Bandemedlemmer afpresser mobilkunder

Stor stigning i sager, hvor kriminelle presser ofre til at indgå i svindel med køb af smartphones.

Fidusen synes sikker for de kriminelle - taberne er de kriminelles svage ofre og teleselskaberne. Ifølge teleindustriens brancheorganisation, er der sket en stigning i sager, hvor personer tvinges af bandemedlemmer til i telebutikker at købe dyre smartphones på afbetaling.

Telefonen afleveres efterfølgende til afpresseren, der sælger telefonen videre eksempelvis på den blå avis med kvittering. Afdragene betales ikke.
- Problemet begyndte så småt i 2010. I 2011 havde omkring 200 sager. I år har der været omkring mellem 500 og 800 sager, siger Jakov Willer, talsmand for Teleindustrien.

Et stort problem
Dermed er der ifølge ham tale om et stort problem, der skal tages alvorligt.
- Vi sørger for, at butikkerne er opmærksomme på problemet. Men det kan være svært for butikkerne at gennemskue en eventuel svindelsag, siger han.

En del af problemstillingen er, at ofrene ofte først går til bekendelse langt inde i forløbet, når der allerede er en inkasso-sag på det pågældende telefonkøb.
- Vi har bedst mulighed for at gribe ind, hvis en kunde, der har været udsat for afpresning, hurtigst muligt går til bekendelse, siger talsmanden.
Her kan det berørte teleselskab gå til politiet med en anmeldelse om, at købet er sket under tvang. På den baggrund kan politiet så bede teleselskabet med loven i ryggen at spærre for telefonens Imei-nummer.

Justitsmininsteren skal undersøge sagen
Forbrugerombudsmanden har forbudt teleselskaberne at lukke telefonerne alene på baggrund af mistanke om misbrug, da der ikke er lovmæssigt hjemmel i retsplejeloven, kreditaftaleloven eller tinglysningsloven.

Kun hvis den, der er blevet truet foretager en politianmeldelse og hurtigt påberåber sig, at købet er sket under tvang er der mulighed for, at politiet beder teleselskaberne om at foretage en spærring af telefonen. Det sker dog sjældent.

Jo længere tid, der går, jo sværere bliver det at få politiet til at tage en sag. Ved de afpressede personer er der ofte tale om 'svage' personer i de kriminelles miljø. Det åbenlyse trusselsbillede er medvirkende til, at først sent i forløbet går til bekendelse.
- Det er et problem, jeg nu vil bede justitsminsteren kigge nærmere på, siger Trine Bramsen (S), formand for folketingets retsudvalg samt It- og teleordfører, Socialdemokraterne.
- Jeg mener, vi skal have klarlagt og undersøgt problemstillingen, siger hun.

Comments