til sig. Og dermed er bandekonflikterne rykket ud i cyberspace, hvor teknologien bruges til både information og ikke mindst misinformation.

Senest er en personprofil, der kalder sig Fatwan Al Shabluh, dukket op på facebook. Tilsyneladende støtter profilen grupperingen La Raza, der har rødder i Sjælør og Valby samt folk i Hedehusene og Valby.

Men profilen er fup - en tom spøgelsesprofil oprettet med det ene formål at give La Raza alibi.
– Ledende folk i La Raza-folk bruger profilen som bevis på, at grupperingen har rygdækning fra en større albansk mafiaorganisation med base i Hamburg, siger kilder i bandemiljøet.
Af hensyn til egen sikkerhed vil de være anonyme.

Serberbillede
Målet for propagandaen er at lokke unge på den Københavnske Vestegn til La Raza, siger kilderne.
Ifølge profilen stammer Fatwan Al Shabluh fra det sydlige Albanien, men bor nu i Hamburg. Profilbilledet viser en fælt udseende Balkan-gangster i lyst jakkesæt, der i øvrigt optræder flere steder på facebooksiden. Blandt andet poserende med pistoler og stort smil.

Her er link til Google billedsøgning på Sreten Jocic.

Manden på billederne er rigtigt nok gangster. Bare ikke fra Albanien. I virkeligheden er der tale om Sreten Jocic, en kendt serbisk forbryderkonge, hvis blodige forretningsmetoder trækker spor fra Balkan til Holland. PT sidder han i fængsel i Beograd.

Fyldt med fejl
– Det er højest besynderligt, at en person med påstået albansk og muslimsk baggrund skulle gemme sig bag billedet af en græsk-ortodoks serbisk gangster. Især set i lyset af den voldsomme nationalisme, de kriminelle miljøer med Balkan-rødder er sovset ind i, vurderer kilder i miljøet.

Fatwan Al Shabluh-facebookprofilen, der blev oprettet 15. oktober i år, vurderes gennemgående til at opføre sig ’underligt’ og ensporet. Allerede en hurtig gennemgang af profilen afslører en række voldsomme selvmodsigelser.

– Og de profiltilknyttede billeder er skrællet direkte fra søgemaskinen Google, vurderer kilder med ekspertise i såkaldt facebookstalkning.
Ud over billederne af den serbiske gangster, en flagsvingende kosovoalbansk bilkortege samt et udklip fra den tyske avis Bild om en albansk forbryderligas hærgen i Hamburg, indeholder profilens væg kun støtteerklæringer til La Raza. Intet andet. Ingen henvisninger, kommentarer eller kommunikation med andre facebook-brugere. Intet.

Stjal tilfældigt turistbillede på nettet
Senest har Fatwan Al Shabluh-profilen på La Razas facebookgruppe lagt et billede op med et nordtysk motorvejsskilt, der viser, at fotografen har kurs mod Rødby-Puttgarten færgeforbindelsen. Billedet er vedhæftet kommentaren ’four hour ago to denmark’ - fire timer siden til Danmark.

Billedet og kommentaren er lagt op 21. august - to dage efter et slagsmål i Roskilde, hvor en ledende La Raza-figur fik tæsk og blev indlagt på Rigshospitalets traumecenter i kortvarig kritisk tilstand.

Se det nordtyske motorvejsbilleder her. Det kommer 44 sekunder inde

Men det nordtyske motorvejsbillede er et tvivlsomt forsøg på at få det til at fremstå som om, Fatwan Al Shabluh var kørt til Danmark for at bistå La Raza.

En kort søgning på Google viser nemlig, at motorvejsbilledet stammer fra en tilfældig turists køretur fra Nordtyskland til Sverige.

Ukendt i Hamburg

Samtidig er figuren Fatwan Al Shabluh fuldstændig ukendt i Hamburg. Adspurgt benægter både byens politi samt kriminalredaktionen på avisen Hamburger Morgenpost kendskab til en lyssky mand med det navn.

Ligeledes giver en målrettet Google-søgning på Fatwan Al Shabluh kun ganske få hits. Alle henviser til facebook-profilen og dennes kontakt til La Razas facebookgruppe.

Comments