– Kriminelle MC-klubber er like mye vårt ansvar

Hells Angels på MC-treff i Fredrikstad (Foto: Anders Winlund/NRK) Hells Angels på MC-treff i Fredrikstad.
Foto: Anders Winlund/NRK
Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje sier Fredrikstad og Sarpsborg står sammen i kampen mot kriminelle MC-bander.

Handlingsplanen for bekjempelse av kriminelle MC-gjenger i Nedre Glomma viser at problemet er størst i Fredrikstad. Byen har tre klubber, mens Sarpsborg har én.
– I en slik sak kjemper vi sammen, sier ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje.

Bekjemper MC-gjenger

I 2011 fattet alle kommuner i Østfold et vedtak om å bekjempe kriminelle MC-gjenger. Det skjedde etter oppfordring fra fylkesstyret i Kommunenes Sentralforbund (KS).
Sindre Martinsen-Evje Sindre Martinsen-Evje, ordfører i Sarpsborg.

Østfold fylkesutvalg fattet dette vedtaket 16. Desember 2010:
«Østfold fylkeskommune vil med dette signalisere at fylkeskommunen tar problemet med organisert kriminalitet og 1 % MC klubbene meget alvorlig. Østfold fylkeskommune vil bekjempe disse klubbene med alle lovlige midler og
ønsker at hele Østfold samfunnet, inkludert næringslivet og hele sivile samfunn, stiller opp i kampen mot disse for å skape et trygt lokalsamfunn. Østfold fylkeskommune erklærer all form for organisert kriminalitet, herunder 1 % Mc klubber for uønsket i kommunene».

Nå er handlingsplanen til behandling i politiske organ i Fredrikstad kommune. Til sommeren er det Sarpsborgs tur til å behandle den.

I handlingsplanen står det at det finnes følgende MC-grupperinger i Fredrikstad:

«Kjeden House of pain tattoo center er etablert i Fredrikstad. Tradisjonelt kan denne tatoveringskjeden knyttes til Hells Angles. I tillegg har Hells Angels støtteklubber i Creeps MC i Fredrikstad. Creeps MC er såkalte ruterklubb som går med ruteren synlig på vesten. Bandidos er den andre klubben og Outlaws den tredje 1 % klubben som har tilknytning til Fredrikstad».

– Felles kamp

I Sarpsborg er det Outlaws som er registrert. For Sindre Martinsen-Evje er dette en kamp kommunene kjemper sammen, uansett hvor hovedtyngden av MC-gjengene befinner seg til enhver tid.
– Hvis de etablerer seg i Fredrikstad er det stor sannsynlighet for at de gjør det samme i Sarpsborg, så dette er noe vil kjemper mot i fellesskap. Dette er like mye vårt ansvar, forklarer han.
Fredrikstad og Sarpsborg har følgende strategier begge byene skal følge:
  • Bekjempe lokal tilhørighet for allerede etablerte kriminelle MC-gjenger.
  • Forebygge med sikte på å hindre rekruttering til kriminelle MC-gjenger.
  • Hindre etablering av nye kriminelle MC-gjenger.

 

 

Comments