Er dette Hells Angels-språket?

I telefonen nevnes det verken navn eller steder. Det snakkes om tatoveringsutstyr og laken.
Påtalemyndighetene sitter med mer enn 30 000 telefonsamtaler og cirka 25 000 SMS-er i straffesaken mot åtte Hells Angels medlemmer og sympatisører. Kommunikasjonskontroll, som politiet kaller det, er omfattende og står sentralt i rettssaken. Denne uken og halve neste går med til å lytte til utvalgte samtaler, samt vise tekstmeldinger.

- Trenger laken til hele huset

Statsadvokat Hugo Henstein sender telefonsamtalen ut gjennom rettens høyttalersystem, og viser utskrift på storskjerm. Tekstmeldinger vises også på skjermen. De åtte tiltalte og deres ni forsvarere følger nøye med, og prøver å plukke fra hverandre aktoratets beviser.
- Husk jeg blir avlyttet, innleder en av de tiltalte en samtale, der en kvinne ringer han angående en felles venn som sitter i fengsel.
- Jeg trenger laken til hele huset, og mange putevar, sier en annen mann som ringer den ene nå tiltalte HA-sympatisøren.
- Hva mener han med laken? spør aktor.
- Vet ikke, svarer den tiltalte.
Flere telefonsamtaler går mellom en sjåfør i en bil fra Oslo, og de i Tromsø-området som venter på ham. Tidligere i rettssaken har alle benektet at transportene har noe med narkotika å gjøre, men ingen vil si hvorfor disse kjøreturene Oslo-Troms var så attraktive.
Oslo-mannen ringer fra en telefonkiosk i Narvik, og avtale møtested. Fra før har det kommet frem i retten at alle impliserte hadde flust med telefoner og –nummer, det meste via kontantkort, også registrert på andre enn dem selv.

Koder

- Jeg har flere sim-kort pakker hjemme, sa en av de tiltalte.
- Hvorfor, spør aktor.
- Kjekt å ha, svarte mannen.
Møtested var ikke trafikknutepunktet Bjerkvik, men på en parkeringsplass like sør for bygda. Her har de møttes mange ganger, kommer det frem.
- Hvorfor møttes dere? spør aktor.
- Han fra Oslo skulle ta med seg noen nøkler til Harstad, svarer den ene tiltalte. En annen gang dreide transporten seg om et vognkort. I politiforklaringen mener flere tiltalte det ble fraktet klær.
Alle telefonsamtalene som avspilles i retten virker knappe, det snakkes i ufullstendige setninger. Her nevnes aldri navn, man presenterer seg ikke, og snakker om ”den karen” eller ”det stedet”. Mange samtaler dreier seg om laser, stoler, laken og teknisk utstyr.
”Frakte gule stoler” heter det i en av samtalene, noe aktor mener dreier seg om transport av amfetamin. Forsvarerne er uenige, og mener bestemt det blir sagt ”praktfulle stoler”.
- Vi mener det snakkes i koder, og at en kode er laget rundt tatoveringsutstyr, sier aktor Hugo Henstein til Aftenposten.

 


Comments