Tidligere Outlaws-sjef benådet i USA


Han har ledet den fryktede MC-klubben Outlaws, dømt for handel med narkotika og våpen og spilt inn country-plate. Nå er Thore Henki Holm Hansen benådet og skal deporteres fra USA.
68-åringen risikerte opptil fem år i amerikansk fengsel for å ha unndratt seg soning etter en kokainrettssak i 1981, men etter et rettsmøte i Fort Lauderdale torsdag besluttet retten at han i stedet skal deporteres til Norge.

Retten fulgte dermed innstillingen fra statsadvokaten som slo fast at både Hansens alder og at det har gått over 30 år siden forbrytelsen fant sted, tilsier at samfunnet ikke lenger er tjent med å holde han fengslet, melder avisen Orlando Sentinel.

Den tidligere MC-bossen blir nå overført til amerikanske immigrasjonsmyndigheter, og er forventet å komme tilbake til Norge i løpet av to til fire uker.

- Uskyldig dømt

Hansen møtte ikke opp til rettssaken mot han i 1981 og ble dømt in absentia til 60 års fengsel for salg av kokain og for å ha stukket av fra rettssaken.

Etter å ha flyktet til Norge startet han et nytt liv som countrysanger og ga ut platen «Wanted man». Han ga også ut en selvbiografi.

I 1997 ble han pågrepet i Belgia og utlevert til USA der han sonet syv år av fengselsstraffen før han ble løslatt for god oppførsel. Han ble deretter deportert til Norge. Nordmannen har imidlertid hele tiden hevdet at han ble uskyldig dømt. Ifølge Holm Hansen var hans manglende fremmøte i retten ufrivillig og iscenesatt av en CIA-agent.

- Jeg er uskyldig dømt, og det er bevist. Jeg tar heller sjansen på å sitte noen år ekstra i fengsel enn bare å gi opp og bli sendt tilbake til Norge. Alt annet ville ha vært feigt av meg, sa han da VG møtte han i fengselet like før løslatelsen i 2004.

CIA-konspirasjon

I fjor høst, etter å ha kjempet i flere år for retten til å besøke sine to voksne barn i USA fikk han innreisetillatelse, men pågrepet for å ha stukket av fra rettssaken. Under rettsmøtet i januar, der Hansen førte sitt eget forsvar, forklarte han at han hadde vært offer for en konspirasjon.

Ifølge Hansen skal han ha hjulpet CIA med å organisere en treningsleir og en opprørsstyrke for å styrte diktatoren Baby Doc på Haiti, i bytte mot oppholdstillatelse i USA. Men da den hemmelige treningsleiren i Florida ble kjent i pressen i 1981, og nordmannens navn ble trukket inn, gikk det bare en uke før han ble tatt av politiet med kokain.

- Alt var iscenesatt for å dekke over skandalen og dra oppmerksomheten vekk fra CIA. Jeg ble syndebukken, sa Hansen til VG i 2004.

Under rettsmøtet forklarte Hansen at han flyktet fra Florida, via Bahamas til Norge etter at en CIA-agent fortalte han at hans kone og barn ville bli kidnappet av libyske agenter.

- Jeg ble svært redd, og måtte hjem for å redde min kone og min datter, forklarte han.

Comments