- Jeg ser meg over skulderen

** Fikk Hells Angels på døren
** Frykter de ville mer enn å snakke
** Er villig til å betale narkogjeld

(VG Nett) 30-åringen fra Sunnhordland fikk Hells Angels på døren, men de fikk ikke tak i ham.
Nå har han tett kontakt med politiet og følger deres råd for hvordan han skal håndtere situasjonen.

- Jeg ser meg en ekstra gang over skulderen, og er redd det kan komme flere besøk, sier 30-åringen til VG.

Kom på døren til familien

Torsdag 21. mars opplevde familien til 30-åringen fra Sunnhordland at to personer med tilknytning til Hells Angels i Bergen kom på døren for å kreve inn penger.

- Vi skal ikke rive ut ryggraden på ham, skal de to innkreverne ha sagt, på spørsmål fra familien om hva de to fremmede gjorde på tunet.

De to mennene, en 37 år gammel Hells Angels-topp fra Bergen, og en tidligere rekrutt i MC-klubben, fikk ikke tak i 30-åringen, og ble senere pågrepet av politiet og jaget fra Sunnhordland.

En stor påkjenning

RABALDER: Politiet stormet Hells Angels sine lokaler i Bergen i begynnelsen av april, og tok med seg en 37-åring. Foto: HALLGEIR VÅGENES / VG
Nå forteller 30-åringen til VG hvordan han opplever å ha Hells Angels på nakken.

- Dette er en stor påkjenning for meg og min familie. Jeg skal være åpen på at jeg har gjeld, som jeg ikke har betalt, men som jeg har et ønske om å betale, sier 30-åringen.

Han peker likevel på at han er i en vanskelig økonomisk situasjon, og at tilbakebetaling kan ta tid.

Han er også åpen på at gjelden stammer fra narkotika-oppgjør, og dette vanskeliggjør rammene rundt tilbakebetalingen.

La på 50. 000 kroner

Uansett mener han at måten dette skjer på er langt over grensen.

De to personene med tilknytning til Hells Angels skal ha lagt 50.000 kroner oppå den opprinnelige gjelden, slik at han nå skylder nær 200.000 kroner.

- Når de kommer på døren og sier til min familie at de «ikke skal rive ut ryggraden på meg», og samtidig snakker om penger, så opplever ikke jeg det som en beroligelse. Det blir bare klart for meg at de har kommet for å gjøre langt mer enn å snakke, sier 30-åringen til VG.

Ønsker å gjøre opp

Han understreker likevel at han har et oppriktig ønske om å gjøre opp for seg, men at han nå forholder seg til det politiet sier han skal gjøre.

Han berømmer politiet for at de handlet så raskt da de fikk meldingen.

- Jeg har vært i klammeri med politiet før, så jeg kan ikke annet enn å takke dem for hjelpen, sier han.

Politiet: Flere utpressingssaker

Den 37 år gamle Hells Angels-toppen fra Bergen ble forrige fredag fengslet i to nye uker. Politiet fikk ikke medhold i sitt krav om fire uker bak lås og slå.

Politiet mener at han, i tillegg til episoden i Sunnhordland, har beveget seg rundt og brukt sin status som medlem av Hells Angels til å kreve inn penger fra flere personer.

Politiet har snakket med vitner som sier at 37-åringen skal ha truet med at «det finnes folk i miljøet som er villig til å gå langt»

Hans forsvarer, Eirik Ulvesæter, har ikke kommentert 37-åringens situasjon overfor VG.

47-åringen som har vært hang around, det vil si aspirert for å bli medlem i Hells Angels, ble løslatt fredag.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier hans forsvarer Jørgen Riple.

FORSVARER: Jørgen Riple er forsvarer for 47-åringen som har bak seg et åtte måneder langt forsøk på å bli medlem av Hells Angels. - Han er erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen, sier Riple. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

«Det blir et helvete»

- Politiet må gjøre det klart for dem som står bak at det blir et helvete om de eller noen andre nærmer seg på nytt.

Det sier politioverbetjent Eirik Jensen fra Oslo politidistrikt. Han er kanskje den politimannen i Norge med tettest kontakt opp mot MC miljøet

- Den innkrevingsformen de to mennene her er anklaget for å ha brukt er gammeldags. Det er en klassisk metode, men den er ikke like vanlig nå som før. Når den er i bruk, er det ikke uvanlig at man kjøper forholdsvis stor gjeld for bare 30. 000 kroner, og legger på det dobbelte når det skal kreves inn, sier han.

- Hells Angels misliker fokus

Han sier at Hells Angels misliker sterkt å komme i fokus på denne måten. Slike episoder er med på å underbygge politiets gjentatte anklager om at Hells Angels er en kriminell organisasjon.

FRYKT: - Det er viktig at lokalt politi ikke bukker under for den frykten som Hells Angels og andre MC klubber representerer, sier Eirik Jensen, politioverbetjent i Oslo politidistrikt. Foto: Jarle Brenna/VG

- Dette kan også få konsekvenser for han som er står bak, og har vært i søkelyset før. Som i alle andre «familier», er det tabbekvoter, sier Jensen.

- Viktig å melde fra

Han mener det er svært viktig at folk som blir truet melder fra til politiet.

- Når politiet får slike saker, er det viktig at de setter fullt flomlys på dem som har opplevd truslene. De må gjøre en grundig jobb overfor de som er anklaget og gjøre det klart at det blir et sant helvete om de så mye som nærmer seg på nytt, sier Jensen.

I mange år har han stått for den såkalte dialog-modellen overfor Hells Angels og andre MC-klubber i Oslo.

- Det går ut på at man har klare avtaler med klubbene og at de får et visst bevegelsesrom. Blir reglene brutt, så blir det klare konsekvenser. Det er avgjørende at politiet har muskler til å markere seg og at de mener alvor. Det er kritisk i distriktene dersom lokalt politi bukker under for den frykten som flere av MC klubbene representer, sier Jensen.

Vinkelsliper og brekkjern

Bergens-politiet slo hardt til da de aksjonerte mot Hells Angels i etterkant av torpedo-saken.

Men vinkelslipere og brekkjern stormet de lokalene i Fana.

- De kunne bare banket på, så hadde vi åpnet, sa medlemmer av klubben til Bergens Tidende i etterkant.

Comments