Mindst 13 danske kommuner betaler forening af tidligere rockere mange penge for at fjerne unge fra bandemiljøet - men der er ingen kontrol med, hvor skattekronerne ender.
Foreningen TBM er alene kendt gennem dens stifter og formand, eks-rockeren Michael Green. Normalt stiller han altid op i pressen. Men han vil ikke give offentligheden indsigt i, hvordan de mange skattekroner fra kommunerne i sidste ende er blevet brugt - det skal holdes skjult af 'sikkerhedshensyn', siger han.
Bag om rockerforeningen
TBM er ifølge selskabsregisteret en frivillig forening stiftet i 22. februar 2010.Foreningen har registreret sin adresse hos et firma, der er gået konkurs.
Talsmand og formand Michael Green er den eneste, der officielt står frem for foreningen. Han har været i rockermiljøet i en årrække og ifølge Bandidos var prøvemedlem i nogle måneder.
Michael Green stiftede foreningen, mens han var i gang med at afsone en fængselsdom på otte år for narkosalg, trusler og skattesvindel.
Ifølge TBM har man 27 medlemmer fra rocker- og bandemiljøet .
Foreningen har aldrig offentliggjort regnskaber, vedtægter eller andet, der kan dokumentere foreningens eksistens. Ifølge talsmanden skjules informationerne af ’sikkerhedshensyn’.
TBM siger, at de har fået penge fra 13 kommuner - og har registreret henvendelser fra flere end 300 bandemedlemmer, som ønsker exit fra bandemiljøet.
Det er ham, medierne ringer til, når der skal findes en ’gratis ekspert’ til at fortælle om den aktuelle bandekrig. Ofte bruger talsmanden sin taletid til at fortælle, hvor lidt danske kommuner og politiet gør for at hjælpe unge bandemedlemmer til et nyt liv.
Men foreningen er i al stilhed også blevet en social pengemaskine uden offentligt kontrol, skriver Ekstra Bladet søndag.
Mindst 13 kommuner betaler ifølge foreningen for at fjerne de unge. Og det sker uden, at kommunerne på noget tidspunkt har forlangt bevis for de udgifter, som foreningen siger, de har til for eksempel leje af såkaldte ’safe houses’.
Kommunerne har heller ikke set et eneste regnskab fra TBM - dem nægter foreningen nemlig af ’sikkerhedshensyn’ at udlevere.
Kommune: Vi er ikke SKAT
I stedet accepterer kommunerne kvitteringer i form af en simpel mail - uden fakturanummer - hvor beløbet kan løbe op i flere hundrede tusinde kroner. Sådan er det også sket i Vejle, hvor man har overført 75.000 kroner til TBM uden anden kvittering end en kort mail:
- Vi har blandt andet talt med mindst to andre kommuner, der har samarbejdet med TBM, og de har været tilfredse med det. Er der andet, du ville forestille dig, at vi kunne have gjort, lyder det fra kommunens arbejdsmarkedschef, Michael Petterson.
- Foreningen har jo eksisteret i tre år, så I kunne have bedt dem om kopi af regnskaberne og godkendelserne i Skat?
- Jeg synes, at der er en vis forskel på, hvad der kører hjemme af kontrol i Skat. Og hvad der en social indsats, som vi har samarbejdet med TBM om en enkelt gang, siger Michael Petterson til avisen.
Bandemedlem: En malkemaskine
Det unge bandemedlem, som TBM tog 75.000 kroner fra Vejle Kommune for, står frem i Ekstra Bladet og fortæller om et ophold, der bestod af en køretur til et billigt sommerhus langt ude på landet. Og praktisk taget ikke mere:
- Det er en malkemaskine, rockerforeningen har lavet, mener den 24-årige Brian.
Også hos politiet er man kritisk over for TBM og talsmand Michael Green.
For mere end et år siden sendte den øverste politiledelse derfor et brev til samtlige kommuner i Danmark, hvor man fortalte, at politiet mistænkte rockerforeningen for at misbruge politiet navn. Der var - og er - nemlig intet samarbejde mellem politiet og TBM.
Talsmand: Lad være med at spørge
Tals- og formand for rockerforeningen TBM afviser, at foreningen tjener penge på det omfattende arbejde for kommunerne:
- Jamen, nu får kommunerne en regning fra os af. De kan jo regne ud, at manden sidder i et hus. Og manden er placeret.
- Almindelig regnskabslære siger, at man kan ikke ud fra en samlet kvittering kan gennemskue, hvad pengene er gået til. Så man skal stole på jer uden konkrete kvitteringer?
- Ja, det tror jeg også, at kommunerne gør. Så lad være med at spørge om, hvad vi bruger pengene på, siger Michal Green til avisen.
- Vil du give os en fuldmagt, så vi kan få indsigt i papirerne fra Skat og jeres bank?
- Nej. Vi har talt med skattevæsenet. Vi er godkendt, og det kører, som det skal. Vi har det fint i banken, tingene fungerer, og kommunerne er glade
Comments
Post a Comment