Mongols til Stavanger



Politiet i Stavanger legger ikke skjul på at de vil følge den nye klubben tett.

- Erfaringsmessig skjer det svært mye kriminalitet blant medlemmer i denne klubben. Når Mongols rekrutterer, er det tilsynelatende ikke en gang viktig å ha motorsykkel. Kriminalitet synes å stå sentralt under rekrutteringen av medlemmer. I tillegg er vi spente på hvordan det etablerte 1%-miljøet i regionen vil reagere på at Mongols oppretter et chapter her, sier Bjørn Vidar Bollestad, leder av seksjon for organisert kriminalitet i Rogaland politidistrikt til Aftenbladet.

Åtte fengslet i Agder


Les også

Ny storklubb til Norge1

Det norske 1%-miljøet vokser. Trolig er det den tyske storklubben Gremium MC, som blir neste klubb i Norge. Rundt 350 menn er nå med i motorsykkelklubber som politiet mener setter sine egne regler foran samfunnets lover.

Han viser blant annet til politiet i Kristiansand for å underbygge påstanden om utstrakt kriminalitet. Der dukket Mongols opp med en egen avdeling våren 2012. I følge Leif Vagle, som leder arbeidet mot organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, knytter politiet rundt 15 personer til Mongols-miljøet som medlemmer eller prøvemedlemmer.

- Av disse sitter nå åtte stykker fengslet, noen av dem for ran og frihetsberøvelse, sier Vagle.
- Har disse medlemmene bakgrunn fra andre MC-klubber?
- I hovedsak ikke, de vi ser her i Agder er som regel folk uten tidligere klubbtilknytning. Det dreier seg om unge menn som stort sett ikke en gang har førerkort til å kjøre motorsykkel. Egentlig ser vi på Mongols mer som en gategjeng, men de har tett kontakt med Outlaws MC, som også har en avdeling i vårt distrikt, sier Vagle.

Etablert i mars

Også Outlaws er en av Hells Angels' argeste rivaler internasjonalt. Politiet i Agder har i følge Leif Vagle ikke registrert noen uroligheter med Hells Angels etter at Mongols MC ble etablert på Sørlandet.
Mongols skal ha etablert chapteret i Stavanger tidlig i mars. 6. mars ble det lansert en Facebook-side i navnet til avdelingen. Bildene på siden viser medlemmer av Mongols som poserer sammen med personer i Outlaws- og Black Pistons-vester. Også på Mongols' hjemmeside på nettet er Stavanger-chapteret nå inne i oversikten over avdelinger.
- Mongols er en av klubbene som har mest ekstrem symbolikk der provokasjon er helt sentralt. Både politiet og rivaliserende grupper i det kriminelle MC-miljøet får gjennomgå, sier Bollestad.
Politiet i Stavanger mener det i dag er mellom fem og åtte personer i Mongols-miljøet, men er usikre på hvor mange av dem som har fullverdig medlemskap i klubben. Foreløpig skal mennene ikke ha tilhold i et eget klubbhus.
Flere av medlemmene skal tidligere ha vært tilknyttet Bandidos-chapteret i Stavanger, men skal nå ha hoppet over til Mongols MC.

HA vil ikke kommentere

Mongols MC ble i følge klubbens eget nettsted stiftet i Montebello, like utenfor Los Angeles, i desember 1969. De har senere ekspandert til en rekke land i Europa, Asia og i Mellom-Amerika. Den norske hjemmesiden hevder at Mongols nå avdelinger i syv steder, samt en nomadeavdeling uten geografisk tilknytning.
President Bjørn Richard Støle i Mongols MC Norway bekrefter overfor Aftenbladet at klubben for et par måneder siden opprettet et chapter i Stavanger
- Har klubben et eget lokale i regionen?
- Om vi har eget lokale eller ikke, kan jeg ikke uttale meg om, sier Støle, som inntil videre skal fungere som Mongols' talsmann også for den lokale avdelingen i Stavanger.
En representant for Hells Angels MC Stavanger oppyser at klubben ikke ønsker å kommentere den siste 1%-etableringen i distriktet.

Comments