– Mange av de som lar seg rekruttere har en kriminell bakgrunn

Politiet ser en oppblomstring av ungdomsgjenger som kan knyttes til de kriminelt belastede MC-klubbene i Norge. Kripos innrømmer at de sliter med å få stoppet utviklingen.
En ringerunde NRK har gjort til en rekke politidistrikt viser at mange bekymrer seg for en oppblomstring av supportmiljøer som er knyttet til de såkalte én-prosent-klubbene i Norge (se faktaboks nederst i saken).
– Mange av de som er interessert i å la seg rekruttere har en kriminell bakgrunn, og finner likesinnede i disse miljøene, sier Kjell Kristian Ukkelberg til NRK.
Han er påtaleansvarlig Hedmark politidistrikt, der man blant annet følger med på Hells Angels' avdeling på Hamar. I miljøet rundt klubben har politiet den siste tiden sett en økt rekruttering av unge menn.
Ukkelberg deler bekymringen med Leif Vagle i Agderpolitiet, der man har flere MC-klubber politiet følger tett.
– Det er særlig en klubb som etablerte seg her i vår og sommer i Kristiansand, og de har knytta til seg en del unge menn, veldig mange av dem med kriminelt rulleblad, sier Vagle til NRK.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hells Angels på Hamar (Foto: Ellen Borge Kristoffersen/NRK) Hells Angels' klubblokaler på Hamar.
Foto: Ellen Borge Kristoffersen/NRK

– Mange uten MC-interesse

Det samme gjør politiinspektør Torje Arneson, som leder Vestfold-politiets jakt på gjengangere.
– Vi er veldig lite glad i dette, særlig når vi ser hvem de rekrutterer. Mange av dem er unge, uten MC-interesse, sier Arneson.
Han forteller at flere av de unge rekruttene er sterkt kriminelt belastede, og sier det er vanskelig å komme med én grunn til at de lar seg rekruttere.
– Grunnen kan være at det gir en fellesskapsfølelse, posisjon og status. Penger kan også være et motiv, sier Arneson.
Artikkelen fortsetter under bildene.
Torje Arneson (Foto: Martin H. W. Zondag/NRK) Politiinspektør Torje Arneson, leder Vestfold-politiets jakt på gjengangere.
Foto: Martin H. W. Zondag/NRK
Support-tøy (Foto: Politiet) Medlemmene av HAs support-klubber ikler seg ofte Hells Angels-relaterte effekter.
Foto: Politiet

– Ikke noe vi ønsker at skal skje

Skule Worpvik er leder for avsnittet for organisert i Telemark. Det ble nylig kjent at en av Hells Angels rekrutter i området ble gjort til fullverdig medlem, etter å ha klippet av fingeren til en 32 år gammel mann med narkotikagjeld.
– Det var lettere å kjøpe MC-argumentet før. Tidligere var det mye sykler utafor lokalene til klubbene, det er ikke sånn nå, sier Worpvik.
Han forteller at rekrutteringen i Telemark, som de fleste andre steder, skjer gjennom såkalte «Street Crews».
– Det er ikke noe vi ønsker at skal skje. Vi vil være på dem for å få dem på bedre tanker, og har ligget på miljøet i lang tid i lang tid, sier Worpvik.
Artikkelen fortsetter.
Support-tøy (Foto: Politiet) Politiet er opptatt av å identifisere rekruttene, og har skaffet seg bilder av support-tøyet.
Foto: Politiet

Kripos: Økende tendens

«De siste årene har vi videre sett en etablering av støtteklubber og en aktiv rekruttering av unge personer med kriminell bakgrunn, skriver tidligere Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård i juninummeret av Norsk Politi

Comments