Fengslet etter funn av 10 kg amfetamin

Presidenten i en belgisk MC-klubb er en av de to som ble pågrepet 3. april i forbindelse med forsøket på å smugle ti kilo amfetamin/kokain til Norge.

Nederlenderne trodde kanskje at det var risikofritt å smugle over den lille grenseovergangen på riksvei 22 ved Holtet utenfor Halden, men da tok de feil.
- Vi hadde kontroll der den dagen, forteller kontorsjef Wenche Fredriksen ved tollstasjonen på Svinesund.
I den ene bilen fant tollerne 10 kilo narkotika. Resultatet av politiets analyser er ikke klare ennå, men det er enten ren amfetamin eller en blanding av amfetamin og kokain.
Dermed ble forsøket på narkotikasmugling avslørt. Politiet overtok saken og de to førerne, som var alene i bilene. Etterforskningen rettet seg straks inn mot Bandidos.

Presidenten kjørte bilen med narkotikaen

- Den første bilen ble ført av en nederlandsk borger i midten av 30-årene, bilen rett bak ble ført av en nederlandsk borger slutten av 40-årene. Føreren av bilen med narkotikaen er av politiet kjent som president i en av Bandidos-klubbene i Belgia, sier politiinspektør Tommy Brøske, sjef for sentral etterforskningsenhet i Østfold-politiet.
føreren av den andre bilen er også kjent av politiet som en som har tilknytning til den samme klubben i Belgia, sier politiinspektør Tommy Brøske, sjef for sentral etterforskningsenhet i Østfold-politiet.

Flere hundre tusen kroner

Etterforskningen videre førte til at politiet i forrige uke valgte å ransake klubbhuset til Bandidos MC i Fredrikstad og boligen til en som politiet mener er en av lederne i klubben.

Klubbhuset til Bandidos MC i Fredrikstad er i en tidligere enebolig.
FOTO: Per Annar Holm
- Under ransakingen fant vi både noe narkotika og et større pengebeløp, sier Brøske.
- Kan du konkretisere det?
- Flere hundre tusen kroner.
Etterforskningen pågår fortsatt for fullt.
- En av våre teorier er at innførselen er organisert i samarbeid mellom Bandidos i Norge og Bandidos i Belgia.

Fant pengene hjemme hos siktet

Fredag ble det norske Bandidos-medlemmet, en 46 år gammel mann bosatt i Østfold, varetektsfengslet i fire uker av Halden tingrett, siktet for medvirkning til smuglingen. Han nekter straffskyld.
Av fengslingskjennelsen fra Halden tingrett fremgår det at pengene ble funnet hjemme hos 46-åringen.
- Han er en av lederskikkelsene, slik vi kjenner det, i den lokale klubben, sier Brøske.
Bandidos er en av MC-klubbene som politiet regner som kriminelle, et stempel som klubben selv kjemper mot.

Narkotikapartiet på ti kilo etter fotografert inne i bilen.
FOTO: Politiet
I likhet med Hells Angels har også Bandidos-klubber i Norge vist seg frem fra en nærmest familievennlig side med åpne dager der barn av besøkende har fått prøvesitte på motorsyklene.
- Det er et viktig budskap for meg at denne saken står i dyp kontrast til det bildet som de kriminelle MC-gjengene ønsker å skape av at de ikke er deltagere i organisert kriminalitet, sier Brøske.
Politiet skryter av tollvesenets innsats.
- Den grenseoverskridende kriminaliteten som avsløres av tollvesenet, gir et veldig godt utgangspunkt for en effektiv og målrettet etterforskning.
Narkotikaen som er beslaglagt, har en verdi av over en halv million kroner dersom det er amfetamin og den blir solgt videre i kilopakker. Hvis det er kokain, er verdien flere millioner kroner. Hvis man regner prisen pr. brukerdose, er verdien langt høyere.
Mangler bevisgrunnlag
46-åringen nekter ethvert kjennskap til narkotikapartiet og har anket fengslingskjennelsen.
- Vi mener det ikke er bevisgrunnlag for å konstatere skjellig grunn til mistanke, sier mannens forsvarer, advokat Øystein Storrvik, til Aftenposten.no.

Comments