Efter 42 ransagninger: Derfor fandt politiet kun et skydevåben

 

Stor bandeaktion. Der blev ikke fundet våben, da politiet tirsdag

ransagede denne Audi på Nørrebro.

Bandemedlemmer er yderst opfindsomme, når det kommer til at gemme våben. Derfor har politiet svært ved at afvæbne banderne.

Politiets razzia tirsdag mod 42 banderelaterede adresser i København og omegn har forløbig kun resulteret i beslaglæggelse af et enkelt skydevåben. Da Midt- og Vestsjællands Politi 28. februar  lavede en lignende bande-razzia i Køge, resulterede det kun i fund af tre skydevåben, selvom politiet brugte både hunde og metaldetektorer.

At politiet ikke kan finde bandernes våben, er ikke så mærkeligt, siger Michael Green, der er talsmand for foreningen Tidligere Bandemedlemmer (TBM):
- Bandemedlemmerne er godt klar over, at der er fokus på dem, og man skal ikke undervurdere dem. De placerer ikke deres våben på oplagte adresser, men bruger i stedet deres netværk. Det overrasker mig ikke, at politiet ikke finder flere våben, for det er som at lede efter en nål i en høstak, men der er sådan en gylden regel, der siger, at man skal kunne være ved sit våben indenfor 10 minutter, siger Michael Green.

I tidligere sager om våbenfund er der set eksempler på, at rockere og bandemedlemmer har gemt våben i garager, kælderrum, grønne områder, beboerhuse, legepladser og andre steder, hvor de hurtigt kan findes frem. Der er også set et eksempel på, at en person uden tilknytning til banderne er blevet truet til at opbevare en trækasse med et ladt våben.

I bogen 'Expect no Mercy' beskriver den drabsdømte bandidosrocker Lennart Mickey Elkjær, hvordan han gemte våben under rockerkrigen i halvfemserne. Ifølge bogen havde han et helt kort inde i hovedet over steder, hvor han havde gravet en kasse med et våben ned.

Professor Michael Hviid, der forsker i bandekriminalitet ved Aalborg Universitet, er enig i, at bandernes våben er svære at finde.
- Medlemmer af de såkaldte bander har ikke våben på deres privatadresser. De vil typisk gemme dem steder, der er mindre oplagte. Men formålet med politiets aktion er ikke kun at beslaglægge våben. Det er lige så meget en symbolsk markering over for banderne, hvor man viser dem, at man holder øje med dem, og at man er i stand til at tage fat i enkelte bandemedlemmer på deres hjemadresser, siger Michael Hviid.
15 personer med tilknytning til bandemiljøet er blevet anholdt under dagens aktion. En bliver fremstillet i dag og ti andre bliver fremstillet i morgen.

Læs også:

Comments