Mindst 30 københavnske forretningsdrivende afpresses

Mindst 30 forretningsdrivende i København har været udsat for afpresning viser en rapport lavet af Epinion for Københavns Kommune.

Der er netop faldet dom over en 19-årig mand, som forsøgte at presse penge af ejeren af værtshuset Café Viking, Jane Birgitte Pedersen. Den unge mand fik otte måneders fængsel.

Læs også: Cafe Viking-Jane lettet

Sagen om afpresningen af Jane Pedersen var årsag til, at Københavns Kommune iværksatte en undersøgelse af, hvor udbredt fænomenet omkring afpresning og kravet om beskyttelsespenge er.

Undersøgelsen blev gennemført i november 2012, og 1.023 virksomheder deltog. De 33 virksomheder, der havde oplevet afpresning, fordeler sig på alle københavnske bydele.

Læs også: Afpresning: Café Vikings plageånd i retten

Afpresningen spænder vidt.

I alt 15 virksomheder har oplevet at blive afpresset af 'en gruppe drenge', 'unge mænd', 'indvandrerbander', 'gadebander', 'rockere eller rockerlignende typer'.

Seks virksomheder har oplevet afpresning eller krav om penge eller varer fra 'fulde personer' eller påvirkede personer, der kommer spontant ind fra gaden og truer sig til penge eller varer, oftest alkohol, tobak eller mad.

Læs også: Hærværk mod Cafe Viking

Tre tilfælde omhandler virksomheder, som er blevet afpresset af (voksne) mænd af udenlandsk oprindelse, hhv. to tilfælde, hvor afpresserne beskrives som værende fra østeuropæiske lande og i et enkelt tilfælde af mellemøstlig oprindelse. I alle tre tilfælde blev der afkrævet beskyttelsespenge, dvs. kontante beløb.

Selv om de 33 virksomheder, der er forsøgt afpresset, kun udgør 3,2 % er tallet for højt, siger Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev (R).

- Hvis bare én virksomhed bliver afpresset er det én for meget. Jeg synes desuden, at vi bliver nødt til at være åbne for, at tallet kan være højere, fordi der kan være en andel, som ikke melder det til politiet og måske heller ikke vil tale om det. Vi skal have in mente, at der faktisk er 6 procent, som siger de i høj grad er bekymrede for afpresning, selv om de ikke selv har været udsat for afpresning. Den utryghed skal vi tage meget alvorligt, siger Anna Mee Allerslev (R).

Comments