Gjengmedlem svever mellom liv og død etter hevnoppgjør


Det er full krig mellom to sentrale familier i det norsk-pakistanske gjengmiljøet. Politiet kjemper på spreng for å stanse hevnspiralen.
BANKET OPP: Her er B-gjengmedlemmet som ble banket opp forrige helg avbildet i forbindelse med bråk utenfor Borgarting lagmannsrett i 2009. Foto: JARLE BRENNA
BANKET OPP: Her er B-gjengmedlemmet som ble banket opp forrige helg avbildet i forbindelse med bråk utenfor Borgarting lagmannsrett i 2009. Foto: JARLE BRENNA

Den foreløpig siste voldsepisoden var balltreangrepet utenfor en kebabkiosk på Kløfta tirsdag kveld.

Polititjenestemenn som har fulgt gjengmiljøet i mer enn ti år, mener det er mer uoversiktlig og kaotisk enn noen gang. De som tidligere var venner er blitt fiender, og det dannes stadig nye koalisjoner.

I forrige måned la Kripos frem en rapport som fastslår at spenningsnivået i gjengmiljøet har økt og de frykter flere skyteepisoder ute blant folk.

Hevnoppgjør

B-gjengen og Furuset Bad Boys har begge sin opprinnelse i Groruddalen og har stått på samme side i gjengmiljøet i en årrekke. Nå har brødrene i de to sjefsfamiliene havnet i en blodig krig.

Bakgrunnen skal være opplysninger om at B-gjengen var oppdragsgiver da 29 år gammel Furuset Bad Boys-leder ble skutt 18. mai i fjor. I etterkant ble det forhandlet fred, men forrige helg ble en av B-gjengtoppene banket opp.

Han skal ha fått kraftig juling. Ifølge Dagbladet ble skrytebildet av den forslåtte B-gjengtoppen lastet opp på Facebook-profilen til lillebroren til 29-åringen som ble skutt i fjor.

Etter det VG får opplyst skal brødrene i B-gjengen ha blitt oppringt og fått beskjed om at de kunne komme og hente den skadde broren sin. Det ble oppfattet som en kraftig provokasjon av brødrene, som har en mektig posisjon i gjengmiljøet.

Tirsdag kveld ble 25-åringen, som hadde bildet på Facebook-profilen, angrepet utenfor Charlies Kebabhouse på Kløfta. Han hadde permisjon fra Ullersmo fengsel, avdeling Krogsrud, og var på vei tilbake da maskerte menn gikk til angrep med balltre.

Livstruende skadet

25-åringen ble påført livstruende skader i hodet, blant annet flere brudd på hodeskallen.

- Tilstanden er fremdeles kritisk for ham, opplyser lensmann Morten Huse til VG.

ETTERFORSKER: Lensmann Morten Huse ved Ullensaker lensmannskontor. Foto: VG
Han bekrefter at offerets tilknytning til gjengmiljøet står sentralt i etterforskningen.

- Det er definitivt ett av sporene vi undersøker. Vi ser på hans knytning mot en annen del av gjengmiljøet, rivalisering og hevnprosesser, sier Huse.

HAR DU INNSPILL?
2200@VG.NO || 22000000

Spesielle operasjoner (SO) ved Oslo politidistrikt bruker mye ressurser på å dempe konfliktnivået i gjengmiljøet og bistår også i forbindelse med etterforskningen.

- Vi er kjent med at det har vært konflikter mellom disse brødreparene og samarbeider tett med Romerike politidistrikt i denne saken, sier politioverbetjent Torstein Holand til VG.

Lensmann Morten Huse påpeker at det trolig var tilfeldig at oppgjøret fant sted på Kløfta.

- Slik det fremstår for oss nå, så var dette et målrettet og sannsynligvis planlagt angrep. Vi ser ingen grunn til at det skal skape frykt på Kløfta eller i lokalmiljøet. Det som skjedde har ingen lokal tilknytning utover at fornærmede sonet en dom på Ullersmo, påpeker lensmannen.

Comments