Derfor er bandekrigen gået amok: Dybt kriminelle medlemmer på fri fod


Kampen om hashmarkederne og gammel hævn har fået bandekrigen til at blusse op igen.
Siden den 19-årige Jonathan Taboryski blev dræbt af skud i Høje Gladsaxe, har knivstikkeri og skyderi afløst hinanden. Men drabet på den unge tømrerlæring er et træk i en større bandekrig, hvor Blågårdsplads-gruppen og den nye støttegruppe Loyal to familia fra Nørrebro i København strides med gruppen VHK (Værebros hårde kerne), der holder til i Værebroparken i Bagsværd, nord for København.

Striden går primært på hashmarkedet, og selvom de menige bandemedlemmer på gaden ikke høster de største summer på den tjans, så laver deres bagmænd mange tusinde kroner om dagen. Og det giver i dag et givtigt marked at slås om.

Politiet mener desuden, at de nye uroligheder i miljøet bunder i gamle hændelser fra bandekrigen omkring 2008-2009.
- De her grupperinger har været i konflikt on-off i flere år, men det, der trigger det nu, er formentlig et miks omkring hashmarkedet, hvor man må sælge hash henne, og noget hævn fra nogle tidligere drabsforsøg, siger politiinspektør Michael Ask, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).


NEC ønsker ikke at kommentere, hvilke personer der er i søgelyset fra tidligere sager. Men Michael Ask siger, at politiet har ’ganske godt’ kendskab til de ledende medlemmer både på Blågårds Plads og i Værebroparken. Og de forsøger med ’alle midler’ at stresse dem.

Desværre er det ofte personer i ydrekredsen, der står i forreste linje og bliver ofre i krigen.
- De, som styrer det her, er ikke så dumme at rende rundt - det har de andre til. Men det er bekymrende, at de her randpersoner, som ikke tænker tankerne, lader sig rive med, og inden de har set sig om, så står de med en pistol i hånden og skal ud og udføre noget for nogle andre. Det er vigtigt at sige til de unge mennesker, at de skal holde sig langt væk fra de her grupper, siger politiinspektør Michael Ask.

Comments