Vil hindre at unge havner i Hells Angels' klør

Politiet jobber spesifikt opp mot uorganiserte unge for å unngå at de havner i Hells Angels’ klør.
Det har kostet mye ressurser. Men politiet mener det har vært verdt det. Flere sentrale medlemmer av Hells Angels soner dommer, og i neste uke starter straffesaken mot åtte person med ulik tilknytning til MC-klubben – samtlige av dem tiltalt for grov narkotikakriminalitet.
– Enkeltmedlemmer har blitt dømt for temmelig nedrige straffbare forhold. Det har revet dem ned fra deres pidestall og avslørt at det på ingen måte dreier seg om en koselig selskapsklubb, sa stasjonssjef Kurt Pettersen under pressekonferansen i anledning presentasjonen av fjorårets årsstatistikk for Troms politidistrikt.
Han mener de gjennom iherdig innsats opp mot klubben har klart å avsløre medlemmenes sanne ansikt.

Ser til Danmark

Distriktet samarbeider med Norges naboland for å holde seg orientert om utviklingen i miljøene. Og holder et våkent øye til utviklingen i MC-krigen i Danmark.
– De har jo en strategi for å holde seg med sitt hoff på flere nivåer; blant supporterklubber, men også ved å rekruttere et street crew fra gata, sier etterforskningsleder Morten Pettersen.

Rekrutteres fra gata

Det vil si uorganiserte unge som ikke er medlem av noen klubb, men som rekrutteres rett inn fra gata for å gjøre tjenester.
Det har politiet observert at skjer også i Tromsø.
– Det er unge som på en eller annen grunn finner seg tjent med å gjøre tjenester eller ha omgang med Hells Angels – eller som føler seg presset til det, sier Kurt Pettersen.
Derfor har politiet jobbet opp mot disse for å advare mot kontakt med klubben.
– Det handler om å følge med på hvem som tilbringer tid i lokalene. Samt observere hvem som deltar på fester der.
– Er det alvorlig at folk er med på fest?
– Det er gjerne der den sosiale kontakten opprettes, sier Pettersen.
Morten Pettersen sier det dreier seg om besøkende i alderen 20-50 år.

Flere narkosaker

Politiet påpeker at det finnes et betydelig innslag av organisert kriminalitet i distriktet. Spesielt knyttet opp mot narkotikakriminalitet.
– Vi jobber aktivt med disse miljøene, men det handler også om hva vi treffer. Vi kan jobbe med et prosjekt å få mange saker, men kan også ende opp med ingenting, sier politimester Ole B. Sæverud.
Kriminalitetsbildet i Troms har forholdt seg temmelig stabilt de siste år i Troms. Men antall narkotikasaker har økt, viser politiets statistikk. Der det i 2008 var registrert totalt 803 narkotikaforbrytelser, var tilsvarende tall for på 1.021 i fjor.
Antall alvorlige saker har blitt flere med årene. I fjor ble det registrert 34 saker som omfattet brudd på andre og tredje ledd av straffelovens paragraf 162, altså grov narkotikakriminalitet.
– Av de 1.021 sakene, ligger den vesentligste andelen av vår innsats i de alvorligste sakene. Det er bevisst strategi fra vår side å gå etter bakmennene, sier påtaleleder Einar Sparboe Lysnes.

Comments