– Vitnene blir viktige

Etter snart fire uker i Nord-Troms tingrett nærmer man seg slutten på rettssaken mot de åtte tiltale med bånd til motorsykkelklubben Hells Angels.
Et 20-talls vitner har allerede forklart seg, men det gjenstår nesten like mange. Troverdigheten til vitnene kommer til å bli en sentral del av saken, mener påtalemyndigheten.
– En fellesnevner for en stor del av vitnene som har forklart seg er store sprik mellom det de har sagt i rettssalen og det de tidligere har forklart i politiavhør, sier aktor Hugo Henstein.
Påtalemyndigheten har slitt med å få vitner til å fortelle det aktoratet tror de vet. Flere av vitnene har i stor grad forklart seg i strid med de politiforklaringene de har avgitt tidlig i etterforskninga. Enkelte sier også at de husker svært lite når de skal forklare seg i retten.
– Vi har hørt både tiltalte og vitner forklare seg annerledes enn det som fremgår av tiltalebeslutningen, og til dels forskjellig fra hverandre. Det er klart at det blir et poeng for oss videre i prosedyrene, sier Henstein.

Åtte tiltalt for mafiavirksomhet

Totalt åtte menn er tiltalt i saken, som regnes som en av de største noensinne i Nord-Norge.
De åtte er tiltalt for omfattende narkotikatransport fra Oslo til Nord-Norge. I tillegg er de tiltalt etter straffelovens paragraf om organisert kriminalitet, den såkalte «mafiaparagrafen.»

Dette er de tiltalte i Hells Angels-rettssaken

  • Ove Jørgensen Høyland. Født i 1962, holder til i Oslo. En av lederskikkelsene i Hells Angels Norge. Skal ifølge tiltalen hatt en ledende rolle i den omfattende narkotikatransporten fra Oslo til Nord-Norge. Erkjenner ikke straffskyld.
  • Mann født i 1971, bor på Bardufoss. Skal også ha hatt ledende rolle i narkotikatransporten. Erkjenner ikke straffskyld.
  • Mann født i 1963. Sitter i varetekt. Erkjenner delvis straffskyld for enkelte tiltalepunkter.
  • Mann født i 1978. Bor i Harstad. Erkjenner helt og delvis straffskyld for enkelte tiltalepunkter.
  • Mann født i 1965, bor i Moss. Erkjenner delvis straffskyld.
  • Mann født i 1972, bor på Larkollen. Erkjenner ikke straffskyld.
  • Mann født 1988, bor i Tromsdalen. Erkjenner delvis straffskyld for ett av tiltalepunktene.
  • Mann født i 1974, bor på Bardufoss. Erkjenner delvis straffskyld for ett av tiltalepunktene.

Flere av de tiltalte regnes som fullverdige medlemmer av Hells Angles, andre har løsere tilknytning til klubben. Aktoratet ønsker å få dem dømt etter mafiaparagrafen ettersom de har vært del av en organisert gruppe som har kjøpt og oppbevart store mengder narkotika.Det er blant annet gjort et beslag på 9,5 kg metamfetamin og 20 kg hasj på det som regnes for å være en stor smuglerrute fra Oslo til Nord-Norge.

Nord-Norges største narkorettssak


 

 

Comments