Lejde utpressare döms till fängelse


Samtliga fyra åtalade i den utpressningshärva mot en företagare från Västerås som vlt.se tidigare skrivit om har dömts till fängelse av Västmanlands tingsrätt.

Den 46-åriga kvinnan, också själv företagare, från Sala som åtalats för anstiftan av försök till grov utpressning döms till ett år och sex månaders fängelse för det brottet.

Två av de tre män hon enligt åtalet lejt för att genom hot och våld utpressa Västeråsföretagaren, även de båda 46 år gamla och vid tillfället hemmahörande i Skultuna och en mindre ort i norra Västmanland, döms också för försök till grov utpressning till ett år och sex månader i fängelse. Den tredje åtalade mannen, en 26-årig västeråsare, döms också han – men endast för det lindrigare brottet försök till utpressning och till fem månaders fängelse.

Tingsrätten finner det utrett, mot i synnerhet kvinnans och de båda 46-åriga männens nekande, utrett att kvinnan hamnat i konflikt med Västeråsföretagaren om en fastighetsaffär, värd sju miljoner kronor. Tvisten bottnade i att kvinnan inte kunde betala det pris som överenskommits. Tvisten hamnade i tingsrätten som ett vanligt och fullt lagligt tvistemål, där en förlikning åstadkoms.

Men kvinnan har ändå inte kunnat betala och alltså inte följa förlikningen, utan i en svårt pressad ekonomisk situation valt att anlita den kriminella organisationen Mongols MC, i vilken de tre nu aktuella männen är medlemmar av olika dignitet.

Enligt tingsrätten har dessutom kvinnan varit i kontakt med Hells Angels, en organisation av samma typ som Mongols, fast äldre och mer känd. De kontakterna avsåg främst möjligheten att låna pengar för att genomföra köpet av fastigheten.

De tre männen begav sig hem till Västeråsföretagaren och dennes sambo en natt i augusti 2012 och försökte med med hot och visst våld förmå honom att skriva under köpeavtalet som skulle ge den 46-åriga kvinnan den mark tvisten gällde, mot ett betydligt mindre vederlag än det pris som tidigare överenskommits.

Det som räddar 26-åringen från ett lika långt fängelsestraff som övriga är att tingsrätten anser det bevisat att han visserligen gemensamt varit med om att åka hem till Västeråsföretagaren och även ha hotat honom. Däremot visar även Västeråsföreagarens vittnesmål att 26-åringen varit på väg bort från huset då en av 46-åringarna sköt med ett vapen i luften. I det läget ska även 26-åringen ha försökt förmå de andra deltagarna att avbryta hoten genom att han sade sig ha sett en kvinna tala i telefon inne i huset. Det kan han inte ha sett – även om 46-åringens sambo fanns där – utan tingsrätten menar att han ljög om det för att förmå de andra att avbryta.

De tre som dömts till ett år och sex månader i fängelse ska sitta fortsatt häktade tills domen vunnit laga kraft, eller tills högre domstol bestämmer annorlunda om domen överklagas. Vad beträffar den 26-årige mannen anser tingsrätten att den tid han suttit häktad, från slutet av augusti och fram till december, är straff nog. Han behöver därför inte avtjäna någon del av fängelsestraffet utan är fri.

De dömda ska också solidariskt betala skadestånd till Västeråsföretagaren på 30000 kronor. Av de pengarna behöver 26-åringen endast svara solidariskt för 10000 kronor.
Domen kan överklagas till Svea hovrätt senast den 3 januari 2013.

Comments

Post a Comment