- Kan ikke nekte MC-folk adgang


I fjor sommer vedtok bystyret i Bergen nye retningslinjer for tildeling av salgs- og skjenkebevillinger.
Nå må utesteder avvise gjester som er iført klær med kjennetegn, såkalte «colours», som viser at de sympatiserer med det politiet definerer som kriminelle MC-klubber.
Regelendringen vakte reaksjoner, spesielt i MC-miljøene.
Må nekte folk med MC-klær1

Jubel hos HA

Bergen kommune valgte derfor å be Helsedirektoratet vurdere om kommunen, i medhold av alkoholloven, faktisk kan kreve at utestedene nekter slike personer adgang.
Og det kan de ikke, konkluderer direktoratet.
«Konsekvensen av dette er at det ikke kan sanksjoneres overfor bevillingshaver dersom slike nevnte personer oppholder seg på et skjenkested.», heter det i Helsedirektoratets ferske vurdering.
«Videre innebærer ikke alkoholloven bestemmelser om at slike personer ikke kan oppholde seg i lokalet», skriver direktoratet videre.

Ikke overrasket

Avgjørelsen vekker jubel hos Hells Angels MC Bergen.
- Det betyr at rettferdigheten har seiret. Og det skulle bare mangle, sier HA-talsmann Egil Holmefjord.

Les også

KREVER UNNSKYLDNING: Danske Monja Rosenberg (39) krever en unnskyldning fra den norske stat etter at hun ble kastet på glattcelle da hun kom til Bergen sammen med sin mann. Politiet mener barneskolelæreren utgjorde en alvorlig trussel.

Er denne kvinnen en alvorlig trussel?2

Barneskolelærer Monja Rosenberg endte på glattcelle da hun skulle på MC-fest i Bergen.
 
Egil Holmefjord mener det er på sin plass at også MC-folk bør få kle seg i det de vil, innenfor rimelighetens grenser.
- Jeg ville vært veldig overrasket om vi ikke vant den saken der. Så lenge vi oppfører oss normalt, så burde vi få gå på byen som alle andre. Så lenge Hells Angels ikke er en ulovlig klubb, kan jeg ikke skjønne at det er ulovlig å kle seg som et Hells Angels-medlem, sier han, og tilføyer:
- Jeg skal på byen i helgen, og gjett om jeg skal gå med vesten min!

Klubbene får ikke skjenke

Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen har tidligere landet på samme konklusjon. Han stilte seg tvilende til at kommunen har lov til å pålegge utestedene å nekte uniformerte klubbmedlemmer adgang, da BT intervjuet ham om saken i desember i fjor.
- Hvis det er slik at denne type uniformering er forbudt i Norge i dag, er det i tilfelle politiets oppgave å håndheve dette, sa Bernt.
Fire pils og en begravelse3
Payback Norge, en interesseorganisasjon for bikermiljøet i Norge, hyret inn advokat John Christian Elden for å komme vedtaket til livs.
I det samme bystyremøtet vedtok politikerne også å innta i det nye reglementet at kriminelle énprosentklubber ikke skal få skjenkebevilling.
På dette punktet får kommunen støtte fra direktoratet, som konkluderer med at et slikt forbud ikke er i strid med alkoholloven.
- Det at vi ikke får skjenkeløyve, det visste jeg. Så det trenger vi ikke bry oss om, sier talsmann Holmefjord.

Må studere vedtaket

Byrådsleder Monica Mæland sier at hun ikke har fått satt seg inn i vedtaket.
- Jeg har ikke studert det skikkelig. Vi må se nærmere på hva dette betyr, sier hun.
- Kommer dere til å endre skjenkepraksisen etter dette vedtaket?
- Vi må følge reglene, så det er mulig at dette får konsekvenser for praksisen vår. Men vi må se gjennom vedtaket først.

Comments