Hells-Angels medlemmer fra hele verden fulgte begravelsen

HEDRET: Hells Angels-medlemmer kom kjørende i kortesje til begravelsen. Bokstavene "AFFA" på gravstedet står for "Angels Forever, Forever Angels".
HEDRET: Hells Angels-medlemmer kom kjørende i kortesje til begravelsen. Bokstavene "AFFA" på gravstedet står for "Angels Forever, Forever Angels".
 
 
 
Fredag fant en uvanlig begravelse sted i Oslo Domkirke.
Hvor mange som deltok er uvisst, men det var ventet at rundt 800 Hells-Angels medlemmer fra hele verden ville hedre kameraten.
Den avdøde 35-åringen hadde vært fullverdig medlem i ti år, da han døde 5. april i år.
Følg det uvanlige begravelsesfølge direkte her

LES OGSÅ: Venter 500 til Hells Angels-fest i Rogaland
Viser den siste respekt
Fra torsdag til fredag ble det blitt holdt likskue på HA-klubbhuset på Alnabru i Oslo for den 35 år gamle småbarnsfaren som omkom etter et vådeskudd.
HEDRES AV HA: Hells Angels-medlemmet Espen døde 5. april i år. HEDRES AV HA: Hells Angels-medlemmet Espen døde 5. april i år. Foto: Privat
Klokken 12.00 fredag startet begavelsen i Oslo Domkirke, etter at flere hundre sykler hadde fulgt den avdøde i kortesje.
– Da skal vi ha en begravelse for et av våre klubbmedlemmer som døde i en tragisk ulykke. Vi får besøk av Hells Angels-medlemmer fra hele verden som kommer hit for å vise ham den siste respekt og følge ham til graven, forklarte Hells Angels-talsmann Rune «Supern »Olsgaard til TV 2 tidligere i uken.
Ikke unikt fenomen
Professor i kriminologi ved politihøyskolen i Oslo Paul Larsson forklarer at begravelser som det Hells Angels holdt fredag ikke er et unikt fenomen.
– Det er ikke noe enestående, man finner det i lukkede selskaper hvor samholdet er veldig sterkt. Da blir ritualer som begravelse en bekreftelse på dette brorskapet, sier Larsson til tv2.no.
Han mener man kan sammenligne det med hvis for eksempel en politimann dør i USA.
– Det er noe du største du ser i USA, sier Larsson.
LES OGSÅ: Hells Angels om politiaksjon: – Mye ull og lite sau
– Folk har ikke noe å frykte
Hells Angels er kjent for å ha medlemmer med kriminelt rulleblad, men domprost Anne-May Grasaas setter ikke inn ekstra sikkerhetstiltak før seremonien.
HELLS ANGELS: Her kjører medlemmene på vei til begravelsen i Oslo domkirke.HELLS ANGELS: Her kjører medlemmene på vei til begravelsen i Oslo domkirke. Foto: tv2.no
– Det skal være en vanlig kristen gravferd med vanlig liturgi og salmer. Altså en helt vanlig gudstjeneste, sier hun til TV 2.
Hun forteller at de brukte litt tid på avgjørelsen om å la begravelsen finne sted i Domkirken, men som de falt veldig til ro med da avgjørelsen først var tatt.
HA-talsmann Rune Olsgaard vil ikke benekte at noen av de som deltok kan ha kriminelt rulleblad, men avviser at det i så fall er noe problem.
– Folk har ikke noe å frykte at det kommer mange motorsyklister til Oslo. Vi er her for å vise respekt i en begravelse, understreker Rune Olsgaard fra Hells Angels.
«Forever angel»
Seremonien i Domkirken startet med at forsamlingen sang «Forever angel» i kirken, som Hells Angel ofte spiller når de kommer sammen. Et lite orkester spilte.
De sang også flere tradisjonelle, norske salmer deriblant «Blott en dag». Kirken var smekk full og det ble holdt flere rørende taler til familien.
«Han var hel ved, og bikernorge har mistet en av sine beste menn» sa presten. Så leste han et minneord fra samboeren. Rune Super´n Olsgaard holdt minneordet på vegne av klubben.
Kontakter på tvers av grenser
Larsson forklarer at man har sett lignende store opplegg i andre deler av lukkede krimmiljøer som lever litt på kanten av loven.
– Dette er en av de positive sidene med den type grupper, dette er det mest sosiale de har, det er her de hører hjemme, det er her de får aksept. Da blir begravelser noe av det viktigste for å bekrefte sin posisjon og føle enda sterkere samhold.VERDIG: Både seremonien i Domkirken og på Østre Aker gravlund gikk rolig for seg uten klager fra publikum.VERDIG: Både seremonien i Domkirken og på Østre Aker gravlund gikk rolig for seg uten klager fra publikum. Foto: TV 2
Larsson forklarer at fordi Hells Angels er et internasjonalt nettverk vil også mange HA-medlemmer fra andre land delta i begravelsen.
– Mange av disse medlemmene reiser mye og knytter kontakter på tvers av landegrenser, sier Larsson, som understreker at Hells Angels i Norge tross alt er en ganske liten gruppe i den større sammenhengen, og at det er få som går med HA-merket på ryggen.

Comments