Hells Angels infiltrerer svenske fotballmiljøer

AIK-SUPPORTER: Et vanlig syn i svensk fotball
AIK-SUPPORTER: Et vanlig syn i svensk fotball
 
- Vi frykter ikke svenske tilstander i Norge, sier NFF-direktør.

Mandag kveld skjedde det igjen: en svensk fotballkamp ble avbrutt etter at gjenstander ble kastet inn på banen fra tribunen.
Denne gangen var det en pære som traff Gbenga Arokoyo i magen. Flere flakser lå rundt på gresset, etter at Djurgården-supporterne reagerte på måten Mjällby feiret et mål.

Nå truer imidlertid mørkere skyer enn en pære kastet i frustrasjon. I onsdagens utgave av Uppdrag Granskning kobles motorsykkelgjengen Hells Angels til en gjeng med risikosupportere hos klubben AIK, kalt ”Firman Boys”.

SVTs anerkjente dokumentarprogram (ja, de samme som lagde dopingdokumentaren om norsk langrenn) skal også kunne vise hvordan kontakten er mellom AIKs ledelse og den fryktede supportergruppen.
- Vi har fått tilgang til hemmelig materiell. Det kommer til å gi et bilde av hvordan disse gruppene fungerer og hvordan klubben kommuniserer med dem, sier SVT-journalist Janne Josefsson til Aftonbladet.

Egen fotballvoldsrapport

Ifølge avisen skal det være til dels tett kontakt mellom klubbledelsen og ”Firman Boys”.
At Hells Angels nå har begynt å interessere seg mer for fotballklubber, bekymrer dem som jobber mot idrettsrelatert vold.
Så ille er problemet i vårt naboland, at idrettsminister Lena Adelsohn Liljeroth måtte be om en rapport om temaet. Rikspolitisjef Björn Eriksson fikk oppgaven, og han presenterte sine funn tidligere i vår.
Der advarte han nettopp mot at motorsykkelgjenger kunne finne det interessant å bruke idretten.
- Jeg er bekymret over at MC-klubber nå har begynt å gå inn i idrettsklubber, sier Eriksson, og trekker frem flere grunner til at Hells Angels gjør det.
- Det handler om makt. En annen årsak er at risikosupporterne er en god rekruteringsplattform. En tredje grunn er at idretten fortsatt er en kontanthandelsbransje. Økonomisk kriminalitet oppstår ofte i bransjer der det er kontanter.

Han er bekymret på idrettens vegne, som er avhengig av tillit og at den oppleves som transparent og gjennomsiktig.
Han er glad for at punktene han belyste i rapporten nå følges opp av en annen aktør.

Norsk tribunebråk

Også i Norge har utviklingen i supportermiljøet skapt bekymring de siste årene. Verst ble det på Ullevaal stadion i november i fjor.
Da fikk politiet forhindret det verste i det som kunne blitt et voldsomt slagsmål i Oslo sentrum før kampen mellom Vålerenga og Lillestrøm.

(artikkelen fortsetter under bildet)

BRÅK: Det ble ampert på Ullevaal da Vålerenga tok imot Lillestrøm i november i fjor. 

På stadion måtte politiet nok en gang i aksjon. De skapte en jernring foran LSK-supporterne etter at det var mye røyk og smell fra borteseksjonen. Kampen måtte også utsettes etter at røyken lå tett på banen.

Før kampen mellom Brann og Vålerenga forrige helg, var politiet i Bergen forberedt på bråk i byen.
- Det som skjedde på Ullevaal er en utvikling vi ikke ønsker, men jeg frykter ikke svenske tilstander i Norge, sier Nils Fisketjønn, direktør for konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund (NFF).

Han forteller om en tett dialog med både politiet, klubbene og supporterklubbene.
- Vi har vært forskånet fra dette i Norge. Jeg har veldig god tro at det er dialog over tid som virker best, sier Fisketjønn.

Representanter fra NFF møter sine svenske kollegaer to-tre ganger i året, og samarbeidet beskrives som tett.

Bråket i kampen mellom Vålerenga og Lillestrøm førte til et prosjekt som skal hindre lignende episoder i fremtiden. Det går både på hvordan bortesupportere transporteres til arenaen, hvordan billettfordelingen er og hvordan det er tilrettelagt fysisk på stadion.

Comments