Angrende nynazist: Sandheden om bombedrabet i Søllerødgade


Kim Fredriksson har trukket strikhuen ned over ørerne, lynet jakken helt op og begravet de overtatoverede hænder dybt i lommerne.
Den tidligere nynazist og racist har sat Ekstra Bladet i stævne på en adresse i det centrale Helsingborg. Og det er ikke kun for at beskytte sig mod den kølige forårsvind, at han har pakket sig godt ind.
Årsagen til mødet er nemlig, at den 33-årige vil afsløre en dyb hemmelighed, som han og dele af det højreekstreme miljø i Norden har dækket over i 21 år. Sandheden om, hvem der stod bag den brevbombe, der 16. marts 1992 sprængte i Internationale Socialisters kontor i Søllerødgade på Nørrebro i København og dræbte den 29-årige familiefar Henrik Christensen.
Ved at røbe sin hemmelighed over for Ekstra Bladet forbryder Kim Fredriksson sig mod en af de strengeste uskrevne regler i det nynazistiske miljø. At man ikke sladrer. Og slet ikke til pressen.
Derfor er det efter lange, grundige overvejelser, skåningen står frem med navn, lader sig fotografere og fortæller om sin viden. For om nogen ved Kim Fredriksson, hvordan hans tidligere kammerater vil reagere, når de finder ud af, hvad han har gjort. Indtil for nylig var han nemlig selv højt placeret i det nationalistiske miljø og ville kun have haft hån tilovers for ’stikkere’.
Mødestedet i Helsingborg er ikke tilfældigt. Det var her, i denne anonyme etageejendom et stenkast fra byens gågade, at Kim Fredriksson i år 2000 deltog i et møde med toneangivende nynazister fra hele Øresundsregionen.
Anledningen til mødet var nærmest forretningsmæssig. Vigtigste punkt på dagsordenen var en drøftelse af nazi-bevægelsens muligheder for at optimere indtjeningen på salg og distribution af cd’er, videofilm og andet merchandise. Et forretningsområde, der havde været indbringende op gennem 1990’erne, og hvor Danmark og Sverige spillede en central rolle for det europæiske nazistmiljø.
Men efter en times tid kom det til at handle om, hvordan man skulle reagere over for det, Blood & Honour betragtede som militante venstreorienterede i Malmø.
- Vi talte om, hvordan man skulle agere over for AFA (Antifascistisk Aktion, red.). Flere af vores medlemmer og sympatisører var blevet udsat for vold begået af medlemmer af den ekstreme venstrefløj. Konklusionen var, at det jo kun er vold, der virker, siger Kim Fredriksson.
Det var i forlængelse af denne snak, at en af personerne i selskabet kom med en kommentar, som fæstnede sig i svenskerens hoved.

Comments