Mer effektiv kamp mot organisert kriminalitet


97 PROSENT av all heroin som brukes i Norge, kommer uhindret inn i landet. Politiet og Tollvesenet beslagla i løpet av 2012 totalt 45 kilo heroin. Dette utgjør bare tre prosent av et anslått forbruk på 1500 kilo årlig.
Det var forskere ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) som kom frem til dette tallet i 2009. Lite tyder dessverre på at bruken av heroin har sunket siden da.
Halvannet tonn heroin er en mengde som det er vanskelig å fatte. Omkring 160 gram regnes som et typisk årsforbruk for en person som er det forskerne kaller en "problembruker".

EN ILLEVARSLENDE UTVIKLING er registrert mot slutten av 2012 og i begynnelsen av 2013. Aftenposten skrev i går at Oslo-politiet og Tollvesenet fra midten av desember og frem til midten av februar beslagla nærmere 35 kilo heroinholdig pulver, fordelt på tre saker.
Siden hvert gram heroin kan deles opp i fem doser, representerer beslagene omtrent 175 000 brukerdoser. Disse koster omkring 200 kroner stykket på gaten, slik at den totale salgsverdien ligger rundt 35 millioner kroner.

FORTJENESTEN er enorm for nettverkene som driver denne trafikken. De har antagelig betalt i underkant av ti millioner kroner for stoffet. Med andre ord skal svært mye bli stanset av myndighetene før det går ut over lønnsomheten for de kriminelle.
"Det er åpenbart et betydelig pengebeløp i sirkulasjon i disse nettverkene," sier politiinspektør Einar Aas, sjef ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.
Aas beskriver et miljø der faren for å bli tatt regnes som liten: "Det er åpenbart at aktørene føler seg for trygge, og at det er flere store partier som smugles inn. Vi konstaterer at risikoen for å bli oppdaget ikke har vært tilstrekkelig," sier han. Dette er ord som det er verdt å merke seg.

HEROINEN som omsettes på det norske markedet, kommer for det meste fra Afghanistan via Tyrkia. Denne transportveien blir ofte omtalt som "Balkan-ruten" til Vest-Europa.
Det er derfor ingen tilfeldighet at mange albanere figurerer i flere av de store sakene som nå rulles opp. Balkan blir regnet som et av de viktigste knutepunktene for smugling av heroin til EU og EØS-området.

EN NY RAPPORT fra samarbeidsorganet Europol forteller at det stadig dukker opp nye smuglerruter. Denne utviklingen kommer ikke som noen overraskelse. Det europeiske markedet for stoffer basert på opium, deriblant heroin, har en årlig verdi på anslagsvis 90 milliarder kroner.
Den omfattende rapporten peker på at narkotikahandel fremdeles er den viktigste formen for organisert kriminalitet i Europa. Samtidig ser politiet at de kriminelle gruppene samarbeider stadig tettere på tvers av nasjonale og etniske skillelinjer. Det er også blitt vanligere å kombinere flere typer av kriminalitet.

ALVORET i trusselvurderingen fra Europol må ikke undervurderes. Herointrafikken blir drevet av kriminelle nettverk som både er tilpasningsdyktige og godt informert.
Det som foregår i Norge, inngår i et større bilde. Derfor må vi sette alle krefter inn på å bekjempe forestillingen om at landet vårt er et sted der organiserte kriminelle kan operere uten risiko.

Comments